Davutoğlu: Devlet tarafından hiçbir sivil hayatını kaybetmedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmeye, yeni anayasa konusuna, devam eden operasyonlar ile HDP yöneticilerine yönelik soruşturmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu: Devlet tarafından hiçbir sivil hayatını kaybetmedi
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu ile görüşme

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmenin “çok faydalı bir görüşme olduğunu” söylerken, şunları ifade etti:

“Zaten 2.5 saate yakın sürmesi de bazı konularda detaya girmek ihtiyacından da hasıl oldu. Ben zihnimdeki konuları birer birer kendileriyle paylaştım. Başta da söyledim böyle bir geleneği başlatmak amacıyla bu girişimde bulundum diye. Ümit ederim önümüzdeki 4 yıl içinde de bu anlayış devam eder. Gerek üslupta gerek muhtevada belli bir seviyeyi yakalamak, toplumumuz açısından da ümit verici bir gelişme olur.”

Yeni anayasa

Davutoğlu, yeni anayasa konusuna ilişkin de, “Bu Anayasa değişmeli. Bizim kanaatimiz, bir anayasa revizyonu değil çünkü revize edildi bu Anayasa. Biz yeni bir anayasa, gerçek anlamda anayasa reformu istiyoruz ve baktığınızda bu anlaştığımız hususlardan biri, 12 Eylül anayasası kalkacak,” dedi.

Tekliflerini CHP lideri Kılıçdaroğlu’na söylediğini de belirten Davutoğlu, “Doğru olanın başkanlığa geçmek olduğunu, başkanlık sistemini de bu ruha uygun şekilde tanımladığımızda iddia edildiği gibi diktatörlüğe ya da herhangi bir şekilde otoriter bir yapıya dönüşmeyecek ama bu ruha sahip olmazsak parlamenter sistem de buna dönüşebilir,” diye konuştu ve şöyle devam etti:

”Parlamenter sistemden kaynaklanan otoriter yapılar da vardır. Hitler Almanya’sı parlamenter sistem içinden doğdu. Dolasıyla tabuları bir kenara koyalım, nerede anlaştığımıza bakalım o anlaştığımız zemin üzerinde hiçbir kısıtlama ve ön yargı olmaksızın Türkiye için hangi sistem doğruysa siz de teklifinizi koyun biz de koyalım ve tartışalım. Yani nihayet biz matematik biliyoruz, şu anki parlamento aritmetiği içinde tek başına parti Anayasayı değiştiremez, ha değiştirecek gücümüz olsaydı da bunu tercih etmezdik. O ayrı bir husus. Dolayısıyla burada bizim 12 Eylül anayasasıyla devam etmeyeceğiz diye anlaşmışsak herkesin kendi çözümünü ortaya koyması lazım sonra da bunu tartışmamız lazım.”

Başkanlık sistemi

“Üniter devletlerde de başkanlık sistemi olabilir,” diyen Davutoğlu, “Parlamenter sistemde Başbakan’ın etkisi daha fazla. Tartışma Cumhurbaşkanı üzerinden yapılmamalı,” dedi.

CHP’nin ya da başka partilerin parlamenter sistem bağlamında teklifleri ya da başkanlık sistemiyle ilgili rahatsızlıkları varsa onların da değerlendirileceğini söyleyen Davutoğlu, “Başkanlık sisteminde şunun yanlış olduğunu düşünüyoruz” denildiği noktada da varsa yanlışı giderme noktasında çözüm yolu üzerinde konuşulacağını söyledi.

Operasyonlar

Başbakan Davutoğlu, abluka altındaki bölgede devam eden operasyonlara ilişkin ise, “Hendekler, barikatlar her şey kalkacak, kamu düzeni ihdas edilecek. Bunun pazarlığı olmaz. Bunun için de kimseyle pazarlık yapmayız. Kimseye ‘Sen şunu yap, ben bunu yapayım’ demeyiz. Madem bu bir varoluşsal bir mücadele haline dönüştü, bu ülkenin kaderini kimsenin insafına terk etmeyiz,” diye konuştu.

Sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü bölgelerdeki sivil ölümleriyle ilgili olarak, “Devlet tarafından hiçbir sivil hayatını kaybetmedi. Sivil ölümlerin tamamı terör örgütü kaynaklı” ifadesini kullanan Davutoğlu, “Bütün sokakların tek tek temizlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Soruşturmalar

HDP yöneticilerine yönelik soruşturmalara ilişkin de konuşan Davutoğlu, “Hukuki süreci göreceğiz, yapılan suçlama ve eldeki verileri değerlendireceğiz. Kimse milletvekili zırhına sığınarak, suç işleme hakkına sahip değildir. Hiçbir grubun suç işleme ve açık bir şekilde terörü destekleme hakkı, önceliği olamaz. Kendilerine bir an önce çeki düzen vermeleri lazım. Bir an önce terör ile aralarına mesafe koymaları lazım. Gündüz başka gece başka olan şeyler gibi, gündüz barış için, barış söylemi kullanıp, geceleyin teröristlerle iş birliği halinde iş yapmaya kalkılırsa, kimse kendisini demokratik bir güç olarak tanımlayamaz,” dedi.

Fırat’ın Batı’sı

YPG ve YPJ’nin de bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin Fırat’ın Batı’sındaki ilerleyişi ile ilgili de konuşan Davutoğlu, “Fırat’ın batısına YPG unsurları geçmedi. Fırat’ın doğusunda da YPG’nin olmasına razı değiliz,” dedi.

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2015, 12:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER