1 Kasım seçim sonuçları AK Parti ilk kez...

1 Kasım seçim sonuçları AK Parti'yi tek başına iktidara taşıyacak mı? Araştırma şirketi ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu son seçim anketleri ışığında son durumu değerlendirdi.

1 Kasım seçim sonuçları AK Parti ilk kez...
 ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, bir önceki seçimde sandığa gitmeyen yüzde 4.5 civarındaki AK Parti seçmeninin yarısının ikna edilmesi halinde, tek başına iktidarın yakalanabileceğini söyledi.

Ankara patlaması sonrası CHP ve HDP'nin oylarının artışa geçtiğini belirten Uslu, "AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için seçimlere katılım oranı 1 Kasım'da en az yüzde 83.92 olmalı." dedi.

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, merak edilen edilen soruların yanıtlarını almak için ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ile konuştu. Selvi, Uslu'nun 1 Kasım seçimlerine ilişkin tespitlerini köşesine taşıdı:

AK PARTİ İLK KEZ TEK BAŞINA İKTİDARA BU KADAR YAKIN DURUYOR

Uslu “Yurtdışında seçimlere katılımın yüksek olması AK Parti'nin oylarını artırıyor. Ak Parti, 7 Haziran'dan bu yana ilk kez tek başına iktidara bu kadar yakın duruyor” dedi.

 

İbrahim Uslu, 7 Haziran'da çıkan sonucu Mayıs başında bulan araştırmayı yöneten kişiydi. AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana da düzenli olarak bu partiyle çalışıyor. ANAR, sonuçlarına çok güvendiğim bir araştırma kuruluşu. Uslu'ya yurtdışı oylarının AK Parti'ye ne getireceğini sordum.

“Yurtdışı oylarıyla ilave olarak AK Parti'ye 9-10 milletvekili geliyor” dedi. AK Parti 7 Haziran'da 21 yerde kıl payı milletvekilliği kaybetmişti. Kıl payı kazandıklarının sayısı ise 7. yurtdışı oyları en çok kıl payı kaybedilen yerleri etkileyecek.
Uslu'ya göre tek bilinmeyen yurt içinde seçimlere katılım oranının ne olacağız?
“Eğer yurtdışında olduğu gibi yurtiçinde de seçimlere katılım oranı yüksek olursa, 1 Kasım'da AK Parti'nin tek başına iktidar olması mümkün”

Üst üste yapılan seçimler nedeniyle, halkımız sandık yorgunu. Kamuoyu araştırma kuruluşları seçimlere katılım oranının yüksek olacağını söylüyor ama katılım oranı düşük olursa, AK Parti bundan nasıl etkilenir?

KATILIM ORANI YÜZDE 83.92'NİN ALTINA İNMEMELİ

İbrahim Uslu, AK Parti'nin tek başına iktidar olmasının önündeki en büyük risk olarak tanımlıyor bu durumu. 7 Haziran seçimlerine katılım oranı yüzde 83.92 olmuştu. AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için seçimlere katılım oranı 1 Kasım'da en az yüzde 83.92 olmalı. Hele hele altına hiç düşmemeli. Seçimlere katılım oranı düşük olursa AK Parti tek başına iktidar olma imkanını yakalayamayabilir.

CHP VE HDP OY ORANLARINDA ARTIŞ

İbrahim Uslu, 7 Haziran'dan bu yana AK Parti'nin oylarının yükseldiğini anlatıyor. Bir tek Ankara patlamasından sonra AK Parti oylarında yarım puanlık bir düşüş yaşanmış. İlginç bir nokta. Ankara patlamasından sonra sol oylar yükselişe geçmiş. CHP'nin oyları 1 puan HDP'nin oyları ise yarım puan artmış. CHP ilk kez yüzde 27'yi aşmış, HDP oylarının kenetlenmesini sağlamış. Görünen o ki bu seçimlerde oyları gerileyen tek parti MHP olacak. Meclis dışından da Saadet Partisi.

PARTİLER ARASI GEÇİŞ

MHP'den bir puan AK Parti'ye, 1 puan CHP'ye kaymış. Muhafazakar-milliyetçi MHP'liler AK Parti'ye, ulusalcılar CHP'ye.
AK Parti 1 puan SP ve BBP'den almış. İbrahim Uslu, ”Şu anda bıçak sırtı durum devam ediyor” diyor. AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için ”1 milyon oya ihtiyaç var” diye konuşuyor. Bunu nereden sağlayacak?

SANDIĞA GİTMEYEN YÜZDE 4.5 AK PARTİ SEÇMENİNİN EN AZ YARISI İKNA EDİLİRSE

AK Parti tek başına iktidar olabilmesi için eski seçmenini ikna edecek. “Eğer geçen seçimlerde sandığa gitmeyen yüzde 4-4.5 oranındaki AK Parti seçmeninin yarısı partisine oy verse AK Parti tek başına iktidarı yakalayabilir.”
Bu durumda, tek başına iktidarın anahtarı AK Parti'nin eski seçmeninin elinde bulunuyor. Bu durumda AK Parti doğarsa kendi küllerinden doğacak.

1 milyon oy seçim sonuçlarını 2 puan etkiliyor. Bu çok önemli ama imkansız bir oran değil. AK Parti sadece İstanbul'da sağlayabileceği bir oy artışı ile bunu elde edebilir. Ama bu seçimde değil, 1 milyon oy, bir oy bile çok değerli.

İbrahim Uslu'nun seçimlere ilişkin son sözü, ”İlla koalisyon olacak diye bir şey yok. Tek başına iktidar mümkün” diye bitirdi.
Kıl payı yakalanan tek başına iktidarda Türkiye'nin yönetilmesi sorun olabilir. İbrahim Uslu o nedenle, kolayca yönetilebilecek bir tek parti iktidarı için milletvekili sayısını 285 olarak alıyor.

AK Parti'nin tek başına iktidarı için tünelin ucunda ışık göründü. Ama asıl önemli olan milletin daha iyi bir gelecek ışığını görebilmesi.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2015, 12:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER