Kışanak: İnsanlar Yeteneklerini Diğer Canlıların Aleyhine Kullanıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, insanların bütün yeteneklerini doğadaki diğer canlıların aleyhine kullandığını belirtti.

Kışanak: İnsanlar Yeteneklerini Diğer Canlıların Aleyhine Kullanıyor
 

Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DİHAYKO) Başkanı Sevgi Ekmekçiler, Havyan Hakları Federasyonu (HAYTAP) yöneticileri ve gönüllüler Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti. Ziyarette DİHAYKO Başkanı Sevgi Ekmekçiler, son 8 yıldan b uyana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hayvan hakları konusunda örnek olan bir belediye olduğunu ve her zaman uyum içinde çalıştıklarını söyledi.


Federasyon olarak önceki Başkan Osman Baydemir zamanında Türkiye'ye örnek olacak bir barınak kurulduğunu ve belediyenin bu çalışmayı sürdürdüğünü belirten Ekmekçiler, "Şu anda Türkiye'nin en iyi barınaklarından biri Diyarbakır'dadır. Halkın bazı bilinçsiz verdiği zararların dışında hayvanların hiçbir zarar görmeden Diyarbakır'da yaşıyorlar" dedi. Şehir merkezinde parklara konulan beslenme odaklarının çoğaltılmasını isteyen Ekmekçiler, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilçe belediyelerinde hayvan kısırlaştırma çalışmalarının da başlatılmasını bekledikllerini dile getirdi. Ayrıca Ekmekçiler, Büyükşehir Hayvan Barınağı modelinin GABB'a üye diğer belediyelere de örnek olarak uygulanması için GABB'ın öncülük etmesini istedi.

'İşini yaramıyorsa varlığına tahammül etmiyorlar'

Eşbaşkan Gültan Kışanak da öncelikle çok ihtiyaç duyulan bir işi yaptıkları ve sosyal sorumluluk üstlendikleri için hayvanseverlere teşekkür etti. Yeryüzündeki sorunların birincil kaynağının insanların ben merkezici olmaları ve kendileri dışındaki başka insanlara ya da başka canlılara karşı aynı hissiyat içinde olmalarından kaynaklandığını belirten Kışanak, "Bunu aşmak için bu tür çalışmalara çok ihtiyacımız var. İnsanlar kendileri dışındaki diğer canlıları kendilerine hizmet ettiği sürece varlığına tahammül ediyorlar. Kendilerinin bir işine yaramıyorsa onun varlığına tahammül etmiyorlar" dedi.

'Sadece insanların yaşadığı bir dünyada yaşamak ister miydik?'

Doğanın dengesinin bozulduğunun farkında olunmadığını ifade eden Kışanak, "Şimdi onlardan çaldıklarımızı geri iade etmek için çalışma içerisinde olmamız lazım. İşin özeti bu" dedi. Kışanak, doğanın, bütün canlıların ekosistem içerisinde bir denge içerisinde yaşaya geldiğini ifade etti. Kışanak, "İnsan yeteneklerini, zekasını, üretme becerisini, üretim yapma, biriktirme ve yeni şeyleri işletme becerisini doğadaki diğer canlıların alehine kullanıyor. Bu bir bilinç konusudur. Hepimiz birlikte olunca yeryüzü daha güzel olur. Diğer canlıların, hayvanların olmadığı dünyada sadece insanlar yaşasaydı böyle bir dünya ister miydik?" şeklinde sordu ve bu konuda sorumluluk üstlenen, bilinçlendirme çalışması yapan hayvanseverlere teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2014, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER