Eşbaşkanlara Demokratik Özerklik Ve Mevzuat Semineri

Yerel seçimlerde BDP'den seçilen belediye eşbaşkanlarına, Diyarbakır'daki Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nde (GABB) demokratik özerklik ve mevzuat eğitim seminerleri verilmeye başlandı.

Eşbaşkanlara Demokratik Özerklik Ve Mevzuat Semineri
 BDP Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, "Halkımızın bize verdiği emaneti başarıya ulaştırmak, özgür, özerk demokratik yerelde yönetim ve yarının demokratik cumhuriyetine ulaştırmak gibi bir köprü görevimiz var" dedi.

Diyarbakır'da BDP'li belediye eşbaşkanlarına verilen mevzuat ve demokratik özerklik eğitim seminerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Van Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu BDP'li belediye eşbaşkanları katıldı.

GABB Genel Sekreteri Ahmet Ertak, 15 gün boyunca sürecek eğitimin birinci aşamasının 7 gün süreceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Zorlu ve zahmetli bir görev, bir faaliyet süreci başladı. Bu süreç içerisinde el birliğiyle hareket ederek, kentlerimize halkımıza bu yönüyle cevap olmaya çalışacağız. Böylesi zorlu görevi yerine getirebilmek için sadece bir belediyenin kendi olanaklarıyla hareket etmesi yetmeyecektir. Bu anlamda birliğimizin misyonu ve görevi itibari ile yerel yönetimlerimizin etkin hale getirilebilmesi için teknik anlamda, eğitim alanında ve kısmen de olsa belediyelerimizin küçük ölçekli projelerine mali destek sunarak elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Birlikte hareket etmeden, üretmeden, eğitilmeden yada birlikte çalışmadan bugüne kadar kentlerimizi çok iyi yönetebildiğimizi ifade edemeyiz. Nerede birlikte hareket edildiyse orada büyük bir başarının açığa çıktığını gördük ve kentlerimizin sorunlarını çözerken, el birliğiyle hareket etmenin kültürünü yaratmak gerekiyor."

'HALKIN KENDİ KENDİNİ YÖNETEBİLECEĞİ MEKANİZMALAR OLMALADIR'

Eğitim toplantısında konuşan BDP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Eş  Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, demokratik siyaset, yerel yönetimler, demokratik özerklik ilkelerine ilişkin bir değerlendirme yaptı. Çelik, şunları söyledi:

"Siyaset demokratik olsun istiyorsak, bizzat toplum ve halk kendi kendisini yönetebileceği mekanizmalara sahip olmalıdır. Sahip olduğu demokratik mekanizmalarla politikanın öznesi olmalıdır. Yönetilen, edilgen pasif değil bizzat öncüsü olduğu, öznesi olduğu her tür sorunun ekonomik, demokratik, siyasal, sosyal, ekolojik, kültürel, tarihsel her boyuttaki sorunun çözüme kavuşturmasında söz ve karar sahibi olduğu siyasete demokratik siyaset diyoruz. Demokratik siyaset öz güce dayanmalı toplumun ve toplulukların öz ihtiyaçlarını karşılayacak mekanizmalara sahip olmalıdır. Demokratik siyaset, bu yönüyle toplumsallaştığı siyasallaştığı oranda anlamlı ve değerli olur."

Çelik, demokratik siyaseti yerel yönetimlerin demokratik katılımcılığı üzerinden şekillendirmek, toplumu kendisini yönetecek bir düzeye getirmek, artık şiddet dışı, iktidar dışı, barış ve hem toplumun doğayla, hem toplumun kendisiyle barışı özlemine hizmet etmek gerektiğini de söyledi. Çelik, "Demokratik siyasetin böylesine siyasal, tarihsel meşru bir pozisyonu söz konusu iken, halkımızın bize verdiği bu emaneti bu yönüyle başarıya ulaştırmak özgür, özerk demokratik yerelde yönetim ve yarının demokratik cumhuriyetine ulaştırmak gibi bir köprü görevimiz var. Yereldeki rolün ve misyonun siyasal taleplerinin de uygun hale getirildiği oranda başarılı olacağız" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2014, 15:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER