Dr. Aslan: Günde 6 Milyon Adet Ekmek İsraf Ediliyor

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, Türkiye'de günde 6 milyon adet ekmeğin israf edildiğini söyledi.

Dr. Aslan: Günde 6 Milyon Adet Ekmek İsraf Ediliyor

 Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olan ekmek israfının, bu israftan kaynaklanan ekonomik kaybın engellenmesi ve bu konuda bir duyarlılık oluşturulması amacıyla 17 Ocak 2013 tarihinde Başbakan Erdoğan tarafından Ekmek İsrafını önleme Kampanyası'nın başlatıldığını hatırlattı.

Türkiye'nin bir tahıl ülkesi olması, sosyo-ekonomik yapısı ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle ekmeğin beslenmemizdeki öneminin büyük olduğunu kaydeden Dr. Aslan, ekmeğin önemli bir karbonhidrat, protein ve posa kaynağı olduğunu ifade etti.

Öğütme işlemi sırasında beyaz ekmeğin, B grubu vitaminleri ve bazı mineraller açısından kayba uğradığını anlatan Halk Sağlığı Müdürü Aslan, "Oysa Tam tahıl ekmeği; posa, E vitamini, selenyum, demir, magnezyum, çinko ve B vitaminleri gibi besin öğeleri bakımından zengindir. B vitaminleri; öğrenme ve kavrama fonksiyonlarının gelişimi, kansızlığın önlenmesi, bazı doğum kusurlarının önlenmesi, kalp-damar hastalıkları ve kanserin önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemlidir. Gerek kan şekerinin ayarlanmasında gerekse de daha fazla tokluk hissi vermesi nedeniyle kilo kontrolünde tam buğday ekmeği kullanımı beyaz ekmeğe oranla daha avantajlıdır" dedi.

GÜNDE 95 MİLYON ADET EKMEK TÜKETİMİNİN 6 MİLYONU İSRAF EDİLİYOR

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü'nün Ekmek Tüketimiyle İlgili Tutum ve Davranışlar ile Ekmek İsrafı ve İsraf Üzerinde Etkili Olan Faktörler Araştırmasına göre Türkiye'de günde 95 milyon adet ekmek tüketildiğini belirten Aslan, 6 milyon adet ekmeğinde israf edildiğini dile getirdi. 
İsrafın Türkiye'ye ekonomik yükünün ise ekmeğin kilogram fiyatından hareketle yıllık 1,546 milyar TL'ye denk geldiğini kaydeden Dr. Aslan, "Ayrıca alınan ekmeğin yüzde 3,1'i lokanta, otel ve benzeri yerlerde, yüzde 2,7'si kurum yemekhanelerinde, yüzde 7,1'i ise öğrenci yemekhanelerinde israf edilmektedir" diye konuştu.

GELİR DÜZEYİ YÜKSELDİKÇE TÜKETİM AZALIYOR ANCAK İSRAF ARTIYOR

Düşük gelir gruplarında ekmek tüketiminin fazla olmasına karşın israfın daha az olduğunu anlatan Dr. Aslan, "Gelir düzeyi yükseldikçe ekmek tüketimi azalmakta ancak israf artmaktadır. Ekmeğin çöpe atılmasındaki faktörler gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir" şeklinde konuştu.

EKMEK İSRAFINI AZALTMAK İÇİN EVLERDE NELER YAPILMALIDIR?

Ekmek israfını azaltmak için ihtiyaçtan fazla ekmeğin alınmaması gerektiğini ifade eden Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan şöyle dedi:

"Ekmek poşette saklanmalı, Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı, Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak tüketilmeli, Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında değerlendirilmelidir.

TOPLU TÜKETİM YAPILAN KURULUŞLARDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Üretimin talebe göre planlanması, Tam buğday unundan kaliteli bir şekilde üretilmiş ekmek, Ekmeklerin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda saklanması, Toplu yemek tüketim yerlerinde uygun ambalajla paketlenmiş küçük gramajlı ekmek olarak verilmesi, Self servis tezgâhlarında ekmeğin baş tarafta değil, yemeklerden sonra yer alması önemlidir. Toplu yemek tüketim yerlerinde, mönüye göre ekmek siparişi verilmesini, artan ekmeklerin daha sonraki günlerde kullanılmasını sağlayacak mönü düzenlemesi yapılmasını önermekteyiz"
Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2014, 12:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER