SGK ÇİFTE STANDAT MI UYGULUYOR?

HABER: AHMET BEŞENK Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kamu hastanelerine ayrı, Üniversite hastanelerine ayrı muamele mi uyguluyor? Bu soruya neden olan açıklama kazanç ibresini yukarıya doğru çevirdiğini belirten Dicle Üniversitesinden geldi. Önceki gün Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Ali Kemal Kadiroğlu Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı. Ziyaret sırasında konu SGK ve hastanelerin hedefleriydi. Kadiroğlu, yaptığı konuşmada sağlık alanında artık rağbet gördüklerine ve standartların üzerinde hizmet verdiklerini belirterek SGK’nın Kamu hastaneleri ile gider üzerinden, kendileriyle de gelir üzerinden sözleşme yapmasını eleştirdi. SGK’nın iki kuruma neden farklı sözleşme yaptığı muamma olarak akıllarda yer edinirken bu uygulamadan dolayı Dicle Üniversitesi Hastanelerinin gelirinin giderlerini karşılamadığı da dile getirildi.

SGK ÇİFTE STANDAT MI UYGULUYOR?

 Başarı çıtasını her daim yükseklere taşımayı hedeflediğini dillendiren Dicle Üniversitesi Hastanelerinin önündeki büyük engel SGK’mı? SGK Kamu hastaneleri ile gider üzerinden, Dicle Üniversitesi Hastaneleri ile neden gelir üzerinden sözleşme yapıyor? Dicle Üniversitesi Zarar mı ediyor? Sürekli kara geçtiğini belirten Dicle Üniversitesi gerçek manada zarar mı ediyor? Bu ve benzer çok sayıda soru son dönemlerde gündemde. Tam da bu soruların yoğunluk kazandığı dönemde Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Ali Kemal kadiroğlu önceki gün Diyarbakır ve çevre illerinde Sağlık-Sen’e bağlı şubelerini ziyaret etmek, buradaki şube başkanları ile istişarede bulunmak ve üyelerine moral vermek üzere gelen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı.

 

‘AMACIMIZ STANDARTLARIN ÜZERİNDE HİZMET VERMEK’

Gelen Memur-Sen heyetine amaç ve gayelerini özetleyen Ali Kemal Kadiroğlu, hastaneler olarak amaçlarının kalite çıtasını her daim yükseltmek ve sağlık alanında ciddi gelişmelere imza atmak olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Hastanelerimizin yatak doluluk oranı hemen, hemen kamu hastaneleri kadardır.  Doluluk oranımız yüzde 80-85 civarındadır.  Hedefimiz yatak doluluk oranını yüzde 95 rakamına çıkarmaktır. Biz hastane olarak bölgeye hitap ediyoruz. Van’dan Muşa. Bingöl’den Batman’a, Mardin’den Urfa’ya ve çevre ülke insanlarına hizmet veriyoruz. Bölge illerinden hastanemize hasta nakilleri geliyor.“

 

‘HASTALAR ARTIK BATIYA GİTMİYOR, BURAYI TERCİH EDİYOR’

Yıllarca bölgede çare bulamayan hastaların şifayı Batı illerinde aradıklarına değinen Kadiroğlu artık sağlık alanında tersine göçün başladığını ve hastaların kendilerini tercih ettiğini de sözlerine ekledi: “Hastalarda tersine göç başladı. Bölgeden tedavi için battı ilerline giden hastalarımız artık geri dönüp hastanelerimizde tedavi oluyorlar. Biz burada hastaları toparlayarak taburcu ediyoruz. Onlarda Bizlere teşekkür ediyorlar. İşte biz bunun peşindeyiz. Bunun sevdasındayız. Bunun için hizmet veriyoruz. “ dedi.

 

‘SGK’DAN İKİ KURUMA FARKLI SÖZLEŞME’

 SGK’nın farklı uygulamalarının da hastanelerin zarar etmesinde büyük önem taşıdığına da vurgu yapan Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Ali Kemal Kadiroğlu: “SGK Kamu hastaneleri ile gider üzerinden bizimle gelir üzerinden sözleşme yapıyor. Dolayısıyla gelirimiz giderimizi karşılamıyor.  İlaç ve medikal malzeme fiyatlarındaki artışları sabit gelirimiz karşılayamıyor. Ayrıca SUT fiyatlarının revize edilmemesi gelirimizi de azaltıyor.  Özel, kamu ve üniversite hastanesi fiyatlandırmasındaki farklılıklar da cabası. SGK fiyatları gözden geçirmeli ve revize etmelidir. Bilimsel çalışmalarımızın ve projelerimizin tamamını döner sermayeden karşılıyoruz. Bunun için bizden milyonlarca lira kesiliyor.” dedi.

 

‘GELİR GİDERİ KARŞILAMAZ İSE’

Öte yandan daha önce basın yayın kuruluşları tarafından yapılan bazı haberlerde ise şu açıklamalara yer verilmiş: ‘Hastane SGK’nin hizmet maliyetini bile kurtarmaya yetmeyecek düzeyde belirlediği fiyata uymak zorunda kalır. Bu durumda iki ihtimal ortaya çıkar: a) Hastane zarara girer, her tür tıbbi, temizlik, kırtasiye ve gıda malzemesini piyasadan satın almak zorunda olduğu için piyasaya borçlanır, borçlar birikir ve piyasanın artık hastaneye mal satmak istemeyeceği noktaya ulaşır.

b) Hastane maliyeti kurtarmak için kolay, ama geliri fazla işlere yönelir (örneğin hastaların yatırılması ve ameliyat edilmesi zarar yazan hizmetler iken, az da olsa para kazandıranlar poliklinik hizmetleri ile tetkiklerdir, oysa referans kurum olarak üniversite hastanelerinin ameliyatları reddetme şansları hiç yoktur) ve/veya o hasta için yapılması gerekmeyen işleri yapmaya, tetkikleri istemeye başlar.

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2018, 15:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER