Diyarbakır'da "Kürt Dil Bayramı" Kutlanacak

BDP Diyarbakır İl Başkanı Zümrüt: "(Dil bayramı) Bir bayramdır, bayram havasında geçmesi gerekir. Ama bunun yanında anadil taleplerimizi yürüyüşlerle dile getireceğiz"

Diyarbakır'da
 BDP Diyarbakır  İl Başkanı ZÜBEYDE ZÜMRÜT, "(Dil bayramı) Bir bayramdır, bayram havasında geçmesi gerekir. Ama bunun yanında anadil taleplerimizi yürüyüşlerle dile getireceğiz" dedi.
Kürt Dili Araştırma Geliştirme Derneği öncülüğünde BDP'nin de katılımıyla 15 Mayıs'ta  kutlanacak "Kürt Dil Bayramı" ilgili açıklama yapan Zümrüt, yıllardır Kürtlerin taleplerini dile getirdiğini ve bu yıl kutlanacak dil bayramında taleplerin daha güçlü bir şekilde dillendirileceğini söyledi.

Dil konusunda acilen atılması gereken adımların olduğunu savunan Zümrüt, herkesin kutlanacak olan bayrama kulak vermesi gerektiğini belirtti.

"Bir halk anadiliyle vardır. Eğer bir ülkede bir halk kendi anadilinde eğitim görme hakkına sahip değilse bu o ülkenin demokrasisinden bahsedilemez. Öte yandan Türkiye'de başlatılan çözüm sürecinin doğru algılanması noktasında ciddi bir krizdir, sorundur" diyen Zümrüt, bu yıl kutlanacak dil bayramıyla sonuç alıcı gelişmelerin olabileceğini umut ettiklerini ifade etti.

Anadil sorununun çözümünde Kürtçe seçmeli dersler ve özel okullarla eğitimin yetmediğini ileri süren Zümrüt,"Kürt sorununun çözümünü demokratik bir zeminde çözülmesini istiyorsak. Atılması gereken ilk adım anadilde eğitim hakkının yasal bir zeminde tanınması gerekiyor. Tüm halkların anadiliyle eğitim görme hakkına sahip olması gerekir" dedi.

Dil bayramını BDP İl binasından Koşuyolu Parkı'na düzenleyecekleri yürüyüş ve sonrasında verilecek konserle kutlayacaklarını kaydeden Zümrüt, şöyle konuştu:

"Dil bayramının bu yıl biraz farklı olması gerekir dedik. Bir bayramdır, bayram havasında geçmesi gerekir. Ama bunun yanında anadil taleplerimizi yürüyüşlerle dile getireceğiz. Bir kez daha sesi yükselteceğiz. Taleplerimize herkesin kulak vermesi gerekir. Bayramı verilen konserle de sonuçlandıracağız." - Diyarbakır
Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2014, 15:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER