Demirtaş: Her HDP üyesi başvurabilir

HDP'nin MYK ve PM yapısında köklü değişiklikler yapılacak kongresinde Eş Başkanlar düzeyinde bir değişiklik olması beklenmiyor.

Demirtaş: Her HDP üyesi başvurabilir
 HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, her HDP üyesinin eş başkan adayı olma hakkı olduğunu vurgulayarak “Biz bu koltukları işgal etmiş, kimse aday olamaz diyecek insanlar değiliz. Bir tek kişi bile gelip başvurmak istiyorsa, ‘Ben adayım’ derse partide ciddiyetle değerlendirilir” dedi.

Demirtaş, “Üç dönemim bitti (2 dönem BDP, 1 dönem HDP). Dördüncü dönemi de arkadaşlarım ısrar ediyorlar, doğrusu ben bu konuda çok istekli değilim. Kurallara da uymamız lazım diye düşünüyorum. Ama öyle bir kararlaştırılmış durum da yok” diye konuştu. 

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, kongre öncesi çeşitli bölge ve illerde yapılan konferanslarda yeni dönemde HDP’nin nasıl bir yapıda olması gerektiği konusunda tartışmalar yürütülüyor. Kongre öncesi Ankara’da iki gün sürecek merkezi bir konferans yapılacak. Kongrede HDP’nin Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu yapılarında köklü değişikliklerin gündeme gelmesi beklenirken eş başkanlık konusunda ise bir değişiklik beklenmiyor.

'HER HDP’Lİ ADAY OLABİLİR'

Demirtaş, her HDP’linin eşbaşkan adayı olabileceği açıklamasından kendisinin aday olmayacağı anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine Demirtaş, şunları dile getirdi:

“Parti içi hukuk gereği, bu böyle değil midir? Ben bunu söylüyorum. Başından beri bunun açık olduğunu ben de Figen (Yüksekdağ) Hanım da ilan ettik. Ben HDP’de eş genel başkan olmak istiyorum diyen her HDP üyesi bu başvuruyu yapabilir. Bu demokratik bir haktır. Biz bu koltukları işgal etmiş kimse de aday olamaz diyecek insanlar da değiliz. MHP’nin yaptığı gibi 'gidin imza toplayın gelin' de demeyiz. Bir tek kişi bile gelip başvurmak istiyorsa ben adayım derse partide ciddiyetle değerlendirilir.”

Kendisinin aday olup olmayacağı sorusu üzerine de Demirtaş, “Ben de, Figen Hanım da Eş Genel Başkanız. Eş genel başkanların adaylık başvurusu yapması gerekmiyor” dedi.

Demirtaş, Kürt hareketinin parti geleneklerinde en uzun genel başkanlık yapan kişinin kendisi olduğunu anımsattı. Üç dönemdir partide eş başkan olarak görev yaptığını kaydeden Demirtaş, “Bir dönem ısrarla uzatıldı. Dördüncü dönemi de arkadaşlarım ısrar ediyorlar. Doğrusu ben bu konuda çok istekli değilim. Ama öyle bir kararlaştırılmış durum da yok” dedi.


Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2016, 11:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER