AK Parti'li İçten'den Diyarbakır'ın Fethi Açıklaması

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Diyarbakır’ın fethinin 1375. yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

AK Parti'li İçten'den Diyarbakır'ın Fethi Açıklaması
 Adalet Ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Diyarbakır'ın fethinin 1375. yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır'ın fethinin ilk olduğu kadar, bazı yönleriyle tek olma özelliği de gösterdiğini belirten İçten, bu fetihle Diyarbakır, Anadolu'nun İslam'a açılan ilk büyük kapısı olduğunu söyledi. İçten, "Bir fetih ki asr-ı saadetten sadece yedi sene sonra ve sahabe eliyle gerçek oluyor. Bir fetih ki, ordusunda Halid Bin Velid, Muaz Bin Cebel gibi büyük sahabeler birer nefer olarak duruyor, Medine'de sevinç dalgaları estiriyor. Hz. Ömer'e, Hz. Osman'a, Hz. Ali'ye, Hz. Bilal'e, cennetle müjdelenen büyük sahabelere kıvanç vesilesi oluyor, öyle bir tarihtir ki 639, kurtuluşun, özgürlüğün,barışın, sevginin ve İslam'ın kapılarının açıldığı gündür. 27 Mayıs 639, Diyarbekir'in Bizans zalimlerinden kurtulduğu gündür. 639, Amid şehrinde fethe katılan sahabelerin Diyaribekir bölgesinde yeşeren güllerle karşılandığı özgürlük günüdür. 541 sahabenin fethe bizzat katıldığı ve fetih'ten aylar öncesi Hz. Süleyman ve 27 şehit sahabenin aynı mekanda defin edildiği topraktır Diyarbekir. İşte bu yüzden Diyarbekir'e abdestsiz girilmez sözü vardır. Bunun anlamı, her adımda sur ilçesinde sahabelerin ve evliyaların olmasıdır onlara olan saygı ve hürmettir. Bu fetih ile birlikte dış surlar içerisinde yaşayan milletler etnik grup olmaktan çıkmış ümmet bilinciyle binlerce yıl birlikte kardeşçe yaşamışlardır. Hendek zaferi Diyarbekir'in fethidir. Mekke'nin fethi Diyarbekir'in fethidir. 639 Diyarbekir'in fethi aslında İstanbul'un fethidir. Bizler Viyana'ya kadar dayanan ecdadların torunlarıyız. Bizler her bir fetihle barışı kardeşliği sevgiyi gittiğimiz coğrafyalara hakim kıldık. Herkesin inandığı dine saygı gösterdik dinlerini dillerini kültürlerini yaşamasına müsaade ettik. Efendimizin veda hutbesindeki insan hakları evrensel beyannamesini fetihlerdeki sevgi ve kucaklayıcı iman ile 3 kıtaya ta o tarihlerde yaydık.

Diyarbekir, nasıl ki 1375 yıl önce bugün fetih edildiyse şimdi yeniden fetih ediyoruz. Şimdi kırık kalpleri fetih etme zamanı. İşte çözüm süreci bunun için var. Kalpleri ve gönülleri yeniden, hep birlikte fetih ediyoruz. Biz, sevgi ikliminin hakim olduğu, barış ve kardeşlik türkülerinin her kalpte yankı bulduğu bir Türkiye istiyoruz. Biz, Diyarbekir ve Türkiye sevdalısıyız. ve bu gönül fethinin 1375. yılında herkesi sevginin, kardeşliğin ve hoşgörünün şehri Diyarbekir'imize bekliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi. - DİYARBAKIR

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2014, 17:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER