Eski Devlet Bakanı Ensarioğlu: "Akil İnsanlar Batıda Görev Almalı"

Eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu, akil insanlar heyetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eski Devlet Bakanı Ensarioğlu:
 

Eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu, akil insanlar heyetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akil insanların bölgeyi bilmediğini ve sadece yılda bir kez gelip, kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile görüştüğünü belirten Ensarioğlu, "Bu nedenle akil insanlar batıda görev yapmalı. Doğu'da, çevresi olan insanlar görev almalı" dedi.

Eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu, çözüm süreci çerçevesinde oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Heyetin değerli ve tanınan insanlar olduğunu ancak Güneydoğu'yu bilmediğini belirten Ensarioğlu, akil insanların asıl görevinin batıdaki insanları ikna etmek olduğunu ifade etti. Doğu'daki insanların, burada karşılığı olan, güvenilir ve tanınan kişiler olması gerektiğine dikkat çeken Ensarioğlu, "Doğu'da köylerdeki akrabalarını, dostlarını arayıp, ne var ne yok diyebilen insanlar olmalı ki hemen olaya müdahil olabilsin, müdahale edebilsin" dedi.

"STK'LAR PARTİLERİN ARKA BAHÇESİ GİBİ"

Batıdaki insanların yılda bir defa gelip, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettiğini vurgulayan Ensarioğlu, "Ama zaten bu sivil toplum kuruluşlarının yüzde 60-70'i BDP'nin arka bahçesi gibi. Diğer 20-30'u ise AK Parti'nin arka bahçesi gibi. Bir kısmı Kürt burjuvası olmuş. ya belediyeden ya da devletten ihale peşindeler. Bir kısmı milletvekili olmak istiyorlar. Bunun için bunların da fonksiyonu bitmiştir. Halen akil insanlar gelip bunlarla görüşüyor. Ben geçen seçimde bağımsız olarak 30-32 bin oy aldım. Bir akil insan beni aramadı. Beni aramayan muhtarı da, ağayı da, şeyhi de, seydayı da aramamıştır. Ama bunlar bu bölgenin gerçeğidir. Sokaktaki gençle de konuşmamışlardır. Bunun için akil insanların yerine bir önerim var. Doğu ve Güneydoğu'da tercih sistemi olsun" diye konuştu.

"AKİL İNSANLARA GEREK KALMAZ"

Üç dönem milletvekilli yaptığını ve her zaman parlamentoya saygı duyduğunu vurgulayan Ensarioğlu, "Mesela 1991'deki Parlamento daha güçlüydü. Çünkü tercih sistemi ile insanlar gelmişti. Mesela Leyla Zana 30 binin üzerinde oy almıştı. Ben 20 bin üzerinde tercih almıştım. Hem parti hem de halk içinde seviliyorduk. Karşılığımız vardı. Bu uygulanmalı. O zaman akil insanlara da gerek kalmaz. Bu yeterlidir. Karşılığı olan insanlar parlamentoya gider akilin, sivil toplum kuruluşlarının da görevini yapar. Akil insanlara saygım sonsuzdur. Ancak ya bölgede yeni bir akil grubu kurulmalı ya da tercih sistemi getirilmeli" dedi.

"MİLLETVEKİLLERİ FİKİR ÜRETMİYOR"

Çözüm sürecini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan'ın yürüttüğünü anlatan Ensarioğlu, milletvekillerini de eleştirdi. Milletvekillerinin sürece yeterince destek olmadığını ve fikir üretmediğini aktaran Ensarioğlu, "Ne BDP'nin ne deAK Parti'nin milletvekilleri fikir üretiyor. AK Partili 'Sayın Cumhurbaşkanım ya da Başbakanım böyle diyor' diye konuşuyor. BDP'de de gerginlik var, tartışma yapıyorlar. Bir kısmı da İmralı'dan aldığı bilgileri Kandil'e servis yapıyor. Kandil ile İmralı arasında servis görevi görüyor. Bir fikir üretmiyorlar, ortaya bir şey koymuyorlar. Ortaya fikir koyarak, süreci hızlandırmalılar" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2014, 18:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER