‘KÜLLERİMİZDEN YENİDEN DOĞMALIYIZ’

HABER/ FOTO:AHMET BEŞENK Uzun yıllardan bu yana turizm alanında faaliyet gösteren Türkiye Seyahat Acenteler Birliği Bölge Başkan Adayı Uğur Apaydın, bölgede yaşanan olaylar ve akabinde de darbe girişiminin yansımalarını aktardı. Neler yaşanmıştı, neler oluyor ve neler yapılmalı noktasında önemli bilgiler aktaran Apaydın, önemli konulara parmak bastı. Zümrüd-ü Anka kuşu misali yaşananların tümünü geride bırakarak ivedilikle kendi küllerimizden yeniden doğmalıyız dedi. İşte o röportajdan ana başlıklar:

‘KÜLLERİMİZDEN YENİDEN DOĞMALIYIZ’

 BEŞENK: Bölgede geçtiğimiz dönemlerde yoğun bir çatışmalı süreç yaşandı, bunun toplumlar üzerindeki etkisi durulmadan Darbe girişiminde bulunuldu. Özelde Diyarbakır ne kadar büyük bir darbe yedi turizm açısından?

 

APAYDIN: Türkiye çok büyük bir badire atlattı. 15 Temmuz bu güne kadar yaşanacak, geri dönüşümü olmayan en kötü süreci yaşatacaktı. Öncesinde bölgede yaşanılan sıkıntılar çatışmalı süreç, şehir içinde yaşanan yoğun olumsuzluklar, gerek turizm açısından, gerek ticari açıdan ve gerekse işleyiş açısından bölgenin tamamının kapanmasına sebebiyet verdi. Kısa bir sürede çözüleceğini düşünmüyoruz çünkü süreç uzun, halen bu sorunlar devam ediyor, Devletimiz bu konuda gerekeni yapıyorken insanların içindeki korkuların atılması ise uzun bir zaman alacaktır. Mevcut turizmdeki malzemeler herkesin bildiği gibi Kültür ve inançtır. Bu ikisinin bir arada olduğu nadir şehirlerimizden biri olmasına rağmen şu anda elimizdeki malzemelerin tahrip edilmiş olması sunumumuzu engelliyor. Buda doğal olarak bu işle ilgili olan insanların mevcut işleyişlerinin ve ticari hacminin küçülmesine sebep oluyor.

 

BEŞENK: Bölgede inanç turizmi, tarım ve hayvancılık dışında yapılan çok fazla iş yok. Küçük veya orta çaplı sanayi anlamında ise çok fazla bir gelişmişlikte yok. Doğal olarak bir turizmci gözüyle baktığınızda Diyarbakır için şunlar yapılmalı diyebiliyor musunuz?

 

APAYDIN: Çok kısa bir sürede tahrip edilen kültür değerlerimizin yeniden hayata geçirmeli, ayağı kaldırılması, kentsel dönüşümün buna paralel hızlandırılması ve insanların güen ortamında rahat hareket edebileceğini unutmadan bunların işlevsel olarak bin an önce hayata geçirilmesi gerekir.

 

 

BEŞENK: Diyarbakır’dan geriye, sınırlara doğru gidildiğinde çatışmaların yoğun yaşandığı bölgelerde ki iller en çok sıkıntıyı yaşayanlar. Öte taraftan Ş.Urfa dahil sonrasında ki iller etkilenen iller arasında değil. Bölgede ki iş adamlarının bir bölümü ise ilimizi terk etme yolunu tercih ediyorlar. buradan İş adamlarımıza bir çağrınız olabilir mi?

 

APAYDIN: Kendi bulunduğunuz alanı terk ettiğiniz alanı başkaları sahiplenir ve kullanır. Bulunduğunuz şehre sahip çıkmazsanız muhakkak suretle sahip çıkacak olan birileri çıkar ve sizin ticari menfaatlerinize de cevap vermez. Doğal olarak ta bu insanlar ben tek başıma ne yapabilirim düşüncesinden sıyrılıp bir kişinin tarihi değiştirebileceğini unutmamalıdırlar ve bu insanların mevcut yaşadıkları ve şu ana kadar yaşamlarını idame ettirdikleri alan içersinde halen faaliyette olmasa da faaliyetlerini belli bir hacimde de olsa devam ettirmeleri gerekiyor.

 

BEŞENK: TURSAB Bölge Başkan Adayı olarak projeleriniz var mı? Var ise bunlar nelerdir?

 

APAYDIN: Var tabi. Sonuçta turizm ile uğraşan, hizmet veren insanların diğer ticari alanlarda olduğu gibi birinci düşünceleri iyi bir hizmete karşı iyi bir gelir elde etmek. Amacımız bu çalışmalara rol alan arkadaşlarımızın gelir düzeylerini artırmak. Nasıl olacak peki? Mevcut olarak turizm işini yapabilmek için kaçak çalışanların önüne geçmek, mevcut turizmin dışındaki bileşenlerin turizm acenteleri üzerinden işlem yapmalarını sağlamak, bunun yanında STK’ların ve devlet kurumlarının hassasiyetlerini ortaya çıkartıp resmi yollarla belgeleri sunup bu işlemleri turizm acenteleri üzerinden çalışmalarını sağlamak çok mu zordur, kesinlikle hayır. Çok hızlı bir şekilde kendi küllerimizden yeniden doğmalı ve bölgemizi hak etiği noktaya getirmeliyiz.

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2016, 15:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER