HDP: Zana partiden bağımsız hareket etti

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın metni değiştirerek yemin eden Zana'nın 'partiden bağımsız hareket ettiğini' söyledi.

HDP: Zana partiden bağımsız hareket etti
 Meclis'te Kürtçe konuştuktan sonra metni değiştirerek yemin eden HDP'li Leyla Zana'nın tavrında değişiklik yok.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, iki gün süren grup toplantısında yemin metniyle ilgili tartıştıklarını belirterek, “Türkiye'nin yakıcı gündeminin önüne geçecek bir tavrı doğru bulmuyoruz” dedi.

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın TBMM Genel Kurulu'nda önceki günkü yemin töreninde kürsüden önce Kürtçe konuşması ardından da yemin metnini değiştirerek ‘Türk' yerine ‘Türkiye' ifadesini kullanmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. 

TAVRINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Hürriyet gazetesinden Rıfat Başaran'ın haberine göre Zana, Meclis'teki eyleminin ardından sessizliğini korurken, HDP'li kadınların, Zana ile görüşmelerini sürdürdüğü belirtildi. Ancak Zana'nın ‘bir kez daha yemin etmeme' tavrıyla ilgili bir değişiklik olup olmadığına ilişkin açıklama gelmedi. Zana'nın yakın çevresine, “Ben bu yüzden 10 yıl cezaevinde kaldım. Bu işin mücadelesini verdim. O kadar genç, çocuk sokaklarda ölürken, bu ölümlere duyarsız kalamazdım. Tepkimi böyle gösterdim” dediği aktarıldı. HDP'nin Meclis açılmadan iki gün süren basına kapalı grup toplantısında da yemin metnine yönelik bir eylemin tartışıldığı ortaya çıktı. Zana'nın ilk günkü toplantıya katıldığı belirtildi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Zana'nın HDP grubundan bağımsız hareket ettiğini belirtip şöyle konuştu: 

‘BAĞIMSIZ HAREKET ETTİ'

“Bu konunun büyütülmemesi gerekiyor. Bu metni okuyan HDP'li, içine sindirdiği için okumuyor. Ama biz tepkimizi ‘metin ile ilgili rahatsızlığımızı, dışarıda tartışarak gösterelim' dedik. Milletvekillerimiz de zaten okuma şekliyle bir tavır gösterdi. Bu yakıcı gündemin önüne geçecek farklı bir gündem yaratmama adına bir tavır belirledik.”           

DOKUNULMAZLIK SÜRECEK

Zana'nın yemin etmemesi halinde Meclis'te yasama çalışmalarına katılamayacağını belirten TBMM yetkilileri, Genel Kurul'da konuşma yapamayacağını, oy kullanamayacağını, yasa teklifi veremeyeceğini, ancak özlük hakları ve dokunulmazlıktan yararlanacağını ifade ettiler.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2015, 11:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER