İmralı Heyeti'nden Kandil dönüşü flaş açıklama!

Kandil'den dönen İmralı heyeti Diyarbakır'da flaş açıklamalar yaptı

İmralı Heyeti'nden Kandil dönüşü flaş açıklama!
 Kandil'den dönen HDP heyeti yaptığı açıklamada, "KCK süreç konusunda hükümetin pratik adım atması halinde bir günde silahsızlanma kongresini toplayabilecek." dedi.

Kandil'e giden heyette yer alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken; "İmralı'da Öcalan'a tecrit uygulanıyor. Bu çözüm süreci açısından çok tehlikelidir. Hükümet diyalog kanallarını bilinçli olarak kapalı tutuyor. KCK süreç konusunda hükümetin pratik adım atması halinde bir günde silahsızlanma kongresini toplayabilecek." dedi.

HDP heyeti, Kandil'de KCK yetkilileriyle yaptıkları görüşmenin ardından Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi. Açıklama, HDP Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken tarafından okundu.

29429797.jpg
"ALTI SAAT GÖRÜŞTÜK"

Baluken, "Çözüm süreci kapsamında heyetimizin yürüttüğü çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda heyetimiz dün Kandil'de KCK yetkilileri ile altı saat süren bir görüşme gerçekleştirmiştir. Son Kandil ziyaretimiz de dahil olmak üzere heyetimizin çözüm süreci kapsamında son iki ayda yaptığı çalışmaları ve bu çalışmalar sonucunda vardığımız sonuçları kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz"dedi.

"Yaklaşık iki buçuk yıldır devam eden çözüm sürecinde kalıcı bir barışın sağlanması açısından önemli bir aşamaya gelinmişti" diyen Baluken, gelinen aşamayı ise şu şekilde özetledi:

"İki yıl boyunca devam eden diyalog aşamasından sonra tarihi Dolmabahçe Mutabakatıyla tarafların müzakereleri başlatma iradesini ortaya koyması,

Dolmabahçe Mutabakatındaki on maddenin taraflar arasındaki uzun görüşme ve istişarelerden sonra kabul edilmesi,

İmralı'da Sayın Öcalan'ın da hazır bulunduğu toplantıda bir İzleme Heyetinin kurulması, bu İzleme Heyetinin son Newroz Manifestosunun açıklanmasından bir hafta sonra adaya gitmesi ve taraflar arasında asgari müştereklerde uzlaşma sağlanması durumunda Sayın Öcalan tarafından KCK'ye, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı silahlı mücadele yerine demokratik siyasi mücadelenin kararlaştırılacağı Kongre toplanması çağrısının yapılması,

Sayın Öcalan'ın Newroz manifestosunda da belirtildiği gibi, TBMM bünyesinde oluşturulan bir Hakikatleri Araştırma ve Yüzleşme Komisyonu aracılığıyla Türkiye'nin en temel sorunu olan Kürt Meselesi ve demokratikleşme sorunu ile ilgili olarak geçmişe dönük bir yüzleşme temelinde demokratik siyasi çözümün geliştirilmesi,

İzleme heyetinin devreye girmesiyle amaçlanan hedeflerden biri olan toplumun sürece dâhil olması, sürecin şeffaf bir şekilde ilerlemesi, toplumun karar alma süreçleri ile ilgili denetim görevini yerine getirmesi mekanizmalarının sağlanması."

"BARIŞ ÇALIŞMALARI SEKTEYE UĞRADI"

Baluken, "Bu beş başlıkta özetlediğimiz gelişmelerin otuz yıllık bir çatışma sürecini sonlandırması ve yüz yıllık Kürt meselesi ve demokratikleşme sorununu çözmesi açısından toplumda ve kamuoyunda yarattığı büyük umutlar hepimizin malumudur" diyerek, şöyle devam etti:

"Bizler de heyet olarak bu büyük umudun nihai çözüme dönüşmesi için bugüne kadar üzerimize düşen bütün görev ve sorumlulukları yerine getirme gayreti içerisinde olduk. Başta Sayın Öcalan olmak üzere büyük bir özveri ve fedakârlıkla, çoğunlukla da tek taraflı olarak bu aşamaya getirdiğimiz süreçte, AKP'nin oyalama yöntemlerinin sonuna gelindiği, tarihi barışı sağlamak için müzakerelere geçiş adımlarının kendini dayattığı bütün kamuoyu tarafından bilinmektedir. Tam da böylesi bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna deklare edilen ve AKP hükümeti tarafından da harfiyen yerine getirilen söylem ve politikalar bu barış çalışmalarını sekteye uğratmıştır."

Baluken, Öcalan ile görüşme taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını belirterek, şunları ifade etti:

"TECRİDİ ŞİDDETLE KINIYORUZ"

"Heyetimiz çözüm sürecinin ruhu ile bağdaşmayan ve süreci adeta ortadan kaldıran bu gelişmelerle ilgili 20-25 Nisan tarihleri arasında devlet ve hükümet yetkilileri ile görüşmüş; bu politikaların ve yaklaşımların olası tehlikelerine muhatapların dikkatini çekmiştir. Yine bu görüşmeler esnasında İzleme Heyetinin kurulması ve bu heyetinİmralı'da Sayın Öcalan ile birlikte toplantı yapması talebi, İmralı Heyetimiz tarafından resmi olarak muhataplarına ifade edilmiştir. Üzülerek belirtmek isteriz ki, bu yapıcı önerilerimize karşın AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan içine girdikleri olumsuz tavırdan tek bir geri adım atmamış; süreci rahatlatacak tek bir gelişmenin önünü açmamışlardır. İzleme Heyeti hala kurulmadığı gibi Sayın Öcalan'la heyetimizin görüşme talebi hiçbir şekilde resmi olarak cevaplandırılmamıştır. Bırakalım görüşme talebimizin karşılanmasını, Çözüm Sürecinin mimarı olan Sayın Öcalan üzerinde yeni bir tecrit sistemi AKP hükümeti tarafından devreye konmuştur. Tecrit barış umudu üzerine adeta bir karabasan gibi çökmüştür. AKP hükümeti adeta süreci bitirmek üzere en tehlikeli yaklaşımını yani tecrit kartını, devrilmeye çalışılan müzakere masasının üzerine koymuştur.

Bizler İmralı heyeti olarak HDP, DBP, DTK, HDK, KJA, Gençlik hareketimiz başta olmak üzere tüm kurum ve bileşenlerimizle bu durumu asla kabullenmediğimizi, şiddetle, nefretle kınadığımızı açık bir şekilde tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Madem hepimiz açısından Sayın Öcalan bu sürecin toparlayıcısı konumundadır, o zaman bu insanlık dışı ve çözüm karşıtı tecridi bir an önce kaldırmalarını beklediğimizi ifade ediyoruz."

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2015, 18:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER