NEDEN YASAK, NEYE GÖRE YASAK!

HABER: AHMET BEŞENK Geçtiğimiz günlerde tüm ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi kapsamında öğrenciler çeşitli aktivitelere tabi tutuldu. Buraya kadar her şey normal, her şey çok güzeldi ta ki basın bu örnek çalışmayı haber yapmak isteyene kadar. İki bakanlığın ortak çalışması milli sporcuların öne çıkmasına vesile olmayı hedeflerken bu güzide çalışmayı haberleştirmek isteyen gazetecilere 11 Mayıs tarihinde kapalı spor salonlarında bulunan görevliler ‘Haber yapılması yasak’ diyerek engel çıkardılar, o gün bu gün yasağın nedeni araştırılırken salonda etkinlikten sorumlu olan hakemlerin gazetecileri engellemesi ile ilgili aranan tüm yetkililer ya cevap vermediler ya da konudan haberdar olmadıklarını dile getirdiler. Öğrencilerin saatlerce beton zeminde oturtulduğu, ihtiyaçları karşılanmadığı tarama çalışmasında basına uygulanan ‘YASAK’ dayatması hem GGC tarafından hem de DİYMED tarafından kabul edilemez olarak değerlendirildi. Böylece Gençlik Spor yetkililerinin de gençlere verdiği önem gözler önüne serildi.

NEDEN YASAK, NEYE GÖRE YASAK!

 Dünya’da birçok ülkenin gerçekleştirdiği ve olimpiyatlarda ciddi dereceler almalarını sağlayan yetenekleri erken keşfetme çalışmaları Türkiye’de de yaşam buldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde artık Türkiye’de bulunan yetenekli çocuklar ve gençler de cevherlerini sergileyebilecekler.

 

‘BAKAN BÖYLE DEMİŞTİ’

Yapılan Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesinin tanıtımı geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla yapılmıştı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak projenin tanıtımı sırasında yaptığı konuşmada "Burada bir devrim var. Çocuklarımız, sporla birlikte geleceğe yürüyecekler. Bir seferberlik başlıyor." Demişti.

Bakan Bak bunu dedi ve Türkiye genelinde 3. Sınıf öğrencisi olan 1 milyon öğrencinin taramaya katılmasının da startını verdi.

 

ÇOCUKLAR VE VELİLERİN HEYECANI

Milli sporcuların keşfedilmesi söylemi bile hem velileri hem de öğrencileri heyecanlandırmaya yetmişti. Çok sayıda öğrenci velisi çocuklarının taramada başarılı olması için malzeme alımları yaptılar ve daha sonra da spor salonlarının yollarını tuttular. Böylece Milli olma hayali yolunda heyecan dolu bir serüvenin kapısı da aralanmış oldu. 

 

BASINA YASAĞI KİM KOYDU!’

Diyarbakır ve Diyarbakırlılar için büyük haber olan, Öğrencilerin ve velilerin de büyük takdirini alan Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi kapsamında yapılacak olan taramalar konudan haberdar olan bazı gazeteciler tarafından da haberleştirilmek istendi. Bu kapsamda 11 Mayıs tarihinde Şehitlik semtinde bulunan Spor kompleksine giden gazeteciler orada bulunan bazı kişilerle iletişim kurarak bu örnek çalışmayı haber yapmak istediklerini beyan ettiler. Hakem ve görevli olduklarını belirten kişiler altıkları talimat nedeniyle basına görüntü verilmesinin yasaklandığını, basının haber yapmasının istenmediğini beyan ettiler. Daha sonra İl Gençlik Spor il Müdürü dahil çok sayıda kişi ile iletişime geçen gazeteciler yasağı ortaya koyanın kim olduğuna bir türlü ulaşamadılar. Aradan geçen bir haftalık süreye rağmen halen ne bir yetkili arayıp yasağın sebebini belirtti ne de aramalara yanıt verildi.

 

‘ÖĞRENCİLERİN DURUMU İÇLER ACISIYDI’

Kapalı spor salonuna götürülen öğrenciler ara koridorlarda saatlerce bekletildikten sonra ısınmalarına veya hazırlamalarına fırsat verilmeden taramaya alındı. Heyecan ile taramaya katılan öğrenciler daha sonra da saatlerce yine koridorda ayakta bekletilerek veya beton zemine oturtularak bekletildiler. Belki de görülmesi istenmeyen manzaralar bunlarken, görevlilerin öğrencilerle hiç ilgilenmediği, bir bardak su ihtiyaçlarının bile karşılanmadığı, hatta salon görevlilerinin yerinde olmadıkları gözlendi. Çocuklara uygulanan muamele televizyonda gösterilen emsallerinden oldukça uzaktı. Zira televizyonlarda yapılan tanıtım gösterimlerinde öğrencilerin tümünün üzerinde kırmızı eşofman takımı bulunurken Diyarbakır’da baştan savma bir çalışmanın yapıldığı gözlerden kaçmadı.

 

‘NEYE VE KİME GÖRE YASAK!’

Taramaya katılan öğrenciler, öğretmenler ve öğrenci velilerine adeta eziyet çektirilirken  Basın’a uygulanan YASAK söyleminin nedeni üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen hala cevaplanamadı. Ne yetkililer sebebini söyleyebildi ne de Diyarbakır Valililiği Basın Halkla İlişkiler departmanı bu yasaktan haberdar. Bu yasağı uygulamaya koyduğu iddia edilen kişilerin sebebini en kısa zamanda kamuoyuna ve basın camiasına aktarması bekleniyor. Öte yandan Diyarbakır Valiliği Basın halkla ilişkiler Müdürlüğü böylesi bir yasaktan haberdar olmadıklarını aktardılar. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Basına uygulanan yasaktan haberdar değil.

 

DİYMED: ‘KABUL EDİLEMEZ’

Diyarbakır Yerel Medya Derneği (DİYMED) başkanı Taner Özbay, tarafa çalışması sırasında basına uygulanan yasağın kabul edilemez olduğunu dile getirerek şunları kaydetti: “Başlatılan bu projenin Diyarbakır ayağını Dernek başkanı olmama rağmen duymadım. Haber alma özgürlüğü asla kısıtlanamaz, bir defa bunu bilmek lazım ki kamusal bir alanda yapılıyorsa hiç kısıtlanamaz. Böyle bir yasağın uygulanması veya bu çalışmanın gizlenme gerekçesi nedir, ne olabilir diye insanın aklına bin bir türlü şey getirecek bir durum söz konusu. BU tür uygulamalar kabul edilemeyeceği gibi bu tarz uygulamalara mücadele de etmek lazım. Bu yapılan uygulamayı kabul etmiyoruz.” Diyerek tepki gösterdi.

 

GGC: ‘ANAYASAL HAK ENGELLENEMEZ’

Diyarbakır’da gerçekleştirilen Tarama etkinliğinde uygulanan yasağın kabul edilemez olduğunu belirten Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek ise şu tepkilere yer verdi: “her kim bu uygulamayı yapmış ise Yasak demişse yaptıkları doğru değil, bu tarama çalışmasının duyurusunun yapılmaması ise apayrı bir şey. Yasada haber alma özgürlüğü anayasal düzenlemede var zaten. Burada kurumsal olarak birilerinin sorumluluğu var mı, yok mu bilmiyoruz ama bu uygulama kabul edilir bir şey değil. Bu konuda gerekli açıklamaların hangi kuruma bağlıysa yapmalarını bekliyoruz. Böylesi önemli bir projenin, Diyarbakır’da çocukların spora kazandırılması çok önemliyken yapıla yatırımların da çocuklara kazandırılması gerekirken böylesi çalışmaların gizli, kapaklı yapmaya çalışılmış ise,  eğer gerçekten çocuklar orada susuz, yemeksiz bırakılmış, ilgilenilmemiş bunun sorumlularının cezalandırılmaları, haklarında soruşturma açılması gerekiyor.” Dedi.

 

‘SORU İŞARETİ BÜYÜK ASLINDA’

Basına uygulanan yasak ile ilgili olarak ilgililerinin ve yetkililerinin açıklama yapması beklenirken 11 Mayıs 2018 tarihi itibari ile yapılan ve halen devam eden bu çalışmanın tanıtımının halen Diyarbakır’da neden yapılmadığı ise büyük bir soru işareti. 

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2018, 15:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER