BDP'de Yerel Seçim Hazırlıkları

BDP: "Kadın aday adayları ve engelli aday adaylarından başvuru ücreti alınmayacak"

BDP'de Yerel Seçim Hazırlıkları
 BDP'den yapılan açıklamada, 2014 Yerel Yönetimler seçimi'yle ilgili aday adaylığı için çeşitli seviyede ücretlerin söz konusu olduğu, kadın aday adayları ve engelli aday adaylarından ise başvuru ücreti alınmayacağı bildirildi.

Yazılı açıklamada, seçimlerle Kürt halkının ve demokratik çözümün tarafı tüm güçlerin referandum yaşayacağı ifade edildi.

BDP'nin dünya görüşünün ve paradigmasının özünü, yerel demokrasinin oluşturduğu bildirilen açıklamada, "Demokratik özerk yönetimlere geçiş ve bu statünün yaşama yedirilmesi daha çok yerel yönetimler çalışmasıyla olmaktadır. Dolayısıyla seçim sonuçlarının Kürt sorununun çözümüne, Kürt halkının ve tüm Türkiye halklarının özgür yaşamına, kendi demokratik yönetim tarzını geliştirmeye katkı sunması başarı kıstaslarımız arasında ön planda olacaktır" ifadesi kullanıldı.

"Bu büyük siyasal düşünceyi örgütleme çalışmasında, ön kabullerle hareket etmeyeceğiz" ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Halkının karşısında yüz kızartıcı bir suç işlememiş herkesi örgütleme, ikna etme ve bu birliğe dahil etme çabasında olacağız. Bugüne kadar her seçimden iki kat güçlenerek çıkan partimizin, bu seçimler için de niceliksel hedefi: hem kazanılan toplam belediye hem de oy sayısını ikiye katlamaktır. Demokratik yönetim anlayışımızdan ve felsefemizden tüm halkların, kültürlerin, kimliklerin ve inançların yararlanma olanağını yaratma ve yayma sorumluluğunu taşıyoruz. Seçmenimizin bulunduğu her seçim bölgesinde, küçüklüğü ve büyüklüğüne bakılmadan adayımızı gösterip bu demokratik yarışa gireceğiz. Sistem partilerine karşı her yerde demokratik ve özgür belediyecilik seçeneği olarak halkımızın karşısına çıkacak beklentilerini karşılayacağız."

-2 komisyonun kuruldu-

Açıklamada, 2014 Yerel Yönetimler seçimleri'nin hazırlık çalışmalarını yürütmek ve koordinasyonunu gerçekleştirmek için partide 2 komisyonun kurulduğu ve çalışmalarına başladığı bildirildil.

Buna göre, belediye başkanlıkları için Diyarbakır Büyükşehir, Lice, Eğil, Bismil, Bağlar, Silvan, Edremit (Van), İpekyol (Van), Özalp (Van), Hakkari, Yüksekova, Nusaybin, Derik, Mazıdağı, Cizre, Uludere, Varto, Bulanık, Diyadin, Mazgirt (Tunceli), Ceylanpınar, Pazarcık'ta kadın kotası uygulanacak. Kadınlar, kadın kotasının dışındaki yerlerde de aday adayı olabilecek.

Merkezi aday belirleme komisyonunun öngördüğü yerlerde adaylar, ön seçimle belirlenecek.

Ön seçimle adayları belirlenecek iller: Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Van, Dersim, Hakkari. Ön seçim yapılacak ilçeler ise Bağlar, Sur, Kayapınar, Yenişehir, Silvan, Bismil, Çınar, Lice, Cizre, Gever, Derik, Nusaybin, Kızıltepe, Başkale, Varto.

-Ön seçimde birinci çıkan kişi, belediye başkan adayı olacak-

Seçim bölgesindeki seçmen sayısının yüzde 1'ine tekabül edebilecek sayıda delegasyonla ön seçim yapılacak. Ön seçimde birinci çıkan kişi, belediye başkan adayı olacak.

Kadın kotası uygulanan il ve ilçelerde de eğilim yoklaması ve ön seçim yöntemi uygulanacak. Ön seçimin yapılamayacağı yerlerde ise adaylar eğilim yoklaması ile merkezi aday belirleme komisyonunca belirlenecek.

Tüm illerde belediye ve il genel meclisi üyelikleri için adaylar, il seçim komisyonu ve merkezi aday belirleme komisyonunca belirlenecek, sıralaması da aynı komisyonlarca belirlenecek.

-BDP'nin ahlaki ölçüleri temelinde olacak-

Aday adaylarının kendilerini tanıtmalarına ilişkin il, ilçe ve belde yönetimlerince ayrı platformlar kurulmayacak. Her aday adayı, aday adaylığı süresince kendi tanıtımını kendisi yapacak. Ancak kendini tanıtma faaliyetleri, Bdp'nin ahlaki ölçüleri temelinde olacak.

Belirlenen esaslar dışında, aykırı davranış ve pratikte bulunanların adaylıkları kesinleşmiş olsa bile adaylığı, aday belirleme komisyonunca düşürülecek.

Aday adaylığı için çeşitli seviyede ücretlerin söz konusu olduğunu ifade edilen açıklamada, kadın aday adayları ve engelli aday adaylarından başvuru ücreti alınmayacağı duyuruldu.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2013, 00:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER