HDP suç duyurusunda bulundu

HDP avukatları, Silvan’da parti Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’a yönelik sert müdahaleye ilişkin, İçişleri Bakanı, Diyarbakır Valisi, Silvan Kaymakamı ve diğer yetkililer hakkında suçundan suç duyurusunda bulundu.

HDP suç duyurusunda bulundu
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) avukatları, parti Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'a yönelik Silvan'da gerçekleştirilen sert müdahaleye karşı suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilen suç duyurusu dilekçesinde İçişleri Bakanı Selami Altınok, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Silvan Kaymakamı Murat Kütük ile Silvan Emniyet Müdürü, Silvan Jandarma Komutanı ve kimliği tespit edilemeyen diğer yetkililer hakkında şikayetçi oldu.

Suç duyurusunda, HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın yasama dokunulmazlığı olmasına rağmen Silvan'da güvenlik güçlerince darp edildiği, hakarete uğradığı ve canına kast edildiği, saldırılardan sorumlu tutulan devlet yetkilileri hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “Kasten yaralama”, “Tehdit” ve “Hakaret” suçlarından işlem yapılması istendi.

Yüksekdağ'ın beraberindeki heyetle Silvan'da maruz kaldığı saldırılar suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelerle yer aldı:

‘Başı hedef alınarak ateş edildi'

“Müvekkil sokağa çıkma yasağı ilan edilen Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 12 Kasım 2015 tarihinde aralarında vekillerin de bulunduğu beraberindeki heyetle İlçeye girmek istemiştir. İlçeye giriş güvenlik güçlerinin heyetin yaşamına kasta varan eylemlerinden su ve kimyasal içerikli biber gazı kullanımı ile engellenmiştir. Biber gazından etkisiyle göremeyen ve tepeden tırnağa ıslanan müvekkile, çevredekilerin olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştığı anda da özellikle başı hedef alınarak gaz fişeği ile ateş edilmiştir.

“Güvenlik güçlerinin saldırısı sonrasında 13 Kasım 2015 tarihinde de Diyarbakır İl Valisi'nin bilgisi dahilinde Silvan İlçesi'ndeki mahallelere gidilmiştir. Müvekkil ve beraberindeki heyet mahallede ve sokaklarda hiçbir şekilde görünmeyen, gizlenmiş güvenlik güçleri tarafından kurşunlarla oldukça yakın mesafeden taranmışlardır.

“Müvekkil yara almamış ancak yakınında bulunan bir kişi kurşunların isabet etmesi sonucu ağır, dört kişi de hafif yaralanmıştır.

“Güvenlik güçleri aralarında müvekkil ve başkaca vekillerin bulunduğu heyetin can güvenliğini korumak yerine, herhangi bir ikazda dahi bulunmayarak ve bizzat hedef alarak kurşunlarla taramıştır.

‘Yetki aşımı yoluyla gerçekleştirildi'

“Somut olayda öldürme kastı bizzat devletin güvenlik güçleri eliyle yetki aşımı yoluyla gerçekleştirilmiştir. Devlet yaşam hakkını korumakla mükellef iken tam tersine devlet eliyle bu hak ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır.

“Halbuki; yaşam hakkı ceza hukuku hükümleri tarafından koruma altına alınan asli hukuksal bir değerdir. Şüpheli güvenlik güçlerinin yaşama kast suçu için; ateşli silâhlar, patlayıcı maddeler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, maddeler kullanmaları da göz önünde bulundurulduğunda suç işleme düşüncesindeki kastın yoğunluğu görülecektir. Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi ve kişiler de fail olarak sorumludur.

“T.C.K m. 82. uyarınca müvekkilin; kamu görevlisi olması da kasten öldürmeye teşebbüsü nitelikli kılmaktadır. Şüpheli güvenlik güçleri bilerek ve isteyerek müvekkile karşı söz konusu suçu işlemişleridir.

‘Tekbir getirip IŞİD lehine slogan kastın ölçütüdür'

“Şüpheli güvenlik güçlerinin olay öncesi, olay sırasında ve sonrasındaki hareketleri, özel hareket polislerinin müvekkilin alandan ayrıldığı sırada tekbir getirip ŞİD terör örgütü lehine slogan atmaları da kastın belirlenmesinde ölçüdür. Yine Emniyet Müdür Yardımcı'sının müvekkile “bir dakika içerisinde İlçeyi terk etmesini aksi takdirde darp ederek gözaltına alacağı” şeklindeki tehdit içerikli beyanı da şüphelilerin müvekkile karşı tavır ve tutumlarının göstergesidir.

“Şüpheli güvenlik güçlerince ateşli silahlarla yakın mesafeden ve hedef gözetilerekmüvekkilin yaşamına kast edilmiştir.

Kamera ve fotoğraf görüntüleri

Dilekçede bahsedilen suçun kamera ve fotoğraf görüntüleri ile tanık beyanları ile ortada olduğu belirtilen dilekçede, HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'a karşı söz konusu fiilleri gerçekleştiren ve talimat veren devlet görevlileri hakkında kamu davası açılması ve cezalandırılmaları istendi.


Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2015, 16:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER