‘NEREDEYSE BOĞAZIMIZA SARILACAKLAR’

HABER ÖZEL: AHMET BEŞENK Diyarbakır’ın çeşitli bölgelerinde bulunan asri mezarlıklar dilenciler, mezarlara su dökmek için çocuklar, kadınlar, Yasin okuyucularının işgali ve saldırısı altında. Aile kabristanlarını veya yakınlarını ziyaret etmek amacı ile mezarlıklara giden herkes artık mezarlıklara gitmek istemiyor. Sebebi ise mezarlık ziyareti sırasında zorla mezarlara su döken kadın ve çocukların para almak için sergiledikleri saldırgan tavırlar, izin almadan mezarların başına geçerek Yasin okumak için adeta boğazlayan insanlar ve adeta sizi soymak için elinden geleni yapan dilenciler. Öte yandan mezarlıkların çöplüğü andıran iç karartıcı görselliği büyük bir utanca vesika oluştururken mezarlık görevlileri ise mezarlık ziyaretlerini eziyete çevirenlerle başa çıkamadıklarını itiraf ediyorlar.

 ‘NEREDEYSE BOĞAZIMIZA SARILACAKLAR’

 Son dönemlerde mezarlıklara gidenler eğer hakarete, saldırıya veya küfre maruz kalmamışlar ise kendilerini şanslı sayar olmuşlar. Diyarbakır’ın özellikle şehitlik semtinde bulunan ve bununla birlikte birçok ilçesinde de mezarlık ziyareti yaparak rahmet etmiş yakınlarını, tanıdıklarını ziyarete gitmek isteyenler adeta sözlü ve fiili saldırılara uğruyorlar.

Mezarlıklarda başıboş gezen çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere dilenciler ile mezarlıklarda Yasin okuyan sözde hocalar insanları canlarından bezdirmiş durumda.

 

‘PARA VERMEZSENİZ HEM TACİZ EDİYORLAR HEM DE MEZARLIKLARA ZARAR VERİYORLAR’

Geçtiğimiz günlerde Şehitlik asri mezarlığında bir arkadaşının ağabeyinin mezarını ararken yaşadığı macerayı A.B. adındaki vatandaş şöyle özetliyor: “İl dışından bir arkadaşım beni arayarak uzun zamandır ağabeyinin mezarlığına gidemediğini, benim gidip mezarını kontrol etmemi rica etti. Bende büyük bir gaflete düşerek buna evet dedim ve gittim. Tarif edilen mezarı bulamayınca oradaki görevliden rica ettim, çok yardımcı oldu sağ olsun. Sonra bir anda bir bayan geldi, mezara bakım yapmamızı isteyip istemediğimi sordu, bende arkadaşıma verdiğim sözden ötürü tamam dedim ve temizleterek, sulatmasını istedim. Kadın mezarı temizledikten ve suladıktan sonra kendisine ücretini verdim, uğurladım. Mezarlık görevlisi o arada hala yanımdayken yaşları 10-13 civarlarında olan iki kız çocuğu gelip aniden mezarlığa su döktü, onları gören birkaç kişi daha gelince müdahale ettim. Müdahale ettikten sonra kız çocuklarından biri mezara su döktüğünü, para vermek zorunda olduğumu, para vermezsem göreceğimi söyleyince sinirlenip bağırdım. Meğerse bunlar mezarlığa gelen yalnız erkek görünce böyle yapıyorlar, kadınlara da saldırıyorlarmış. Ben polise haber vereceğimi beyan edince umurlarında olmayan bir tavır sergilediler. Yani anlayacağınız mezarlık görevlisi yanımda olmasaydı belki de şu anda üzerime bir iftira çoktan atılmıştı. Mezarlık görevlisi dediğim resmi görevli değildi tabi orada mezar kazan, mezar onarımı yapan bir vatandaştı. Tabi tansiyon hastası olduğum için tansiyonum da fırlamış oldu. Bu mezarlıklarda görev yapanlar ne iş yapar diyerek bu kez de Mezarlık bekçisinin yanına gittim. Mezarlık bekçisinin söyledikleri ise çok daha vahimdi. Bekçi, müdahale ettiğinde bu insanlara kendisine saldırdıklarını, iftira atmaya kadar gittiklerini söyleyerek ne denli büyük bir belanın içinde olduğunu bilmemizi ister gibiydi. Dönüp tekrar mezara baktığımda ise tahrip edildiğini gördüm. Demek ki siz bir kez para vermeyince mezarı tahrip ederek size para vermeniz için gözdağı veriyorlar. Tabi buradaki saygısızlık kadar önemli olan bir diğer konu ise mezarlıkların adeta çöplük gibi bir durumda olması. Mezarlıkların çöplük gibi olması da yetmiyor madde bağımlılarının yaktıkları ateşler, kullandıkları maddeleri de mezarlıkta görür olduk. Görevliye soruyoruz, geceleri gelenler oluyormuş, onların bıraktığı pisliklermiş.” Diyerek yetkililerin bir an önce tehlikenin farkına varmasını istedi.

‘HEM MERHAMETSİZLER, HEM VİCDANSIZ HEM DE AZĞINLAR’

Öte yandan Ç. K. Adındaki bayan ise annesinin ve babasının mezarlarını ziyaret ederken yaşadığı eziyeti şu cümlelerle dillendiriyor: “Annemin, babamın, ablamın ve hemen, hemen tüm akrabalarımın kabri şehitlik mezarlığında. Mezarlığa ilk girişte bir defa abone olmuş dilencilere para ödemediğimizde yoğun bedduaları arasında yol alıyoruz. Bu tehlikeyi aştıktan sonra bu kez de mezarlıkların başına gider gitmez su getiren kadınlar ve çocukların saldırısına maruz kalıyoruz. Bu insanlar size sormadan mezarınıza direk su döküyorlar, siz ürkekseniz kova başı 5 TL istiyorlar, biraz mücadeleciyseniz 1-2 TL istiyorlar. Vermezseniz size görürsünüz tarzında baş hareketleri yapıyorlar, sonrasında mezarlarınızı tahrip ediyorlar. Tabi bu süreç içerisinde Yasin okumak için sürekli sizi taciz eden sözde hocalar gelip gidiyor ki sayıları onlarında bir hayli fazla. Belki stres atma, belki de rahmet eden yakınlarınız ile baş başa zaman geçirmek isteğiniz, belki de kana, kana ağlayarak duygularınızı dışa vurma isteğiniz sizin izniniz dışında bu insanların kişilik haklarınıza saldırıları ile devam edip, duruyor. Bunu yaşamak zorundaymışız gibi her hafta kurulu saat gibi aynısını yaşıyoruz. Bazen mezarlık ziyareti yapmayı çok istememe rağmen yapmıyorum fakat her geldiğimde mutlaka daha azgınlaşmış bir fotoğrafla karşılaşıyorum. Yani siz para ödemezseniz sizi parçalamak için, kabirlerinize zarar vermek için ellerinden geleni yapacak olan, merhametsizlerin olduğunu görüyorsunuz.” Dedi.

 

‘BİZE SALDIRIYORLAR, İFTİRA DA ATARLAR VALLAHİ’

Diyarbakır’da ki hemen, hemen tüm mezarlıklar aynı durumda, birilerinin işgali altında ve bir türlü önlem de alınamıyor.

Diyarbakır’da bir mezarlıkta görev yapan adının açıklanmasını istemeyen şahısın söyledikleri ise hiçte yabana atılır cinsten değil. İşte o konuşma: “Şu mezarlığın girişinde oturan kadınları görüyorsunuz ya, onları buradan kaldırıp oraya zar, zor kaldırdım. Şimdi bunların ağzını açtığınız zaman bin pişman oluyorsunuz. Size küfür ediyorlar, saldırıyorlar, iftira atıyorlar. Mesela Perşembe günleri mezarlarda su satan çocukların aileleri gelip burada oturuyorlar. Ben onlara kalkın veya girmeyin dediğimde bana saldırıyorlar. Çocuklara zaten müdahale etme gibi bir şansınız yok. Vatandaşlarımız bazen diyor siz niye müdahale etmiyorsunuz, bizde baş edemediğimizi söyleyince o zaman buraya görevli bırakmanın anlamı nedir diyerek tepki gösteriyorlar. Biz ne zaman bunlara müdahale etsek muslukları kırıyorlar, zarar veriyorlar. Her gün 1-2 tane musluk getirip takıyoruz, bilerek zarar veriyorlar. Biz mezarlıkların görevlileri olarak başa çıkamıyoruz.” Diyerek dert yandı.

Daha önce kabristanlarını ziyaret etmek için mezarlıklara gidenler son 4 yıl içinde her türlü pisliğin mezarlıklara bulaştığına dikkat çekerek yetkililerin önlemler almalarını istediler. 

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2018, 13:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER