AKP Özerkliğe Yeşil Işık Yaktı

AKP özerkliğe yeşil ışık mı yakıyor? AKP, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki şerhleri kaldırıyor mu?

AKP Özerkliğe Yeşil Işık Yaktı
 AB üyeliği yolunda hükümetten yeniden reform hamlesi başlatılacağı yönünde açıklamalar gelirken, atılacak ilk adımlardan birisinin AKP ve HDP arasında tartışma konusu olan 'özerklik' olacağı konuşuluyor.

Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'ın siyasi izlenimlerini aktardığı yazısında, Hükümet AB'yle tıkanan konu başlıklarını ortadan kaldırmak için 'özerklik' konusunu öncelikli gündemleri arasına almış durumda.

Buna göre, 'Kamu Yönetimi Reformu gündeme gelecek. İlk etapta Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki şerhlerin kaldırılması, yerinden yönetime geçişin önündeki engellerin temizlenmesi sağlanacak.'

Özerklik konusu AKP ve HDP arasındaki en önemli tartışma başlıklarından birisi. HDP kanadından yapılan 'özerklik ilanı ve özerklik iteği' yönündeki açıklamaların ardından yargı yoluna da gidilmişti. Tutuklamayla sonuçlanan en yakın örneklerden birisi de Diyarbakır'da yaşanmıştı.'Özerklik' açıklamalarının ardından gözaltına alınan, Sur Belediye Başkanı Seyid Narin ve Silvan Belediye Başkanı Yüksel Bodakçı tutuklandı.

Genel seçimler öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu ve birçok AKP'li yöneticinin özerklik karşıtı açıklamaları, akıllara 'ne değişti?' sorusunu getiriyor.

Yine AKP'nin reform adımları arasında yer alan 'Siyasi Etik Düzenlemesi' de 17-25 Aralık sürecinde politikaya karşı yaşanan güven kaybının giderilmesine yönelik bir imaj çalışması olarak değerlendiriliyor. AKP'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ilçe başkanlarına dahi mal varlığıyla ilgili şartlar konulmasının siyasi katılıma engel  oluşturacağına yönelik eleştirileri dikkate alınıyor. Bu durumda küçük yerlerde ticaretle uğraşan kişilerin siyasete girmeyecekleri düşünülüyor. Bu nedenle, siyasetçilere denetime açık bireysel bağış hesabı getirilmesi, bağış sınırları konulması atılacak adımlar arasında.
Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2015, 16:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER