‘KORKUYORUZ, KORKMAK İSTEMİYORUZ’!...

14 ortaokul öğrencisi Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bir araya geldi, onları Bağlar Halk eğitim Merkezi, Gençlik ve Spor kulübü sahiplendi. Sokaklarda olaylar yaşanırken onlar zor şartlar altında folklor eğitimi aldılar ve Tekirdağ’a gittiler, yarıştılar, terlediler ve Türkiye 1. si oldular.

‘KORKUYORUZ, KORKMAK İSTEMİYORUZ’!...
    HABER / FOTO: AHMET BEŞENK

14 ortaokul öğrencisi Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bir araya geldi, onları Bağlar Halk eğitim Merkezi, Gençlik ve Spor kulübü sahiplendi. Sokaklarda olaylar yaşanırken onlar zor şartlar altında folklor eğitimi aldılar ve Tekirdağ’a gittiler, yarıştılar, terlediler ve Türkiye 1. si oldular. Tekirdağ’da folklor yarışmasının yapıldığı 3 günlük süre içersinde hayatlarının en tatlı ve korkusuz uykusunu çektiklerini dile getiren çocuklar yaşadıkları korku ve endişe dolu günlerin sona ermesini istiyorlar. Sessiz, sedasız Türkiye 1. si olan çocukları pek kimse hatırlamazken dost meclisinde yapılan bir konuşmada başarılarından söz edilen çocukları İş adamı Cengiz Yaşar misafir etti. Cengiz Yaşar ağırladığı çocuklara unutulmaz bir gün geçirtti. Başarılarını bomba seslerinin gölgelediği çocuklar Tekirdağ’da yaşadıklarını anlatan birer mektup yazdılar. Yazılan notların genelinde huzura ve sükûnete duyulan özlem mısraları yer aldı. Yazılan mektupların Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’a iletilmesi noktasında da ricada bulundular.      

‘SESSİZ, SEDASIZ 1. OLDULAR’

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde çeşitli ortaokullarda okuyan 14 genç Bağlar Halk eğitim Merkezi, Gençlik ve Spor kulübü bünyesinde kısıtlı imkânlarla, patlayan bombalar ve sıkılan mermilerin gölgesinde folklor eğitimi almaya başladılar. Eğitim alan gençler daha sonra Tekirdağ’da düzenlenen Türkiye Folklor yarışmasına katıldı. Baştan, sona yüksek performans sergileyen Bağlarlı gençler Türkiye Folklor yarışmasında 1. oldular. Kısa bir müddet Tekirdağ ili ile tanışma şansı yakalayan çocuklar daha sonra Diyarbakır’a döndüler. Türkiye şampiyonu olan çocukların sevinçleri kentte sönük karşılandı. Yapılan yarışmada kısıtlı imkanlar ile mücadele ettiklerini belirten Bağlar Halk Eğitim Müdürlüğü Folklor Hocası Ercan Yakut, Diyarbakır’da yaşanan çatışmalı süreçte çocukları büyük risklerle alıp antrenman için götürdüklerini dile getirerek şunları söyledi: “Çok sıkıntılı bir süreçte, çok sıkıntılı bir biçimde çocuklarımızın eğitimini gerçekleştirdik. Kimilerine göre umutsuzca bir çalışmaydı ama biz inandık çocuklarla beraber ve bunu başardık. Olaylar sürecinde kimi çocuklar dışarı çıkmazken, aileleri korkuyorken ama onlar bize inandıkları için birlikte bu işi başardık. En büyük temel inanmaktır. Bizim çalışma sürecimiz de, alanlarımız da sıkıntılıydı ama diğer iller spor salonlarında çalışma yaparken ve malzeme sıkıntıları yok iken bizim maddi sıkıntılarımız çoktu. Eşofmanlarımız, ayakkabılarımız yoktu kendi imkanlarımız ile başardık. Tekirdağ ile Diyarbakır arasında çocuklar kıyaslamalar çok yaptılar ki kıyaslamayı şöyle yapabiliriz, buradaki halk huzursuz olaylardan dolayı, orayla gittikleri zaman, oradaki ortam çok farklı. Herkes mutlu, herkes kendi halinde, gezip dolaşabiliyorlar ama bizim çocuklar bunu yapamıyorlar buralarda, arada çok büyük bir fark var. Bunu gördükleri zaman bayağı bir etkilendiler. Sönük bir şekilde geldik buraya. Davul zurna ile sürekli çalışma yapamıyoruz bu nedenle cep telefonu kullanmak zorunda kalıyoruz.” Dedi.

 

DOST MECLİSİNDE KONU OLUNCA!...

İkinci kez Türkiye birincisi olan Folklorcu gençlerin başarıları medyanın hiçbir alanında konu olmazken dost meclisinde dillendirildi. Başarının küçümsenmemesi gerektiğini düşünen İş adamı Cengiz Yaşar kolları sıvayarak gençlere unutulmaz bir gün geçirmenin planını yaptı ve gençleri Hipodroma davet etti. Piknik havasında geçen bir Pazar günü çocuklar kahvaltılarını yaptılar, hipodromu gezdiler ve hayatlarında ilk kez ata binerek unutulmaz bir gün geçirdiler.

Konu ile ilgili olarak görüşlerini belirten iş adamı Cengiz Yaşar bölgenin genellikle medyada kötü lanse edildiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Diyarbakır’da yaşanan olaylar genelde medyadan takip edildiği için kötü olaylar yansıtılıyor. Bu çocukların folklor dalında Türkiye 1. si olmalarına rağmen yerel veya ulusal medyada yer almadılar, çıkmamalarının sebeplerinin ise araştırılması gerekiyor. Bu konuyu bir dost ortamında fark ettik ve neden bu çocuklara sahip çıkılmasın dedik ve bir araya geldik.” Dedi.

 

‘ÇOCUKLARIN NOTLARI ANLAM YÜKLÜ’

Türkiye 1. si olan gençler ve eğitmenleri davet edildikleri etkinlik sırasında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’a ulaşması temennisi ile birer mektup yazmayı da ihmal etmediler. Tekirdağ ile ilgili görüşlerini mektup olarak paylaşan çocuklarının tümünün ortak paydası huzurlu bir gelecek, kokmadan yaşamak ve silah seslerinin susması oldu. 

Türkiye 1. si olan ekibin üyelerinden 14 yaşındaki Zilan Saçma ise duygularını şu cümlelerle dile getirdi: “Tekirdağ ile Diyarbakır’ı kıyasladığımız zaman orada çok güzel, çok huzurlu bir yaşam vardı, burada ise olayların, savaşın içersinde olduğumuz bir toplumun içindeydik. Orası çok güzeldi, .burası… yani. Oradayken sabah uyandığımızda neşeliydik, burada ise korku çersindeyiz. Her an bir savaş olacağını düşünüyoruz.” Dedi.

15 yaşında ki Sevim Erboğan ise şunları kaydetti: “Orada çok mutluyduk, huzurlu bir ortam vardı, insan umutluydu ama Diyarbakır’a geldiğimizde ise insanların içinde biraz endişe vardı olay çıkacak diye, her an bir korku sarıyordu insanları. Sürekli Tekirdağ’ın daha mutlu ve huzurlu bir ortamı var diye düşünüyoruz.” Dedi.

15 yaşında ki Arzu Özbek ise en çok sabahları uyanırken yaşadığı huzuru konuştu :“Orada uyandığımızda içimizi bir huzur kaplıyordu, içimizde bir mutluluk, sevinç vardı ama burada ise her sabah bir şey olacakmış gibi korku içinde uyanıyoruz. Bizim tek dileğimiz barış içinde halk oyunlarımızın ve başarılarımızın devamını ve buradaki insanların gözünün içine baktığımızda korku içinde değil de sevinç, mutluluk içinde görmek istiyoruz.” Dedi.

 

‘ONLAR KORKMUYORLAR’

Folklor dalında Türkiye 1. liginin altına imza atan sessiz kahramanları, duygularını tanımlarken Tekirdağ ilindeki hayatın normal akışına karşı, Diyarbakır’da yaşadıkları atmosferi özetlediler.

 

Etkinlik sırasında çocuklarla yakın diyalog kuran bir başka isim ise İş Adamı ve Siyasetçi Uğur Apaydın oldu. Apaydın, çocukların sorunları ile yakından ilgilenerek ihtiyaçları olması halinde kendisine ulaşmalarını ısrarla talep etti. Apaydın, çocukların başarısının büyük olduğunu ve herkesin bunu görmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti: “Bu arkadaşlarımız kendi yaşamları içersinde güven, sadakat ve ekip çalışmasının güzel bir örneğini verdiler. Bu çocuklar büyük bir başarı elde ettiler hem de imkansızlıklar içersinde. Üzerlerine giyebilecekleri bir eşofmanları yok, ayaklarında bir ayakkabı olmadan, çatışma ortamının dışında, farklı bir alanda hocalarının desteği ile bir etkinlik için çalışma yaparlarken bu başarıyı elde ettiler. Bu çocuklara imkan tanınsaydı ne olurdu diye sormak lazım ve imkan tanıyabilecek kurum, kuruluşlar nerde diye sormak lazım. Çocuklarımızın yazdıkları notlar arasında en çok ilgimi huzur, güven, barış ve bir arada ailesiyle rahat geçirebileceği sakin günleri ve okul hayatını istiyorlar. Bu kadar olumsuzluğun içersinde eğitimlerini aksatmamaya çalışıyorlar, ekip ruhlarını yaşatmaya çalışıyorlar. O yüzden taktir edilmeleri gerekiyor.” Dedi.

Çocukların yazdıkları duygu yüklü mektuplar siyasetçi olması asabi ile Uğur Apaydın’a ve Güneydoğu Engelli Hakları Derneği, Genel Başkanı Mihdat Kavmaz’a teslim edilerek Cumhurbaşkanı Sayın Recep tayip Erdoğan’a ulaştırılmaları istendi. 

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2016, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER