NEREDE HAREKET, ORADA BEREKET

HABER ÖZEL: AHMET BEŞENK Atalarımız ‘Hareketin olduğu yerde berekette vardır’ der. Sur içi semtinde yaşanan insan hareketliliği bu yıl bir başka güzel olacak dedirtiyor. Balıkçılarbaşı – Mardin kapı arasındaki yolun yapım aşamasında olması bile ziyaretçilerin insan seli oluşturmasının önüne geçemiyor. Dağ kapıdan başlayarak 10 Gözlü köprüye kadar olan aralıkta bulunan esnaflar hareketlilikten çok memnun olduklarını dile getirirken ziyaretçiler, özellikle de başka illerden gelen vatandaşlar bazı esnafların fırsatçılığından şikayetçi. Daha önce çiğköfte satışından zarar ettiğini söyleyen Kaplan usta dahi sipariş yetiştirmekte güçlük çektiğini dile getiriyor. Tarihin tanığı Kervansaray otelinden yükselen yöresel müzikler insanları şenlendirirken, surlar ise bu güzellikleri ölümsüzleştirmek isteyenlere fotomodellik yapıyor.

NEREDE HAREKET, ORADA BEREKET

 Çok uzun yıllar boyunca güzellikleri gizli kalan ve bir türlü görücüye çıkamayan, sadece karpuzu ile isimlendirilmeye çalışılan efsaneler kenti Diyarbakır ihtişamlı ve bir o kadar da çekici günler yaşayacağının ve yaşatacağının müjdesini adeta veriyor.

 

Diyarbakır’ın özellikle Sur içi semti, İlk baharın bu ılık günlerinde ve adeta bir inşaat alanı olmasına rağmen sevenlerinin akınına uğruyor. İnsanların kitleler halinde akın ettiği sur içi bölgesinin en rağbet gören alanları arasında bulunan Hazreti Süleyman Cami çevresi, Dağkapı, Balıkçılar ve Mardin kapı bölgeleri ile 10 Gözlü köprüye kadar olan alan dolup taşıyor. Sur içinde adım başı tarihin tanıklığını resmetmek isteyenlerin çektiği pozlar ile surların üzerinde selfi çekerek gözlerini kapatıp, kendini rüzgarın tatlı esintisine bırakanları görmek mümkün.

 

‘SUR BU YIL KENDİNİ AŞACAK’

Yaklaşık 1 yıldan bu yana Mardinkapı semtinde bulunan Kervansaray otelin önünde kiraladığı dükkanda faaliyet gösteren çiğköfteci Kaplan Durmuşoğlu, çok zor dönemlerden geçtiklerini ve çoğu zaman çiğ köftesini satış olmadığı için bedava dağıttığını dile getirerek şimdiyi şu sözleriyle özetliyor: “İlk dükkanı kiralayıp burada faaliyete başladığım dönemler tarihi bir bölge olması asabiyle iş yapacağını düşünüyordum. Çok uzun zaman hiç iş yapamadım ve çok kötü dönemler geçirdik. Birçok zamanlar çiğ köfte satışı olmayınca çevrede yaşayan insanlara bedava dağıtmak zorunda kaldım. O dönemlerimiz çok kötü dönemlerdi. Havaların ısınmasıyla birlikte insanlar artık buralara akın, akın gelmeye başladı. Artık çiğ köfte yetiştiremiyorum. Daha önce yan yana iki dükkan kiralamıştım, o zaman umutlarım vardı, olmayınca birini devrettim, şimdi keşke devretmeseydim diyorum, şu an yerim bana yetmiyor. En büyük sıkıntılarımızdan biride fırsatçı kişilerin insanları kandırmaya çalışmalarıdır. Özellikle yetkililerin hafta sonları denetimlerin artırarak buna fırsat vermemelerini talep ediyorum. Gidişatın gösterdiği ise Sur ilçemiz bu yıl kendini çok fazla aşacağa benziyor.” Dedi.

 

‘YOL ÇALIŞMASI BİRAN ÖNCE BİTSİN’

Balıkçılarbaşı – Mardinkapı arasında yapılan yol yenileme ve kaldırım çalışmalarının kısa bir süre zarfında tamamlanması halinde insan sirkülasyonunun çok fazla olacağına dikkat çeken bir başka esnaf ise şunları söyledi: “Şu anda gördüğünüz gibi insanlar akın, akın geliyor ve yollar şu anda inşaat halinde. Temennimiz odur ki bu çalışma çok kısa bir süre zarfında bitsin. Çünkü hiçte azımsanamayacak oranda insan trafiği var. Gördüğünüz gibi surlar dahi tıka basa doluyor.” Dedi.

 

‘KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERE GÖZ AÇTIRILMAMALI’

Sur ilçesinde bulunan tarihi surları ve dokuyu görmek ve temas etmek istedikleri için Siirt ilinde geldiklerini belirterek şu şikayette bulundular: “Ben Siirt ilinde çalışan bir kamu görevlisiyim. İznimden dolayı memlekete gitmeden önce adını sıkça duyduğumuz Diyarbakır’ın Sur içi bölgesini görmek, dokunmak ve o tarihi dokuyu çocuklarımızın da hissetmesini istedik. Şimdi Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis semtine gitmek için bir ticari taksi ile iletişim kurduk ve ofis semtine 30 TL karşılığında bizi götüreceğini söylüyor. Oysaki Ofis semtinden buraya 10 TL taksi ücreti ödeyerek geldik. Bölgede turizm alanında başarılı olunmak isteniyor ise bu tarz kötü niyetli girişimlere sebebiyet verilmemeli. Zaten Diyarbakır’ın algısını bozmak isteyenler var, birde fiyatlandırma politikasıyla da gündeme gelmesin istiyoruz.” Diyerek serzenişte bulundu.

 

Bölgede esnafları ise zaman, zaman fırsatçılık yaparak haksız kazanç elde etmek isteyenlerin olduğuna dikkat çekerek: “Sürekli fiyatlandırmalar konusunda şikayetler alıyoruz. Kimileri 0.75 Kuruş olan küçük bir pet suya 3-4 TL istiyor, kimileri ise farklı şekillerde insanları sömürmeye çalışıyor. Diyarbakır kadim bir şehir, denetimlerin sıkılaştırılarak bu kirli zihniyette olanları eleyerek gerekli yasal çalışmaları yapmalarını talep ediyoruz.” Dediler. 

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018, 15:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER