Altan Tan: Tek Millet, Tek Dil, Tek İnanç İflas Etmişir

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Türkiye'de tekçi paradigmanın iflas etiğini öne sürüp "Tek millet, tek dil, tek inanç iflas etmişir. Yeni bir Ortadoğu kuruluyor.

Altan Tan: Tek Millet, Tek Dil, Tek İnanç İflas Etmişir
 

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan TanTürkiye'de tekçi paradigmanın iflas etiğini öne sürüp "Tek millet, tek dil, tek inanç iflas etmişir. Yeni bir Ortadoğu kuruluyor. Bütün İslam Dünyası virane. Herkes birbirini vuruyor. Karanlık bir bulut var. Tüm dünyayı değiştiremeyiz." dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)'de Çözüm Süreci kongresi düzenlendi. YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi'ndeki kongreye konuşmacı olarak HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, eski devlet bakanlarından ve İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sait Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Özkır; Diplomasi Akademisi'nden Doç. Dr. Mesut Özcan; Dicle Üniversitesi'nden Doç. Dr. Vahap Coşkun ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç.Dr. A. Menaf Turan ile Yrd. Doç. Dr. M. Zeki Duman katıldı. 

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ev sahibi olarak yaptığı açılış konuşmasındaTürkiye'de çözüm sürecinin önemini algılayan ve ilk adımları atan yegane üniversite olduklarını belirtti. Battal, "Çözüm süreci herkes tarafından satın alınmıştır. Bu konuda YYÜ süreci doğru bir şekilde yüklendiği misyonla yürütüyor." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdullah Şevli moderatörlüğünde Sosyo Ekonomik, Kültürel ve Siyasi Boyutlarıyla Çözüm Süreci Kongresi'nin ilk oturumu yapıldı. Öğrenci ve bilim insanlarının büyük ilgi gösterdiği konferansta, Milletvekili Altan Tan'a konuşması öncesi öğrenciler, 'Kürdistan seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla destek verdi.

Kongrede tebliğini yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, konuşmasına selam verip Kürtçe başladı. Türkiye'de tekçi paradigmanın iflas etiğini belirten Milletvekili Tan, "Tek millet, tek dil, tek inanç iflas etmiştir. Yeni bir Ortadoğu kuruluyor. Bütün İslam Dünyası virane. Herkes birbirini vuruyor. Karanlık bir bulut var. Tüm dünyayı değiştiremeyiz. Türkiye ve Kürdistan'dan başlayarak yeni bir barış, nizam oluşturabiliriz. Çözüm sürecinde aktörler arasında sürekli karşılıklı bir suçlamalar var. Kürtler ne istiyor bu süreçte. Anadilde eğitim. Yani Kürtçe'nin kamusal alanda kullanılması. Bölgesel yönetimler. Coğrafi bölgesel yönetimler. Ülkenin daha iyi yönetilmesi için. Kürtlere acele etmeyin diyor hükümet. Ama acele etmeyin diyorsunuz. Rojava, Halep, Musul beklemiyor. Şu da bilinmelidir ki yeni Ortadoğu Kürtsüz kurulamayacak. Yaşasın barış, yaşasın kardeşlik." dedi.

Daha sonra konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek da çözüm sürecinin 90 yıldan buyana Türkiye'ni başına gelen en güzel şey olduğunun söyledi. Çözüm sürecinden ümitli olduğunu anlatan Prof. Dr. Özipek, "Çözüm sürecine toplumsal bir destek var. Çözüm sürecinin tarafları kavga etseler de masayı devirmemek için çabaları var. Çözüm tarafları arasında iletişim sorunları olduğunu görüyoruz. Ancak şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü ve yol haritası üzerinden gittiğini biliyoruz. Ancak eleştirilecek yanlarda var. Yapılan çağrı üzerine özellikle Kobani olayları ve insanların ölmesi çözüm sürecine en büyük tahribatı vermiştir. Bunu ve HÜDAPAR'a yapılan saldırıları da eleştiriyorum. Çözüm sürecinde hükümet atacağı adımları hızlandırılmalı ve yeni anayasayı somutlaştırıp gündeme getirmeli. Diğer taraftan, PKKKürt illerinde baskı kurmamalı ve kendi koyduğu hukuktan vazgeçmelidir." diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2014, 20:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER