KAV-RU-LA-CA-ĞIZ

HABER: AHMET BEŞENK Diyarbakır’ın meşhur kavurucu, eritici sıcakları bu yıl hem erken geldi, hem de çok kısa bir zaman içersinde dozunu artırarak çekilemez hale gelecek. Meteoroloji genel müdürlüğü yaptığı uyarıcı açıklaması ile Salı gününe kadar kavurucu sıcakların hakim olacağını bildirdi. Özellikle kalp hastalığı dahil çok sayıda rahatsızlığın ölümcül düzeylere ulaşmasına neden olan sıcaklardan korunmak için ciddi önlemlerin alınması gerektiği de ısrarla vurgulanıyor.

KAV-RU-LA-CA-ĞIZ

 Klimaların dahi ‘yeterli değil’ dedirttiği şu günleri arayacağımızı kim diyebilirdi ki. Tüm ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 5 günlük hava tahmin raporu aynen şöyle diyor: “3 Temmuz Salı günü yurt genelinde yağışlar yerini mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen kavurucu sıcaklara bırakıyor.” Yani Diyarbakır kasıp kavrulacak.

 

Hafta sonu termometrelerin 51, zaman, zaman da 53 derecelere ulaştığı Diyarbakır’da nefes alınamayacak seviyelerde seyrederken Salı günü gelecek olan yeni sıcak hava dalgası ile yaşam durma noktasına gelecek gibi.

 

Cumartesi günü Diyarbakır’da sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren sıcak hava, öğle saatlerinde termometrelerde 51 derecenin gösterilmesine neden oldu. Üniversite sınavına giren öğrencilerin dahi motivasyonunu bozan bunaltıcı sıcaklar çok sayıda insanı hazırlıksız yakalıyor. Gazete kağıtları, karton veya mukavvalarla kendilerini sıcaktan korumaya çalışan vatandaşlar zor zamanlarda geçiriyor.  
Aşırı sıcaklar nedeniyle uyarıda bulunan uzmanlar, vatandaşların özellikle güneşin etkili olduğu saat 11.00 ila 16.00 arasında çok fazla dışarıda bulunulmaması gerektiğini sürekli olarak dillendiriyorlar. Uzmanlar işi olanların çalışmalarını öğleden önce veya akşama doğru yapmaları uyarılarında da bulunuyorlar.

 

KAVURUCU SICAKLAR GELİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 5 günlük hava tahmin raporuna göre 3 Temmuz Salı günü tüm ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen kavurucu sıcaklar hakimiyet sağlayacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen orta vadeli hava tahmin raporuna göre yurdun batı kesimlerinden başlamak üzere 2 Temmuz Pazartesi günü yağışlar sona ermeye başlayacak, 3 Temmuz Salı günü ise yurt genelinde yağışlar yerini mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen kavurucu sıcaklara bırakacak.

 

‘UZMANLAR SICAKLARA KARŞI CİDDİ UYARILARDA BULUNUYOR’

Memorial Dicle Hastanesinin deneyimli Kalp, Damar Cerrahlarından Doçent Doktor Muzaffer Bahçıvan aşırı sıcaklar ile birlikte çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıktığına dikkat çekerek alınması gereken önlemler konusunda vatandaşları uyardı.

Bahçıvan, Özellikle aşırı sıcakların yaşlı ve çocukların vücut sağlığını olumsuz etkileyeceğine vurgu yaparak sıvı kaybına bağlı olarak özellikle orta yaş ve üstü kişilerin sıvı elektrolit dengesinin bozulabileceğini ifade ediyor.

Muzaffer Bahçıvan sıcaklardan en çok etkilenen grupların 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler ve sokak çocukları ile evsizlerin olduğu belirtti.

 

Tecrübeli Cerrah Bahçıvan, normal terleme yoluyla aslında vücut sıcaklığının kendini dengede tutmak için bir yol olduğuna işaret ederek şunları kaydetti: “Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık, sık az tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan sağlıklı olan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Güneş gören pencereler perde ve güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık, sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir" dedi.

 

Doçent Doktor Muzaffer Bahçıvan, yaz sıcaklarının özellikle hipertansiyon ve diyabet hastalarında önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğin noktasında da uyarılarda bulunarak diyabet hastalarının diyetlerine ayrı bir önem vermeleri gerektiğini hatırlattı. Hipertansiyon hastalarının da sıcaklarda beslenmelerine ayrıca özen göstermesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Sıcaklar stres, gerginlik ve aşırı sinirliliğe neden olabilir. Bu da vücutta kan basıncı dengesini olumsuz etkileyen bir faktördür. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının stres artırıcı aktivitelerden uzak durmaları yararlı olacaktır. Kafein ve alkol kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında alkol ve kafein tüketimi azaltılmalıdır.” Dedi. 

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2018, 11:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER