Demirtaş: Kobani'de İslam'la Savaşılmadı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Diyarbakır il kongresinde Kobani'de İslam'la savaşılmadığını belirtirken; tüm gözler kongrede fotoğraf çeken kürt kızın üzerindeydi.

Demirtaş: Kobani'de İslam'la Savaşılmadı
'nin  Spor Salonu'nda düzenlenen  il kongresinde  Eş Genel Başkanı , "Kobani'de 'la savaşılmadığını, asıl hedefin özgür bir yaşamı orda boğmaya çalışanlar olduğunu belirterek,  zaferinin tüm dengelerini değiştireceğini ileri sürdü."

 Eş Genel Başkanı  ise;'da, '  öğreneceğim diyen'nu eleştirerek, Davutoğlu'nun öğreneceğine Kürtlere ana dilde eğitim hakkını vermesi gerektiğini söyledi.

TÜM GÖZLER ÜZERİNDEYDİ

Kongrede salonda dikkat çeken görüntüler de vardı. Salonda elinde cep telefonuyla Demirtaş'ı ve kongrenin fotoğraflarını çeken  kızı dikkatleri üzerine çekti. O Demirtaş'ın fotoğrafını çekerken, tüm gözler de onun üzerindeydi.

KONGRE  MARŞI İLE BAŞLADI



'nin  il kongresi  Spor Salonu'nda,  marşı 'Ey Rakip'in çalınmasıyla başladı. Salona  ile 'nin  bölgesinde 'e karşı savaşırken ölen bazı 'liler ile 1980 yılında  cezaevinde yaşamlarını yitiren 'lıların fotoğrafları asıldı. Salonda ayrıca  isyanlarının liderleri ,, Molla Mustafa Barzani'nin yanı sıra , , , 'ın da fotoğrafları da yer aldı. 'ın konuşması ile 'lı ve 'lilerin kırsal kesimde eğitimlerinde çekilen görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterisi yapılırken salondakiler 'Yaşasın Apo' sloganı atıp alkışladı. ile ,  ve Öcalan'ın övüldüğü türküler söyledi. Kongrede divan heyeti seçildikten sonra bir dakikalık saygı duruşu sırasında zafer işaretleri yapılarak, 'Rehberimiz Öcalan'dır, 'dır' ifadelerinin yer aldığı marş söylendi.

"KOBANİ'DE YENİLEN ZİHNİYET 'I EN ÇOK BEN BİLİRİM ZİHNİYETİDİR"

Kongrede konuşan  Eş Genel Başkanı ,  zaferinin tüm dengelerini değiştirecek güçte olduğunu, ancak henüz tamamlanmadığının farkında olduklarını söyledi. 'in halen tehlike oluşturmaya devam ettiğini belirten Demirtaş, şunları söyledi:



"Oradaki  küçük bir kasabayı ele geçirme savaşı değildir. Asıl hedef özgür bir yaşamı hedefleyen bu zihniyeti orada boğmaktır. 'de savaşı bırakıp 'ye yüklendiler. Kürtlere karşı savaştılar. Kimse  halkına 'ı öğretmesin. 'de yenilen zihniyet 'ı en çok ben bilirim zihniyetidir. Bu bize demokrasiyi de biz biliriz diyeni 'den de hatırlıyoruz. Yenilen o zihniyettir işte. 'de 'ın savaşı değil barbarlık ile  savaşı vardı. Orada  kaybetmedi. Var olacak 'dır."

, parti olarak kendilerini eleştirebilmeleri gerektiğini vurguladığı konuşmasında, yeni  üretmek zorunda olduklarını, yerelde ve genelde yeterli siyaseti ve hizmeti yapamadıklarını anlattı.

"EZİLEN HALKLAR UMUT BEKLİYOR BİZDEN"

 yeni bir siyasi anlayışla halkın huzuruna çıkacaksa cesur olmak zorunda olduğunu anlatan Demirtaş, "Yeni bir dili, yeni bir politikayı, yeni bir yaşamı özgürleştirmek gerekir. Geçmiş başarılarımızdan örnek, hatalarımızdan dersler çıkararak yapmalıyız. Şimdi ezilen halklar umut bekliyor bizden. Dürüst bir  bulamadıkları için başımıza bela olan bu siyasete gittikleri için şimdi bize bakıyorlar. Biz bu beklentiye cevap vermek zorundayız. Biz  olmak için yola çıkmadık, artık halkların demokratik iktidarını kurma zamanı geldi" dedi.

"TÜRKİYE'NİN ANA DEMOKRATİK SİYASİ MERKEZİ BİZ OLACAĞIZ"



Demirtaş, kendilerine barajı dayatanlara büyük bir mesaj verme kararlılığıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bu seçimde  olacağız demiyorum, aynı zamanda gerçekçi olacağız. Ama bir sonraki seçimlerde 'nin ana demokratik siyasi merkezi biz olacağız.. Ezilenin 'ü, 'ü, Çerkez'i, 'si, 'si birbirinin arasına ayrım koymadan ezilen kimliğiyle insan kimliğiyle karar sahibi olmalıyız demeli. Ezilen ama mahcup siyaseti temsil eden  olamaz" diye konuştu.

"HDP'Yİ  YAPMAYA HAZIR MIYIZ?"



'da  sorununun büyük olduğunu söyleyen ve istihdam yaratacak projeleri gerçekleştirmeleri gerektiğini anlatan Demirtaş, "Biz 'de sadece laf üreten değil iş üreten pratiğiyle kendi hüneriyle özgür bir yaşamı inşa eden siyaseti ortaya koydukça  halkları 'ye gönderdiğimiz selamı canı gönülden alacak.'ye dört elle sarılacaklar. Biz artık  tarzı siyaseti bu topraklarda asla yapmamakta kararlıysak söz vereceğiz Halkların demokratik iktidarını baş göz etmeye hazır mıyız? 'yi  yapmaya hazır mıyız? Faşizme boyun eğmedik. Bundan sonra da 'yi büyüteceksek aynı yoldaşlık duygusuyla büyütmek zorundayız" dedi.

DEMİRTAŞ'TAN BİRLİK ÇAĞRISI



, bu kongrede en büyük mesajın ulusal birliktelik mesajı olduğunu vurguladığı konuşmasında, "Buradan bütün siyasi partilere ve bütün sivil toplum örgütlere, hareketlere çağrı yapıyoruz. İslami,  hareketlerine emek hareketlerine Kürdistani hareketler, gün birlik beraberlik günüdür. Bizler tarihimizde birliğimizi sağladığımız zaman önemli başarılara imza attık. Bugünde tarihi bir süreçtir. Amed kongresi buna dönüşsün istiyoruz" diye konuştu.

ÖCALAN'A SELAM GÖNDERDİ



Başbakan 'nun 'ye selam gönderdiğini hatırlatan Demirtaş, şunları söyledi:



"Sayın Başbakan eğer buradan 'ye selam gönderirken samimiyse o halde'nın statüsünün tanınması ve 'nin yeniden inşasında samimi olmaz mı? Öyle 'Kuzey 'yi kabul etmeyiz, izin vermeyiz' demekle olmaz. Bunlar yanlış politikalardır. Doğru olan  ile el ele vermektir. Bu başarılırsa bölgede yeni bir doğabilir ve  bu siyasetle kazanabilir. O zaman gidip 'de, 'de ihale peşinde koşmak zorunda kalmaz. Bölgenin istikrarı, barışı için ve 'de yürüyen  süreci için büyük bir fırsattır.  ile işbirliği 'ye kazandıracaktır.  olarak buna katkı sunmaya hazırız.  yüzde 10 barajı aşsa da aşmasa da Kürtler bu topraklarda vardır. 'a Amed'den selamlarımı göndererek onun öngördüğü temelde de barışı inşa sürecini de bu kadrolarla gerçekleştireceğimiz sözünü tekrarlıyorum."

YÜKSEKDAĞ'IN KONUŞMASI 



 Eş Genel Başkanı  da "Kobani'ye selam olsun" diyerek başladığı konuşmasında, "Dün '  düştü, düşecek' diyenler, ''yle çözüm sürecinin ne ilgisi var' diyenlere bakın, bugün 'ye selam söylüyor. İşte bu selamı söyleten bu halkın direnişidir. Siyasi  bugüne kadar olduğu gibi daha çok tükürdüğünü yalayacak" dedi.



'nun, partisinin  kongresinde 'ye selam göndermesini eleştiren Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Davutoğlu gelmiş Amed'de yaptığı konuşmada 'ye selam gönderiyor. Bununla yetinmiyor, 'Güzel Kürtçemizi de aslında öğrenmek istiyorum bunun içinde çalışacağım' diyor. Ama aynı Başbakan ve hükümeti, iktidarı, ana dilde eğitim hakkını bu halkın burnundan getiriyor. Başbakan sen, ana dilinden başka bir dili öğrenmek zorunda değilsin. Ama bu halka ana dilinden başka bir dili öğrenmek zorunda da bırakamazsın. Bugün gelip Amed'de 'da lütfen  öğreneceğine, bu tip siyasi jest denemeleriyle bu temel demokrasi sorununu çözeceğini zannedeceğine gerçekten demokratikleşme adımları at. Bugüne kadar çözüm masasında beklettiğin Sayın'ın çözüm ve  taslağını tartışmaya aç. Eğer  taslağını tartışmaya başlarsanız sende  öğrenmek zorunda kalmazsın. Bir hükümetin başbakanı olarak gelip yalan yanlış sözler söylemek zorunda kalmazsın."



, bugün  zaferini selamladıklarını, yarın 'nun,'nın dört bir yanından bu zafer haberlerini alacaklarını belirterek, "Biz zafer haberlerini almaya devam edeceğiz. Biz her zafer haberi aldığımızda onların kimyası bozulacak ne diyeceklerini şaşıracaklar.  gibi saçmalayacaklar. İşte bu kadar bu direniş size hem saçmalatır hem birinizin söylediği sözü başkasına yalanlatır. Bu halk sizin dengelerinizi daha çok alt üst eder" dedi.



Yüksekdağ, 'nin baraj sorunu olmadığını sözlerine ekledi.

Demirtaş: Kobani'de İslam'la Savaşılmadı
Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2015, 00:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER