Abdullah Öcalan eve çıkıyor işte adresi

Abdullah Öcalan eve çıkıyor Çözüm Süreci'nin yol haritası medyaya sızdı. Buna göre Apo İmralı'da yapılacak eve taşınacak.

Abdullah Öcalan eve çıkıyor işte adresi
 Çözüm Süreci'nin yol haritasının ayrıntıları ortaya çıktı. Buna göre eğer süreç yolunda ilerlerse son adımda Abdullah Öcalan eve çıkacak. Bunun için yer bile belli. 


Çözüm Süreci'ndeki adımlardan en önemlisi "Abdullah Öcalan'ın İmralı'da ev hapsine çıkarılması" maddesi olarak görülüyor.

Al Jazaeera'nın haberine göre, Öcalan'ın ev hapsini geçireceği yer Adalet Bakanlığı’na bağlı İmralı Adası’nda bulunan Mete Tesisleriolarak düşünülüyor. 

Süreçte yeniden bir tıkanmanın olmaması durumunda, tarafların talepleri “müzakere süreci dönemi”nde tek tek hayata geçirilecek. 

Bugün itibariyle üzerinde anlaşma sağlanan ÇÖZÜM SÜRECİ adımları şöyle:

1. HDP heyetine Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık dahil olacak. (Bu Pazar İmralı ziyaretiyle başlıyor.)

hatip-dicle-ceylan-bagriyanik.jpeg
2. Öcalan Kandil’e ‘mutlak eylemsizlik’ çağrısı yapacak. (Kandil çağrıyı değerlendirecek)

3. Öcalan’ın çalışmalarına yardımcı olacak beş mahkûmdan oluşan sekretarya oluşturulacak. (İmralı’daki mahkumlar yerine yeni mahkumlar gelecek. Araştırma yapacak, kayıt alacaklar. Öcalan’ın yardımcıları olarak çalışacaklar. Bu mahkumlar örgütün cezaevlerindeki önemli isimlerinden oluşacak.)

ocalan.20141126123206.jpg
4. İzleme Kurulu kurulacak. (16 kişilik akil insanlar ve dışarıdan üç isim olacak. Konunun 30 Kasım’daki HDP heyetinin görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen isimlere Öcalan’ın onay vermesiyle birlikte kısa süre içinde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.)

5. Ağır hasta mahkumlar serbest bırakılacak. (Hasta mahkumlar konusu birçok görüşmede gündeme geldi ama şu ana kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı. HDP’nin İmralı heyetinin geçen hafta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmesinde konu yeniden gündemdeydi. Bakan Bozdağ, konuyla ilgili ‘düzenleme yapacağız’ dedi. Hasta mahkumlar konusu, Hükümetin Yol Haritasının üçüncü maddesinde yer alıyor.)

6. Öcalan ev hapsine alınacak. (Adalet Bakanlığı’na bağlı İmralı Adası’nda bulunan Mete Tesisleri düşünülüyor.)

7. Gazeteciler İmralı’ya giderek Öcalan ile görüşebilecek.

8. Öcalan, silahsızlanma çağrısı yapacak. (Çağrıyı Kandil değerlendirecek. Örgütün çağrıya uyduğunu açıklamasıyla, isteyen örgüt militanları Türkiye’ye gelerek siyasete katılacak. Geri dönenlerin, özellikle kadro partisi olarak kurulan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) bünyesinde siyaset yapması bekleniyor. Dönmek istemeyenler Türkiye sınırları dışına çekilecek. PKK'nın yöneticilerinin başka bir ülkeye gitmeyecekleri, Kandil'de kalmaya devam edecekleri belirtiliyor.)

9. Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) değişiklik ile geri dönüş yasası Meclis'e sunularak çıkarılacak.

10. Türkiye’nin, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki bazı maddelere koyduğu çekinceleri kaldıracak. (Böylece yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek.)

11. Genel af.

pkk.20141126123648.jpg

HÜKÜMET BU MADDELERDEN ÖNCE HANGİLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEK?

Hükümet ise öncelikli olarak, Kürt tarafının dillendirdiği ve öncelikli olarak talep ettiği, İzleme Kurulu, İmralı’da Öcalan için sekretarya ve ağır hasta mahkumların serbest bırakılması konularını kısa süre içinde hayata geçirecek.

TÜRKİYE'NİN ÇEKİNCE KOYDUĞU MADDELER

Türkiye’nin çekince koyduğu Avrupa Yerel Özerlik Şartı’ndaki maddeler şunlar;

Madde 4, fıkra 6: Planlama ve karar alma süreçlerinin danışılması.
Madde 6, fıkra 1: Yerel makamların iç örgütlenmelerini kararlaştırabilmeleri.
Madde 7, fıkra 3: Yerel kişilerin görev suçlarının belirlenmesi.
Madde 9, fıkra 4: Yerel makamlara sağlanan kaynaklara müdahale imkânı.
Madde 9, fıkra 6: Kaynak tahsislerinin yerel yönetimlere danışılması.
Madde 9, fıkra 7: Hibeler konusunda kendi politikalarına ilişkin takdir hakkı.
Madde 10, fıkra 2:Uluslararası birliklere katılma hakkı.
Madde 10, fıkra 3: Başka devletlerin yerel makamlarıyla işbirliği.
Madde 11: Özerk yönetimin yargı yoluna başvurması

HDP HEYETİ EN SON 1 EKİM'DE ÖCALAN'LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Kobani eylemleriyle kesilen HDP heyetinin İmralı ziyaretleri bu Pazar yeniden başlıyor. 

HDP’in İmralı heyeti son olarak 1 Ekim 2014’te Öcalan’la görüşmüştü. Bu görüşmeden sonra, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için Türkiye’de 6-8 Ekim’de Kobani sokak olayları yaşandı. Olaylarla birlikte çözüm süreci kesintiye uğrarken, HDP heyetinin, İmralı’ya gitmesi de askıya alınmıştı. Tıkanıklık, hükümet ile HDP'nin geçen hafta yaptığı görüşmeler sonrası aşılmıştı. 

Kaynak: Al Jazeera ve İnternethaber.com arşivi

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2014, 17:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER