ŞAHSIMA DİL UZATANLARA HİTABEN…

 Mesleki etik ve mesleki ahlak günümüzde hala işlevselliğini sürdürüyor mu? Bu ahlaki anlayış ile mesleğini icra etme gayretinde olanlara yönelik sözlü saldırılar yapılıyor mu? Ve en önemlisi neden? Diye belirterek başlamak istiyorum ve gazetecilik mesleği ile onları yıpratmaya yönelik söylemleri gündeme taşımak istiyorum.

 

Özellikle son birkaç yıldan bu yana dikkatlice incelediğimde gazetecilik mesleğini icra eden birçok kişinin geri plana çekildiğini ve yıpranmak istemediğini görüyorum. Tabi bu konuyu irdelediğimizde altında çok farklı nedenlerin yattığını da görmek mümkün. Kimi meslektaşım öylesine haber yapmayı daha rahat bulurken, riskten uzak çalışmaya gayret gösterenlerin de zarar görmemek adına uzak kaldığını hissediyorum. Bir diğer kesim ise her ne kadar mesleki ahlak ve etiklik doğrultusunda işini hakkaniyet ile yapmaya kalksa da ya bu arkadaşlarıma para ile haber yaptığı yaftası yapıştırılıyor ya da mutlaka menfaatin olduğu belirtiliyor. Yani anlayacağınız siz bir esnaf ile röportaj yaparsanız adı para almış oluyor, esnafı parlatmaya çalışıyor oluyor. Fakat içi boş ama teneke gibi ses çıkartanlarla yaptığınızda ve bu insanların da akçeli halleri yerindeyse bu iş etik oluyor. Böylesi bir zihniyet, ilginç.

 

Başkalarını değil de kendimi ele almak isterim; Kulağıma son dönemlerde gelen söylemlere göre ki benim bundan haberim yok, ekonomik getiri karşılığında haberler yaptığım söyleniyor. Bu dedikodulardan birini ise en son bu gün duydum. Bir arkadaşım arayıp masaya meze olduğumu ve konunun benden açıldığını ve menfaat karşılığı haber yaptığımı söylemiş.

 

O muhterem zata veya zatlara bir mesajım var: Elinizde para karşılığı haber yaptığımı belgeleyen bir materyal var ise lütfen bunu paylaşın, kamuoyu da ne mal olduğumu anlasın. Ama eğer elinizde bir materyal yok ise ve bunu sadece kulaktan dolma dedikodular yolu ile yayarak itibarsızlaştırma politikası güdüyorsanız Şeref yoksunu, zavallılardan öte başka bir mahlukat değilsiniz.

 

Beni bilen bilir, ne sizin servetiniz ben ve benim gibileri satın alabilir, ne de kalemimi oynatmama vesile. Olsa, olsa bu dedikoduları kendi ıslak donunuzun izini örtmek için kullanabilirsiniz.

 

Bir daha tekrar etmekte yarar var sanırım, ben ve benim gibi mesleğini yapmaya çalışan, etik ve ahlaki kurallar çerçevesinde, yalandan ve riyadan uzak adil olarak işlerini yapmaya çalışanları lekelemek, karalamak ne sizin nede Yetmiş Yeddi ceddinizin haddine düşmemiş.

 

Bu mesajım ile sanırım tüm meslektaşlarım adına da mesaj vermiş oluyorum. Mesleğimizi adam gibi yapmak adına bizi yıldıracağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

 

Siz kendi itibarınızı dedikodular yolu ile sağlamak isteyebilirsiniz ama indirimli günlerinizi bizler çok iyi biliyoruz.

 

Özellikle kendi meslektaşlarıma da sesleniyorum, kendinizi küçültebilirsiniz ama bu küçüklüğünüz ile kendi meslektaşlarınızı da küçültmeyin, haddinizi de aşmayın.

 

Saygılarımla

[email protected]

 

 

YORUM EKLE