TAŞIMALI ZULÜM

HABER: AHMET BEŞENK Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde bir firma ihaleyi alamadığı için yol kesme eylemi gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen eylem sonucu yüzlerce çocuğun eğitim hakkı sabote edildi. Peki bu kavga neden çıkıyor, arada çocuklar neden zarar görüyor, olayların tam merkezinde olan ve adının gizli tutulmasını isteyen bir yetkili yaşananları tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. İhalelere fesat karıştırılmadığı için tehditler alan yetkililerin izlendiği ve zarar görmekten çekindikleri de itiraf ediliyor. Savcılık boyutuna ulaşan korku kaosu nasıl giderilebilir? İşte bu soru ve dahasının cevapları:

TAŞIMALI ZULÜM

 BEŞENK: Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde taşımalı eğitim ile ilgili ciddi manada sıkıntılar yaşanıyor, Bu sıkıntılar neden yaratılıyor veya daha önce taşımalı eğitim ihalesi yapıldı mı, yapıldı ise akıbeti ne oldu?

 

CEVAP: Taşıma firmalarının kendi aralarındaki mücadeleden dolayı ilçe bu şekilde zarar görüyor, ilçe halkı bu durumdan çok rahatsız, 2 gün önce de yol kapatma eylemi oldu.

 

BEŞENK: Bu bir eylemiydi yoksa zorbaca bir yaptırımıydı?

 

CEVAP: Bizim vakıf olduğumuz durum emniyet müdürlüğü müdahale ediyordu, araçlara ceza kesiyordu. Sadece bir yerde değil 4 – 5 yerde yol kapama eyleminin yapılmış olduğunu gördük. Karşılıklı iki araba yolun bütününü park edip sonra başında da şoför olmayacak şekilde aracı o şekilde terk etmişlerdi.

 

BEŞENK: Gerçekleştirilen bu eylem çocukların okula gitmelerini engellemek adına mı yapılmıştı?

 

CEVAP: Bence firmalar arasında yaşanan bir sıkıntıydı fakat bundan ilçe halkı da, öğrenciler de olumsuz etkilendiler. Bu ve benzer olaylardan çok rahatsızız.

 

BEŞENK: Gözaltı oldu mu? Gerekçe olarak ne gösterildi?

 

CEVAP: 2 veya 3 gözaltı oldu, gerekçe olarak ta izinsiz gösteri ve kaymakamlık makamına hakaret olarak duyduk.

 

BEŞENK: Daha önce gerçekleştirilen taşımalı eğitim ihalesinin akıbeti ne durumda?

 

CEVAP: Daha önce yapılan ihaleye itiraz olduğu için şu sıralar 5 günlük periyotlarla doğrudan temin yolu ile ihaleler yapılıyor. Bazen A firması, bazen de B firması işi alıyor. İtiraz edilen ana ihale sonuçlanana kadar da bu şekilde 1 – 2 ay daha devam edecek.

 

BEŞENK: Bölgedeki eğitim ve öğretim görmek isteyen çocukların bu durumdan dolayı psikolojileri ne durumda?

 

CEVAP: Bu durumdan he okul müdürleri hem de ilçe halkı son derece rahatsız, tabi bu durumda öğrenciler de mağdur oluyor. Örneğin yol kapama eylemine takılan araçlarda bulunan çocuklar yine kilometrelerce yol yürüyerek okullarına gitmek zorunda kaldılar.

 

BEŞENK: Kocaköy bölgesinde görev yapan ilgili kurumun yetkilileri tehdit alıyor mu?

 

CEVAP: Değişik şahıslardan ve firmalarla ilgili, ilintili kişilerden tehdit alınıyor. Bunlar sadece tehditle birlikte ağır hakaretlere de maruz kalınıyor. Tehditler ayrıca savcılığa da intikal ettirilmiş durumda.

 

BEŞENK: Burada ihaleler bu kadar sorunlu bir vaziyet alıyor ise bunun farklı bir şekilde ve yerde yapmak mümkün değil mi?

 

CEVAP: Mevzuat gereği bu ihalelerin yetki alanında yapılması gerekiyor, zorunlu olarak bu ihaleler ilçe milli eğitim müdürlüklerinde yapılıyor. Bu nedenle bu ilçede gerçekleştirilen ihalelerde komisyon başkanı, üyeleri ve yetkililer çok tedirgin ve risk altında.

 

BEŞENK: Çalışma yapılan bölgede görev yapan yetkililerin ruhsal durumları nasıl?

 

CEVAP: Hiç biri ihalelerde görev almak istemiyorlar. Aslında yönetmelikler düzenlenip ilgili çalışmaların yapılması halinde herkes rahatlayacaktır. 

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2016, 18:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER