PİNOKYO’NUN KÖTÜ ALIŞKANLIĞI: VATANDAŞI KANDIRMAK

HABER: AHMET BEŞENK Devlet Tiyatrolarında 5 TL’ye izleyebileceğiniz çok daha kaliteli oyunlar varken 20 TL bilet parası almaya çalışan kurnazların maskesi düştü. Bir müddetten beridir Diyarbakır’da bulunan devlet okullarında ücretsiz olduğu iddia edilen ama büyük kurnazlık ürünü olan tiyatro biletleri elden ele dolaşıyor. Öğretmenlerin öğrencilerinin sosyal yönünü geliştirmek için iyi niyetleriyle önerdikleri tiyatro, sirk ve farklı etkinliklerin ücretsiz biletlerinin altında bir çapanoğlu ve kurnazlık çıktı. İyi niyetten uzak bu çalışmalarda ailelerin hassasiyetleri, çocuklarına duydukları sevgi ve utanma duygusu kullanılarak sömürüldükleri görüldü. Diyarbakır Öğretmen Evinde gösterime sunulan ve İzmir’den gelen sözde sanat Tiyatrosunun gösterimi ise akıllara durgunluk verdi. Pinokyo adı verilen oyunun biletleri okullarda çocuklara ücretsiz tiyatro gösterimi olarak dağıtılırken gösteri ile ilgili ne milli eğitim müdürlüğünden, ne de ilçe Milli Eğitimlerden izin almadan biletleri okullarda dağıttıkları ortaya çıktı, üstelik veli sürprizli olarak.

PİNOKYO’NUN KÖTÜ ALIŞKANLIĞI: VATANDAŞI KANDIRMAK

 Son dönemlerde kurnazların, dolandırıcıların ve iyi niyetli olmayan birçok kesimin ortak noktası iyi niyetleri kullanmak, onlar üzerinden nemalanmak. Laf ebeliği veya cambazlığı olarak ta bilinen, insanları bu anlamda sömürmeyi kendi benliğine yedirmiş birçok oluşum veya kişi işin sahtekarlığına kaçarak halkı sövüşleme derdinde.

 

Bir müddetten beridir süreklilik arz etmeye başlayan ve özellikle öğrenciler üzerinden Milli Eğitime bağlı okullar kullanılarak öğrencilere yönelik ücretsiz etkinliklerin düzenlendiği yönünde biletler veya haberler düşük bütçeli ve ekonomik durumu çokta iyi olmayan okullarda duyuruluyor.

Okullarda dağıtılan biletlerin üzerinde Ücretsiz yazmasından dolayı öğretmenler tarafından da desteklenerek öğrencilere duyurular yapıladursun bu etkinliklerin birçoğundan İl ve İlçe Milli Eğitim müdürlüklerinin, kaymakamlıkların, belediyelerin haberleri dahi yok. Okullara nasıl ve kimlerin talimatları ile getirildiği beli olmayan ve üzerinde öğrenciler için ücretsiz ibaresi bulunan bu biletlerle aynı zamanda iyi niyetlerin ve saf duyguların kullanılarak haksız kazanç oluşturulmasına veya dolandırıcılığa zemin hazırlandığı uzun zamandır pekte fark edilmiyordu.

Geçtiğimiz Pazar günü yine bir etkinlik Diyarbakır Büyükşehir Öğretmen Evinde kiralanan bir salonda sergileniyordu. Sözde Sanat Tiyatrosunun İzmir ilinden gelen ve Pinokyo oyunun sergileyen ekip tiyatro biletlerini yaklaşık 10 günden bu yana Diyarbakır’ın birçok farklı noktasındaki okullarda öğretmenler tarafından dağıtıldı. Öğrencilerin ücretsiz olarak tiyatro oyunun seyredeceğinin vaat edildiği tiyatroya çocuğunu götüren veliler ise şok üstüne şok yaşadılar.

‘EBEVEYNLERE BİLEREK TEZGAH HAZIRIYORLAR’

Biletlerin sol alt köşesinde bulunan ve siyah zemin üzerine sarı renkte ve gayet net okunan 0-10 yaş gurubundaki çocukların ücretsiz olarak tiyatroya giriş yapılacağının belirtilmesine rağmen yine aynı siyah zemin üzerine bu kez de göz yanılmasına neden olan bordo ve farklı renklerle yazılarda yazılarak yasal zemine uydurulmak istenmiş. Oysaki öğrencinin ücretsiz olduğu duyurulurken yine aynı renklerde ve okunaklı biçimde öğrenci velilerine kişi başı 20 TL istendiği de açıkça yazılmalıydı.

‘SALON KAPISINDAN DÖNÜŞ OLMUYOR’

Öte yandan çocukları ile birlikte ücretsiz ibaresi olduğu için çocuklarını tiyatroya götüren aileler salona çocuklarını bırakmak istediklerinde velisi olmayan çocuğu içeri alamayacaklarını söyleyen görevliler yetişkinler için işi başı 20 TL olan seyyar biletçiye yönlendiriliyor. Yani bir çocuk anne ve babası ile birlikte gittiği ücretsiz tiyatroyu 40 TL gibi bir nakit ödemeden sonra izleyebiliyor. Tiyatro salonuna kadar giden çocukları geri çevirmek gibi bir durumu olmayan ebeveynler ya yaşayacakları huzursuzluğu ve psikolojik travmaları göze alacaklar ya da çaresizce bilet almak zorunda kalacaklar.

‘YETKİLİLERDEN KİMSENİN HABERİ YOK’

Diyarbakır Büyükşehir Öğretmen Evi salonunda gerçekleştirilen tiyatro gösterimi ile ilgili olarak hiçbir yetkilinin bilgisi olmadığı, kimseden yasal anlamda izin alınmadığı ve Milli Eğitimin Değerlendirme komitesinden sözde Sanat Tiyatrosu tarafından birkaç haftadan beridir oyunların onaya sunulmadığı da ortaya çıktı. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onanmamış olan oyunların gösteriminin sunulması ile ilgili ücretsiz biletlerin nasıl, kimlerin talimatı ile ve neye dayanarak okullarda dağıtıldığı büyük bir muamma.

‘NE OZAN BALCI NE DE MİLLİ EĞİTİM İZİN VERMEMİŞ’

Milli Eğitim alalında büyük denetimsizlikleri de olduğunu gözler önüne serilirken gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü gerekse de Kayapınar İlçe Milli Eğitim müdürlüğü tarafından kapsamlı incelemeler başlatıldı. Daha önce Kayapınar Kayyumu ve kaymakamı Ozan Balcı tarafından ücretsiz tiyatro gösterimi için Kayapınar sınırlarındaki okullarda çalıma yapabilecekleri yönünde izin verildiği söylemi ise yine Kayapınar Belediyesi Basın Halkla İlişkiler bürosu tarafından yalanlandı.

‘BİLETLER OKULLARA NASIL GİTTİ?’

Çocuklara ücretsiz diyerek dağıtılan ama velilere ise 20 TL gibi astronomik ve fahiş bir fiyat uygulayan, Okullarda biletlerin dağıtılmasına rağmen Milli Eğitim Müdürlüklerinden izin almayan İzmir firması olan olaylara sebep veren  Sanat Tiyatrosunun kimlerden destek alarak bu durumu yarattığı merak konusu. Kayapınar Bölgesi için dahi sadece izin alınmış olsa bile bu biletlerin şehirdeki diğer okullara nasıl gittiği ise büyük muamma. Milli Eğitim cenahında İl ve İlçe Müdürlerini aciz ve çaresiz göstermeye çalışanların olduğunun bilindiği bir dönemde bu vukuatın cereyan etmesi ise apayrı bir entrika olabilir.

HASAN ASLAN’DAN ANINDA MÜDAHALE’

Diyarbakır Büyükşehir Öğretmen evi salonunda gösterime sunulan ve büyük bir ustalıkla kelim oyunlarının yapıldığı tiyatro gösterimi ile ilgili haberdar olan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan sözkonusu oyunun kendilerinden izin alınmadan ve incelenmeden yayınlandığını beyan ederek gösterime anında son verdi. Yapılan tiyatro gösterimi ile ilgili geniş ve kapsamlı bir inceleme başlattıklarını beyan eden Aslan, biletlerin okullara nasıl sokulduğunu da ayrıca araştırdıklarını sözlerine ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2018, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER