'Dağa çıkacaklar' diyen mahkemeye sert eleştiri

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, KCK tutsaklarının tahliye taleplerini reddeden mahkemeyi sert bir şekilde eleştirdi.

'Dağa çıkacaklar' diyen mahkemeye sert eleştiri
 HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, KCK tutsakları ve sosyalist siyasetçilerin bırakılmamasına tepki gösterek "Önceki gün Diyarbakır mahkemesinde yaşananlar bir ülkedeki hukuk ve adalet sisteminin ne hale geldiğini gözler önüne sermiştir" dedi. 

HDP milletvekilleri Selma Irmak, Gülser Yıldırım ve Faysal Sarıyıldız'la birlikte Meclis'te basın açıklaması yapan HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, hukukun batıda ayrı, doğuda ayrı, solcular için ayrı sağcılar için ayrı işlediğini söyledi.

Kürkçü, "Demokratik Kürt siyasetinin tasfiyesini hedefleyen davalar, başından beri hukuk dışı yol ve yöntemlerle yürütülüyor. Verilen kararlar da bu siyasi yargılamalara göre sonuçlandırılıyor. Önceki gün Diyarbakır mahkemesinde yaşananlar bir ülkedeki hukuk ve adalet sisteminin ne hale geldiğini gözler önüne sermiştir" dedi.

Kürkçü, 92 Kürt siyasetçinin tahliye talebinin Diyarbakır 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildiğini hatırlatıp, "Tamamı haksız ve hukuksuz bir biçimde demokratik siyaset yürüttükleri için, siyasi faaliyetlerinden 5 yıldır cezaevinde tutulan bu arkadaşlarımız ceza alsalar bile şartlı tahliye sürelerini çoktan tamamlamış durumdalar, çoktan serbest bırakılmış olmaları gerekirdi" ifadesini kullandı.

Yasanın, hiç kimsenin hüküm giymeden 5 yıldan uzun süre cezaevinde tutulamayacağını yazdığını söyleyen Kürkçü "Mahkeme olmayan takdir yetkisini en olmayacak gerekçeyle kullanmaya kalktı. Bu karar siyasidir, demokratik siyaset yapma hakkını ve halk iradesini hiçe sayan bir yaklaşımdır. İleri sürülen gerekçelerin hiç birinin anayasada, yasalarda, uluslar arası hukukta ve AİHM içtihatlarında bir karşılığı yoktur. Oysa darbe girişimiyle, cinayet ve katliamla suçlanan Ergenekon sanıkları neredeyse bir gün içerisinde jet hızıyla tahliye edildi. KCK davalarında yargılananlar ise hiçbir şiddet eylemiyle ilişkilendirilmedikleri halde talepleri reddedildi" dedi

Gazeteci Füsun Erdoğan'ın ve MLKP sanıkları için de aynı durumun yaşandığını ifade Kürkçü: "Bu tam anlamıyla bir hukuk katliamıdır. İstiklal Mahkemelerinden Özel Yetkili mahkemelere kadar uzanan tarihsel süreç boyunca uygulanan özel hukukun halen devrede olduğunun en açık kanıtıdır. Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılmış olmasına rağmen bu mahkemelerin intikamcı ruhu işletilmeye devam etmektedir. Kürt sorununa yönelik demokratik çözüm sürecinin devrede olduğu, siyasetin konuşması gerektiği ifade edilen bir süreçte, demokratik siyaseti cezaevinde tutmaya devam etmek, çözüm ve barış düşmanlığından başka bir şey değildir, bu karar aslında insanlara akıllarında olmadığı halde 'dağın yolunu' göstermekle eşdeğerdir" dedi.

BDP ve HDP'nin bu davaların takçisi olacağını ve sessiz kalmayacaklarını söyleyen Kürkçü çözüm sürecinin ilerlemesi için demokratik siyaset yollarının açılması, siyasetçilerin özgür bırakılması gerektiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2014, 19:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER