Saffet Azbay, Efsaneler İle Sohbet

985-86 sezonundaki unutulmaz şampiyonluğun mimarlarından olan Celal Erdem,Diyarbakırspor'un çökmesiyle bölgenin spordaki çimentosunu kaybettiğini söyledi.Saffet Azbay'a konuşan Erdem,o dönemleri anlatırken duygu dolu anlar yaşadı.

Saffet Azbay, Efsaneler İle Sohbet
 "DİYARBAKIRSPOR BÖLGENİN ÇİMENTOSUYDU"

1985-86 sezonundaki unutulmaz şampiyonluğun mimarlarından olan Celal Erdem,Diyarbakırspor'un çökmesiyle bölgenin spordaki çimentosunu kaybettiğini söyledi.Saffet Azbay'a konuşan Erdem,o dönemleri anlatırken duygu dolu anlar yaşadı.

Bizim Jenerasyonun Efsaneleri

Bizim jenerasyonun Diyarbakırspor'la tanıştığı dönemin efsaneleriydiler.1970'li yılların ortasında başlayan 10-15 senelik şahlanış dönemine yaş itibarıyla denk gelmedik fakat Diyarbakırspor'u büyük ve ayrıcalıklı hale getiren o dönemlerin efsanelerini büyüklerimizden dinleyerek büyüdük.1985 sonrasındaki kısa süreli altın çağa ve zaman zaman şahlanıp sonra da felakete uzanan sonraki dönemlere ise şahit olduk.

1985-86 Şampiyonluğu Unutulmaz

Kısa süreli altın çağ dedik ya.1985-86 sezonundaki unutulmaz şampiyonluk hikayesinin yazanları halen yaşayan efsaneler olarak aramızda.Tek eksik o dönemin yönetici olarak mimarı olan efsane yönetici Kenan Özbek 2 yıl önce hayatını kaybetti.Büyük bir değer olan Kenan amcanın ruhu her halde rahmet istedi;mekanı cennet olsun.
Adana Demirspor'la yaşanan  unutulmaz şampiyonluk macerası aradan geçen 31 yıla rağmen bugünmüş gibi dillerde.Kalplerin dayanamayacağı maçlar,adrenalin ve iz bırakan anıların birikimi olan şampiyonluğun mimarlarından biri Celal Erdem.

Elazığspor Kaptanı Olarak Geldi

Celal Erdem'in bir diğer özelliği Elazığspor kaptanlığı gibi bir görevden sonra Diyarbakırspor'a gelmesi.Fevzi Zemzem'in engin taktik dehası,Kenan Özbek ve Adnan İnceoğlu'nun herkese ders olacak yöneticilik ustalığı ile elde edilen şampiyonlukta Celal Erdem ve takım arkadaşlarının ortaya koyduğu ruh takdire değerdi.O ruh zaten şampiyonluğu getirmişti.

Futbolu Bırakınca Diyarbakır'da Kaldı

Celal Erdem;futbolu bıraktıktan sonra Diyarbakır'dan ayrılmadı.İşe girdi,antrenör olarak gençlere hizmet etti,Diyarbakırspor zor duruma düştüğünde bunu bir görev ve emir olarak telaki ederek antrenör olarak görev yaptı.Daha sonra Ankara'ya yerleşti ve şimdi orada yaşıyor.
Benim için özel bir yeri var.Gazeteciliğe başladığım ilk yıllarda bana çok destek verdi.Bu meslekteki ilk ödülümü de kendisinin çalıştırdığı Diyarbakır TEKSpor(TEDAŞSpor) vermişti.

Ankara'da Ziyaret Ettik

Yıllar sonra ziyaret etme imkanı buldum.Daha doğrusu yöneticisi olduğu Ankara  Bakır Madenliler Derneği'nde kahvaltıda bizi misafir etti.Celal hoca Madenlidir.
Geçmişi,Diyarbakırspor'u konuştuk.O anlattı,ben keyifle ve geçmişi özlemle;bugünü de ah çekerek dinledim.Anlatırken gözleri doldu.Hele 1985-86'daki unutulmaz şampiyonluk,Adana DS,Erzincan ve Sivas maçlarını anlatırken o anları yaşıyordu.

"Böyle Bir Dönem Bir Daha Olur Mu"

"Anlatmak çok zor.Yaşamak lazım.Bir daha böyle bir dönem futbolda yaşanır mı,bana göre imkansız.Futbol tarihinde böyle bir yarış ve çekişme çok az.Adana Demir favoriydi ama biz 3 kişilik;bazen 4-5 kişilik mücadele ederek şampiyon olduk.Takım arkadaşlarımız hem futbolcu hem insan olarak her takımda olması gereken karakterli insanlardı.Allah rahmet eylesin Kenan Özbek gibi bana göre bu işin profesörü olan yöneticiler bir daha zor gelir" ifadeleriyle o efsane dönemi dile getirdi.
Diyarbakırspor'un çökmesi her Diyarbakırsporlu gibi Celal hocayı da sarsmış.

"Bölgenin Çimentosuydu"

"Diyarbakırspor sadece Diyarbakır'ın değil bölgenin ortak duygusu ve kalbiydi.Türkiye'de,belki de dünyada örneği yok.4.büyük idi taraftar ve potansiyel olarak.Deplasmanlara konvoy ile giden,hatta kampa konvoy ile giden başka takım var mı?.Rakip takımlar,Diyarbakırspor şehrimize gelsin de hasılattan para kazanalım hesabı yapıyordu.Malesef o büyük marka yerlere düşürüldü.Şimdi yokluğu çok belli oluyor.Diyarbakırspor bölgenin çimentosuydu.

"Bölge Gençlerinin Hayaliydi"

Bölgedeki her gencin oynamak için can attığı;hayal ettiği markaydı.Başarılı olduğu dönemlere bakın Diyarbakırlı,Batmanlı,Elazığlı ve bir çok bölge kentinden sporcular var.Ben Elazığspor kaptanı ve Elazığlı olarak geldim;çok şükür tarihi şampiyonluk ve başarılar nasip oldu.Her yerde Diyarbakırsporlu Celal olarak anılıyorum.Bundan gurur duyuyorum.Çünkü bu etiket herkese kısmet olmaz.Keşke Diyarbakırspor yeni bir ruhla canlandırılsa.Bölgenin buna ihtiyacı var"sözleriyle bize nefis bir mazi kesiti sundu.
Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2017, 12:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER