Hdp'li Beştaş: 550 Milletvekilinden 275'inin Kadın Olmasını Savunuyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, parti olarak kadın özgürlüğünü önceleyen, kadın temsiliyeti ve özgürleşmesini savunan bunlar gerçekleşmeden toplumun asla özgürleşmeyeceğini sürekli vurgulayan bir parti olduklarını söyledi.

Hdp'li Beştaş: 550 Milletvekilinden 275'inin Kadın Olmasını Savunuyoruz

  () Eş Genel Başkan Yardımcısı , parti olarak kadın özgürlüğünü önceleyen, kadın temsiliyeti ve özgürleşmesini savunan bunlar gerçekleşmeden toplumun asla özgürleşmeyeceğini sürekli vurgulayan bir parti olduklarını söyledi. Beştaş, "Biz 550 milletvekilinin 275'inin kadın olması gerektiğini savunuyoruz" dedi.

 Eş Genel Başkanı , 'de Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun görüşmelerinde konuşan    'ün, "Kadınlara bir şey verilmemeli. Kadınlar kendi gayretleriyle bunu elde etmeli. Kadın hak etmeli" sözlerini eleştirdi. Beştaş, 'ün sözlerinin, 'deki erkek zihniyetinin, erkek egemen ataerkil yapının bir yansıması olduğunu savunurken şöyle dedi:

"Meclis'te  olmuş ama halen o zihniyette kurtulamamış. Ben ona soruyorum; acaba o milletvekilliğini hak etti mi gerçekten? Hak etmediği bir koltukta oturmuyor mu? Eğer bir  halkın tümünü temsil ediyorsa toplumun yarasını oluşturan kadınlarla ilgili nasıl böyle büyük bir ciddiyetsiz ve sorumsuz açıklama yapıyor. Biz kadınlar olarak bu açıklamayı kendisinden bekliyoruz."

'nin, kadın katliamlarında, kadına yönelik şiddette, kadın-erkek eşitsizliği konusunda uluslar arası endekslerde ilk sırada yer alan bir ülke konumunda olduğunu söyleyen  Eş Genel Başkanı , şöyle devam etti:

"Kadını katleden, öldüren de, döven de, isdihdamda eşit yer vermeyen de siyasette karar mekanizmasında yer vermeyen de sokakta taciz eden de, tecavüz eden de genel olarak kadına yönelik bakışta bu fiilerin tümü böyle bir zihniyetin sonucudur. Bu bizim açımızdan kabul edilemez."

 olarakkadın özgürlüğünü ön plana alan bir parti olduklarını, kadın temsiliyetini ve kadın özgürleşmeden toplumun asla bir özgürleşmeyeceğini sürekli vurguladıklarını, bunu söylemekle yetinmeyerek gerçekleştirdiklerini anlatan bir parti olduklarını savunan Meral Danış, Beştaş, şöyle konuştu:

"Bütün temsil mekanizmalarında karar mekanizmalarında bu il ilçeden genel merkeze kadar bilindiği gibi yüzde 50 cinsiyet kotamız var. Yani eşitlik temelli çalışıyoruz. Şu anda parti ' mızda, yönetimimizde diğer kurumlarımızda bunu uyguluyoruz, yaşama geçiriyoruz. Bu tüzük maddesidir aynı zamanda, temel ilkelerimizden biridir. Tabi ki seçimlerinde de aday adayları seçiminde de bu eşit temsiliyete çok özenle uyulacak, dikkat edilecek. Biz 550 milletvekilinin 275'inin kadın olması gerektiğini savunuyoruz. Tamda 'li milletvekilinin açıkladığının tersine bu konuda kadınların toplumda maalesef eşit temsil edilmediğini, ayrımcılığın devam ettiği, kadına yönelik şiddetin ve katliamını siyasiler tarafından desteklenmesi sebebiyle böyle bir durum var. Yani hak etmeme meselesini tartışırsak kadınların bu toplumda erkeklere nazaran bir çok mekanizmayı karar organını mevkiyi daha çok hak ettiklerini biliyoruz. Biz Milletvekilliğini ve yönetimi bir iktidar alanı olarak görmüyoruz kadınlar olarak. Biz iktidarı değil, ortaklaşmayı, işbirliğini, güçlendirmek temelli bakıyoruz. İktidarları dağıtmak üzerinden bakıyoruz. Bizim temsil noktamızda bir sıkıntımız yok." 

 Eş Genel Başkan Yardımcısı , Ak Partili vekile 'deki bütün kadın kurumlarının ve 'deki kadın milletvekillerinin çok güçlü karşı bir ses vermesi gerektiğini savundu.

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2015, 13:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER