YOKSA İHMAL Mİ?

HABER: AHMET BEŞENK Diyarbakır önceki akşam çok büyük bir badireyi kıl payı atlattı. Büyük kayıpların yaşanabileceği Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesindeki yangına İtfaiye ekiplerinin zamanında ve hatasız müdahale etmesi ve 112 ekiplerinin hatasız çalışması çok sayıda hayatı kurtardı. Peki, bu yangında ihmal var mı? Hastane gibi önemli bir kurumda elektrik kablolarının bu kadar rahat alev alması normal mi? Hastane içinde ki elektrik panolarının yeri doğru mu? gibi birçok soru ise cevap bekliyor. Elektrik, elektronik mühendisi Cemal Ayla, bu tarz yangınları engellemek için kaçak akım rölesi kullanılması gerektiğine dikkat çekerken bu yangında kaçak akım rölesinin kullanılmamış veya devre dışı bırakılmış olabileceğine işaret ediyor. Elektrik panosunun da dışarı yerine neden içerde olduğu da ayrı bir soru işareti. Öte yandan İl Sağlık müdürlüğü tarafından geniş çaplı soruşturma başlatıldı. İşin özü yangında ihmal var mı, yok mu? Kamuoyu bu soruların cevabını bekliyor.

YOKSA İHMAL Mİ?
 Önceki gün Diyarbakır eli yüreğinde, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinden gelecek olan haberlere kilitlenmişti. Sosyal medyaya da bomba gibi düşen yangın haberi yerini kısa süre sonra derin bir oha bıraktı.

 

Zira kısa çok kısa bir süre içinde 110 İtfaiye ekipleri ve 112 Acil servis personelleri olay bölgesine yetişmiş, yangın söndürülmüş ve tahliye işlemleri başlatılmıştı.

 

Tahliye işlemi ile birlikte Diyarbakır Vali Vekili Dr. Ahmet Naci Helvacı, yangının alevli olmadığını belirterek, kontaktan kaynaklı, dumanın yayılması şeklinde devam eden bir olay olduğunu duyurmuştu. Vali Vekili Helvacı, hastanede tedavi gören 181 kişinin çeşitli hastanelere sevk edildiğini de bildirmişti.

 

“YANGIN BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLMÜŞTÜR”

Yangın bölgesine Diyarbakır Vali Vekili Dr. Ahmet Naci Helvacı, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cumali Atilla, AK Parti İl Başkanı Muhammed Dara Akar ve sağlıktan sorumlu yetkililer intikal etmişti. Yangın bölgesinde inceleme yapan heyet daha sonra basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Vali Vekili Helvacı, yangının, kısa devreden kaynaklı kabloların yanması sonucu çıktığını belirterek: “Çıkan alev dağılmadan hemen söndürülmüştür. Ancak bina içerisinde oluşan yoğun duman nedeniyle bina içerisinde havalandırma çalışmaları başlatılmıştır” dedi. Vali Vekili Helvacı’nın açıklamasında belirttiği “Yangın büyümeden söndürülmüştür” cümlesi aslında en çok dikkat çeken kelimeler arasında.

 

‘KAÇAK AKIM RÖLESİ ARAŞTIRILMALI’

Bu tarz yangınların çıkmaması için özel bir bağlantının olduğunu belirten Elektrik, elektronik mühendisi Cemal Ayla, kısa devreden kaynaklı yangınları önlemek için ‘Kaçak akım rölesi’ kullanıldığını belirterek, hastanedeki sorumluların elektriklerin sürekli gitmemesi için kaçak akım rölelerini kapatmış olabileceklerini ve yangının bu nedenle büyümüş olabileceğine dikkat çekti. Ayla ‘Kaçak akım rölelerinin’ faaliyette olması halinde yangının asla çıkmayacağını ki kaçak akım rölelerinin görevinin zaten bu olduğuna dikkatleri çekerek şunları söyledi: “Yangın kabloların geçtiği Şaft adı verilen bölgede çıkmış vaziyette. Şaftların bulunduğu bölgeden geçen kabloların her birinin bağlı olduğu kaçak akım röleleri vardır. Kaçak akım röleleri en ufak bir kıvılcımda veya belli standartların üzerinde ısınmalarda otomatik olarak atıyor. Kaçak akım röleleri kamu yönetmeliklerinde de önemle var olması gereken maddeler arasındadır zaten. Tamir süresi geldiğinden bakım yapılmamış mı, yoksa elektrik sürekli gitmesin diye kapatmışlar mı bunu bilemeyiz. Bunlar yapılacak inceleme sonrası ortaya çıkacak. Kaçak akım rölesinin görevi yalıtım hatasından kaynaklı hata akımını algılamak ve algılanan kaçak akımın belirlenen değerlerin üzerine çıkması durumunda bağlı bulunduğu devreyi kesmektir. Buradan da görüldüğü gibi bir yangından ve büyümeye meyilli bir durumdan söz ediliyor. Burada da ortaya şu çıkıyor ‘Kaçak akım rölesi görevini yapmamış.’ Kaçak akım rölesi görevini yapmış olsa bu kadar büyük bir badire atlatılmamış olacaktı.” Dedi.

 

Sosyal medya üzerinde bile paniğin izlerine rastlanırken İtfaiye ve 112 ekiplerinin insanüstü gayretleri ile kurtarılan yaşamlar bu kez de yangının neden çıktığını sorguluyor. Bir ihmal mi bunca insanın ölümüne sebep olacaktı nerdeyse? Diye sorgulanan olay il ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü çok geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Yangının yaşandığı bölgede elektrik panolarının dış cephede değil de iç cephede olması dikkatlerden kaçmazken ihmal ihtimalinin büyüklüğü gözlerden kaçmıyor.

 

‘BÜYÜK TEHLİKE ATLATILDI’

Yangın bölgesinde bulunan bir yetkili ise olayın büyük bir şans eseri ile büyümeden önlendiğini belirterek şunları söyledi: “Yangın hastane binasının şaft denilen bölümünde çıktı, yangın çok güçlü bir yangın değildi fakat çıkardığı duman nedeniyle büyük tehlike oluşturdu, hasta ve hasta yakınlarında paniğe neden oldu. Yangına çok kısa sürede müdahale edildi fakat asıl tehlike oluşan dumandı ki dumanın ulaştığı servislerde tahliyeler çok hızlı bir şekilde yapıldı, olayın teknik boyutu yapılacak incelemeler neticesinde ortaya çıkacaktır mutlaka. Yangın kablolardan kaynaklı kısa devreden meydana gelmiştir ki bu nettir. Aslında hastaneler gibi önemli yerlerde yangına dayanıklı malzemelerin kullanılması yönetmeliklerde yer alıyor diye biliyoruz.”

 

 

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniklerinin Ek Binası’nda çıkan bu yangın aynı zamanda Diyarbakır’da bulunan bütün hastanelerin de gözden geçilmesi gerektiğini de aynı zamanda göstermiş oldu. Benzer olayların daha önce Eğitim ve Araştırma hastanesinde yaşandığı da arşivlerde yer alıyor. 

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2017, 14:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER