AK Parti'li İçten'den Dünya Anadil Günü Mesajı

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle yayımlandığı yazılı mesajında anadilin önemine vurgu yaparak, “Dilin ölümü, kültürel ölümün belirtisidir.

AK Parti'li İçten'den Dünya Anadil Günü Mesajı
 Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle yayımlandığı yazılı mesajında anadilin önemine vurgu yaparak, "Dilin ölümü, kültürel ölümün belirtisidir. Bir dilin ölmesiyle, bir yaşam biçimi ortadan kalka" dedi.
21 Şubat Uluslararası Dünya Anadil Günü nedeniyle yazılı mesaj yayımlan Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, anadilin önemine değindi. İçten, mesajında dil çeşitliliği, kültür çeşitliğinin göstergesi olduğunu belirterek, "Dilin ölümü, kültürel ölümün belirtisidir. Bir dilin ölmesiyle, bir yaşam biçimi ortadan kalkar. Dillerin yazgıları, konuşulmalarına bağlıdır. Dünyada 100 dilli dünya nüfusunun yüzde 90'ı konuşuyor oysa dünyada konuşulan 6 bin dil var. Böyle olunca az konuşulan, küçük diller öldürülüyor. Küçük dilleri öldürmememiz, korumamız lazım. UNESCO raporuna göre ülkemizde 18 dil, dünyada ise 2 bin 473 dil, kaybolmaya yüz tutmuş durumda. Tabii ki kültürler de ne yazık ki dillerle beraber kayboluyor" dedi.

"ÖZGÜRLÜKLERİN VE ANADİLİN ÖNÜNÜ AK PARTİ İKTİDARI AÇMIŞTIR"

Yazılı mesajında özgürlüklerin ve anadilin önü Ak Parti iktidarıyla açıldığını dikkat çeken İçten, "Ak Parti iktidarından önce diller öldürüldü, insanlar öldü, yaşamlar kayboldu. Kültürler yok oldu. Ama Ak Parti iktidarından sonra anadil ne olursa olsun insanların kendi dilleriyle devletin okulunda öğrenim göreceği alanlar oluşturduk. Bir dil bir dünya dedik. Bir dil bir yaşam dedik. Bir dil bir medeniyet, bir kültür dedik. Bu ülkede yıllarca akla hayale gelmeyecek yasaklar uygulandı. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz anadil tabusuydu. Bırakın anadilde öğrenimi, birkaç kelime konuştuğu, aşka dair bir şarkı, kardeşliğe dair bir şiir veya yuvasına ateş düştüğü zaman kalpten gelen bir ağıt yaktığı için insanlar hapislere atıldılar. Ama hamd olsun ki tıpkı diğer yasaklar gibi Ak Parti iktidarıyla o karanlık günler ve insanlık hakkını, onurunu çiğneyen yasaklar da tarihe karıştı. Dünya, anadilin önemine 2000 yılında vardı ve 2000 yılından beri "Dünya Anadili Günü" kutlanıyor. Oysa ki AK Partimiz de aynı yıllarda bunun mücadelesini vermeye başladı ve nihayet bu güne gelindi. Şimdi herkes istediği dili konuşmakta, özel okullarda evladına bunun eğitimini aldırabilmekte. Bu ülkedeki yasakları, karanlıkları biz aydınlığımızla bugünlere getirdik. Dinleri, dilleri, ırkları, mezhepleri ayrıştıran değil; bir arada tutan, farklı renklerin ve seslerin ahenk içinde olduğu bir dünyanın adımını attık. Örneğin ben bir Zaza olarak Zaza dilinin ve kültürünün daha iyi korunulması ve tanıtılması gerektiğine inanıyorum. İşte bu nedenledir ki şimdi benim çocuklarım devletin okuluna giderek Zaza dilini öğrenme fırsatını buldu. Bu da genç kuşakların, aile büyüklerimizle hem aynı dili konuşmalarını hem de kültürümüzü birinci elden yaşayan tanıklarıyla yarına taşımaları anlamına gelmektedir. Yeri gelmişken hemen belirteyim. Dillerin siyaseti olmaz. Kimse dil üzerinden kültür üzerinden siyaset ve politika yapmasın. Yapanlar da unutmasın ki halkımız tribünlere oynayanları iyi bilir. Dünyanın neresinde olursa olsun anadiller üzerindeki yasakçı ve baskıcı uygulamaların son bulacağına olan inancımla, tüm dünya halklarının" ifadelerine yer verdi. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2014, 23:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER