TALİP GÜL'ÜN DİYARBAKIR SEVDASI

HABER: AHMET BEŞENK ‘33 Medeniyete 13 bin yıllık tarihi ile ev sahipliği yapan Diyarbakır bildiğiniz gibi değil aslında. Binlerce yıllık geçmişi ile tarihe tanıklık eden bu kent aslında çok önemli değerleri barındırıyor koynunda. Bu nedenle bu kenti tanımanızı istiyorum’ diyerek sözlerine başlayan Dicle Üniversitesi Rektörü Talip Gül, 81 ilden gelen birbirinden değerli hoca ile birlikte 9. TJOD asistan okulunun açılışını gerçekleştirdi. Sürekli olarak Kıbrıs’ta eğitim veren TJOD’un Talip Gül’ün ısrarı ile Diyarbakır’da 2 günlük eğitim verecekleri öğrenildi. Çoğu Diyarbakır’a ilk kez gelen konuklar, Rektör Talip Gül’ün tercümanlığı ile Diyarbakır’ı gezecek, tarihini teneffüs edecekler.

TALİP GÜL'ÜN DİYARBAKIR SEVDASI
 Türk Jinekoloji ve obstetrik derneğinin her yıl Kıbrıs’ta gerçekleştirdikleri ve gelenek hale getirdikleri TJOB Asistan okulu eğitiminin 9. Dicle Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Talip Gül’ün isteği üzerine Diyarbakır’da gerçekleştiriliyor.

 

 

‘TOPLANTIYI DİYARBAKIR’DA YAPAMAMAK İÇİMİZE OTURMUŞTU’

22–23 Eylül tarihleri arasında yapılmasına karar verilen 9. TJOB Asistan okulu eğitiminin startı verilmeden önce kürsüye çıkan dernek başkanı Hasan Volkan Kurtaran amaçlarının ileride meslektaşları olacak olan asistanların hem bilimsel hem de sosyal olarak donatmak olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu vizyon çerçevesinde, bundan önce 8 tane asistan okulu yaptık, bu 9. Bu okul ile birlikte yaklaşık 450 asistanımızı hem bilimsel, hem sosyal olarak donatmaya çalışıyoruz. Bu asistan okulunun Diyarbakır’da olmasının ilginç bir hikayesi var. Dicle Üniversitesi Rektörümüz Sayın Talip Gül hocamız ile birkaç yıl önce ortak çalışmalar yapacaktık. O günün şartlarından dolayı bu toplantıyı Nevşehir’de yaptık ve bu çok içimize oturmuştu. Şükürler olsun ki ülkemiz ferah günlere geldi ve Güneydoğu Anadolu’nun bu güzide kentinde bu toplantıyı yapıyoruz. Bu toplantının sevgili asistanlarımız için başarılı geçmesini umuyorum.” Dedi.

 

‘DİYARBAKIR KÖTÜ DEĞİL, KADİM VE ULU BİR KENTTİR’

Dernek Başkanı Hasan Volkan Kurtaran’ın ardından kürsüdeki yerini alan Dicle Üniversitesi Rektörü Talip Gül, toplantının anlam ve önemini içeren konuşmanın ardından Diyarbakır’ı tanıtan bir konuşma yaptı. Kentin uzun yıllar boyunca kötü bir imajının olmasına karşın Diyarbakır’ın iyi yönlerinin tanınması gerektiğinin altını çizdi. Şehir tarihçilerine göre Türkiye’de 2 kentin geçmişi olduğunu, Diyarbakır’ın ise 13 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu aktardı. 33 medeniyetin Diyarbakır’da imzasının olduğunu da sözlerine ekleyen Gül, kentin kadim bir kent olduğunun bilinmesini istedi.

 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından sıra işinde duayen olan hocaların bilgilerini genç asistanlarla paylaşmasına geldi. Sıra ile söz alan üstatlar bilgilerini toplantı aracılığı ile kanalize etti.

 

 

Talip Gül toplantı öncesi mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulundu. Gül, derneğin en büyük ve köklü derneklerden biri olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti: “9. TJOB Asistan okulu bugün Diyarbakır’da yapılıyor, bu okul Türk Jinekoloji ve obstetrik derneğinin bilimsel faaliyetidir. Bu derneğimiz ülken en büyük derneklerinden birisidir ve bende bu derneğin yönetim kurulu üyesiyim. 9. Asistan Okulu normalde Kıbrıs’ta yapılacaktı, çünkü daha çok Kıbrıs’ta yapılıyordu, böyle bir geleneği var ancak benim isteğim doğrultusunda, tüm yönetim kurulu üyelerimizin kabulü ile bu yıl Diyarbakır’da yapma kararı aldık ki mevsim olarak ta çok uygun. Bu asistan okulunda Türkiye’nin pek çok üniversitesinden asistan gelmiştir. Amacımız, Türkiye’nin birçok üniversitesinde gelen asistanların burada tanışmaları, kaynaşmaları, arkadaş olmaları ve en önemlisi Diyarbakır’ı tanımalarıdır. Eminim ki bu toplantının sonunda buraya gelen tüm arkadaşlar, asistanlar, öğretim üyeleri ki kadın Doğum konusundaki en tecrübeli, yüksek eğimli duayen hocalarımızın hepsi burada bugün, bu insanlar Diyarbakır’dan ayrıldıklarında gittikleri yerlerde Diyarbakır’ı tanıtacaklardır. Buraya gelen insanların büyük bölümü Diyarbakır’a ilk kez geliyorlar fakat asistanların yüzde yüzü ilk kez geliyorlar. Hemen, hemen bütün üniversitelerden asistanların katılması ise toplantıya ayrı bir özellik katıyor, bu çok önemli bir bilimsel faaliyettir, bu toplantının Diyarbakır’da olması ayrı bir önem taşımaktadır, derneğimiz tarafından Diyarbakır için bir ayrıcalık yapıldı. Bu aktivite ile örneğin Hacettepe Üniversitesindeki bir hocamızın bilgilerini Tüm ülke geneli üniversitelerden gelen asistanlarımız birebir öğrenebiliyor veya Ege Üniversitesinden gelen bir hocamızın bilgilerini Türkiye’nin 81 ilinden gelen asistanlar dinleyecek, hazır bilgileri alacaklardır.” Dedi.

 

‘TOPLANTI DİYARBAKIR’I TANITMAK İÇİN ÖNEMLİ’

Diyarbakır’ın tanıtımı için önemli bir hamle olan toplantının Diyarbakır’da yapılması için çok ısrar eden Talip Gül, daha önceki yıllarda toplantıyı yapmak istediklerini fakat güvenlik gerekçesi ile ertelediklerini belirterek konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Bu toplantının Diyarbakır’da yapılması benim isteğim doğrultusunda ve yönetim kurulu üyelerinin ortak kabulü ile gerçekleşti. Normal şartlar altında bu toplantının Kıbrıs’ta yapılması gelenek haline gelmişti. Yapılacak toplantıda kendilerine eşlik ederek Diyarbakır’ın tanıtımına katkı sunacağım.” Dedi. 

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2017, 12:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER