SİYASET KAZANI

 Siyasetin kazanı fokur, fokur kaynamaya devam ediyor, Diyarbakır’da her gün farklı bir isim ortaya atılarak Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak algı aleminin hizmetine sunuluyor. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Ak Partiden Nihat Hatipoğlu’nun adı anıldı, birkaç gün sonra ise Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker’in isminin geçtiği söylendi. Hatta bu açıklamalara dayanak olarak ta bazı ulusal kanalların farazi haberleri kaynak gösterildi. Gerçekte Diyarbakır kimi istiyor diye soran ise pek olmuyor. Yapmış olduğum mini bir araştırma ile Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak görülmek istenen kişi olarak ilk isim Alaattin Parlak olarak önümüze geliyor. Alt kademe belediyeler isin ise çok fazla isim telaffuz edilirken öne çıkan isimlerin başında Diyarbakır sevdalıları olarak bilinen isimler öne çıkıyor.

Ciddi manada Diyarbakır'da yapmış olduğum kamuoyu araştırmasında face to face (yüz yüze) görüşmelerde insanların büyük oranı Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak görmek istedikleri isim Alaattin Parlak. Gerekçesini sorduğumdaysa günün tüm saatlerinde, gece, gündüz demeden kimlik ve memleketini sorulmadan, destek sunmak için elinden geleni yapması, mütevazi kişiliği ve sorunlara yönelim şekli gösteriliyorlar. Öte yandan belediye başkan adayı olarak görülmek istenen kişiler arasında

Şükran Yılmaz, Atilla Kaymaz, Ercan Bircan, Kemal Atabey, Hüseyin Beyoğlu, Mehmet Emin Yılmaz, Aziz Alper Biten, Etem Anlı, Muhammed Beybur, Faysal Hatipoğlu ve adını yazamadığım çok sayıda kişinin de adı yer alıyor.

Tabi bu tespitlerimi Dün saat 13.00 itibari ile Sosyal medyada da paylaştım. Şu anda okuduğunuz yazıyı ise bu paylaşımda ortalama 1 saat sonra yazmaya başladım ki aslında yorumları da okumayı istedim. Eeee buda nihayetinde sosyal medya araştırması sınıfına girdi. Sağcısı, solcusu, doğru yolcusu herkes Alaattin Parlak ve Şükran Yılmaz isimleri üzerinde uzlaşıyor, hatta zoraki de olsa onların aday yapılması gerektiğini dahi beyan ediyorlar. İnanmayan yorumlara bakabilir.

Birde olaya farklı bir perspektiften bakalım: Kamuoyunun öne çıkardığı ve aslında Belediye Başkan adayı olarak görmek istedikleri isimlerden sadece üçü başvuruda bulunmuş, gerisi ise başvuruda dahi bulunmamış. İşin aslına bakarsanız istemiyorlar mı yoksa gerçekte de kamuoyunun sesine kulak verecek olan birilerinin olmadığına mı kanaat getirmişler bunu bilmek zor ama mesafeli durdukları kesin.

Peki, bu isimler neden öne çıktı diye soranlarda mutlaka olacaktır ki bazılarını size aktarayım.

Alatttin Parlak ismini yukarıda özetlemiştik. Şükran Yılmaz’ın mücadeleci ve savaşçı ruhu, Atilla Kaymaz’ın merhametli duruşu, Etem Anlı’nın Humanist kişiliği, Faysal Hatipoğlu’nun görev adamı olması, Kemal Atabey’in asil kişiliği, Mehmet Emin Yılmaz’ın başlı başına bir marka oluşu, Muhammed Beybur’un keskinliği, Hüseyin Beyoğlu’nun erdemli yapısı, İbrahim Yumlu’nun bitmek bilmeyen enerjisinı vatandaşlar kısaca işaret ediyor.

Yani kısadan hisse özelliği ve ilkeleri olan insanlar halkın gözünden kaçmıyor.

Aslında sadece Diyarbakır’da parklarda otursanız bile insanlarla yapacağınız sohbetlerden yola çıkarak kimlerin karşılığının olduğu veya olmadığı ortaya çıkacak, bir fikir oluşturacaktır.

Gelin görün ki son günlerde Ankara’da yoğun bir gündem, olmadık isimler havalarda ulaşıyor, büyük bir hayal kırıklı dahi karşılığı olmayan isimler ısıtılıp, ısıtılıp ortaya sürülüyor.

Evet, Ak Parti her defasında yeni, farklı ve akıl almaz farkındalıklar yapıyor. Bunu ben dahil birçok seçmen anlamakta zorlanıyor ve isimler ortaya çıktıkça da zorlanmaya devam ediyoruz. Kısacası benim yaptığım kamuoyu araştırmasında öne çıkan isimler gerekçeleri ile bu isimler. Belki listelerde göremeyebiliriz ama benim temennim hep öyle kalmaları ve bozulmamaları yönünde.

Tabi endişeler yok mu, elbette ki var ama önemli olan insanın anasından içtiği sütün kalitesi değil mi? Oda zamanla kendini gösterir.

 

Saygılarımla

[email protected] 

YORUM EKLE