Kışanak: Öcalan halkların barışını örmeye çalışıyor

İzmir'de yüz bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamasında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, tüm kışkırtıcı politikalara rağmen en güçlü çıkışı barıştaki ısrarı ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yapt

Kışanak: Öcalan halkların barışını örmeye çalışıyor
 HDP İzmir İl Örgütü öncülüğünde, "Şengal'den Kobané'ye Newroz ateşi Ortadoğu'yu aydınlatacak" şiarıyla Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelen yüz bini aşkın kişi Diyarbakır'da dün yakılan özgürlük ateşini İzmir'den selamladı. "Biji serok Apo", "Gençlik Apo'nun fedaisidir" ve "PKK halktır halk burada" sloganlarının yankılandığı alanda, "Em şorela Rojava slav dikin", "Gericiliğe karşı yaşasın Newroz", " Gericiliğe ve barbarlığa karşı halklara özgürlük" ve "Kawa'nın Dehak'a karşı yaktığı ateş Kobané'de IŞİD'e karşı yanıyor" pankartları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan, PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan ve 1992 yılında bedenini Newroz ateşi yapan Rahşan Demirel'in posterleri ve KJA, KCK bayrakları taşındı. 


Saygı duruşunun ardından Newroz Tertip Komitesi adına konuşan Hacay Yılmaz, 7 Haziran'da barajların yıkılması için çok yoğun bir çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti. Yılmaz'ın ardından konuşan HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur da demokrasi mücadelesi vermek için herkesi HDP'ye çağırdı. Kutlamada konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise demokrasi ve özgürlük mücadelesinin Kobané'deki direnişle taçlandığını belirterek, "Türkiye'de değişim ve direnişin öncüsü HDP'dir. HDP ile halkların işçilerin mücadelesini barışla taçlandıracağız" dedi. Gürkan'ın konuşması sonrası PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın görüntülerinden oluşan sinevizyon gösterisi izlendi. Sinevizyon gösterisi sırasında kitle sık sık "Biji serok Apo" sloganı atıldı. 

i-1-436.jpg

Newroz ateşinin Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak tarafından yakılmasının ardından, MKM bünyesinde faaliyet yürüten çocuk korosu sahne aldı.

'Rahşan'ın yaktığı meşale Gündoğdu Meydanı'nda yakınıyor'

Çocuk korosunun ardından yüz bini aşkın kişiye hitap eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Newroz kutlamasının İzmir'de yapılmasının büyük bir anlam taşıdığını söyledi. Mazlum Doğan'ın, Diyarbakır zindanında bedenini ateşe verdiği için bugün İzmir'de Newroz kutlandığını belirten Kışanak, "Emeğiniz direnişiniz boşa gitmedi. Milyonlar oldu meydanlara aktı. İşte İzmir işte Newroz. Rahşan kardeşim artık toprağında gururla yatabilirsin. Gözün arkada kalmasın. Senin Kale'de tutuşturduğun özgürlük meşalesi boşa gitmedi bugün İzmir'de Gündoğdu Meydanı'ndadır" dedi.

i-2-231.jpg

'Her biji yekitiya gelan'

Bu seneki Newroz'un başka bir anlamı olduğunu söyleyen Kışanak, şöyle devam etti: "Rojava'da halklarımız DAİŞ vahşetine karşı büyük bir direniş sergiledi. Selam olsun Rojava'da direnenlere. DAİŞ Ortadoğu'da halklarımızın başına örülmüş en büyük felakettir. Ne yazık ki bu vahşi örgütün halklarımızın başına bela olmasında AKP'nin de sorumluluğu vardır. Günlerdir sınırda sürdürülen direnişi gaz bombaları ile durdurmak istediler. Çünkü orada DAİŞ militanlarını sınırdan geçiriyorlardı. Ama orada Kader Ortakaya, Amir Mirkan yan yana mücadele ederek DAİŞ'i, faişizmi alt ettiler. Her bijî Kobané her biji yekitiya gelan." 

'Halkların özgürlüğünü inşa edeceğiz'

Faşizme karşı hep birlikte yan yana mücadele edileceğini belirten Kışanak, "Birileri bu tabloyu hazmedemiyor. Çünkü onların fıtratında ırkçılık var faşizm var. Sayın Öcalan, adeta iğne ile kuyu kazarcasına halklarımızın barışını örmek için çaba sarf ediyor. Birileri barış sürecini geri götürmek için uğraşıyor. Ama her defasında Sayın Öcalan, daha güçlü çıkış yaparak barış umudunu ayakta tutuyor. Selam olsun Sayın Öcalan'a. Sayın Öcalan tüm Ortadoğu'ya büyük bir çağrı yaptı. 'Emperyalistler ve bu ülkenin gerici ruhlu söylemleri, halklarımızı, kimliklerimizi karşı karşıya getirdiler bizi çatıştırarak iktidar olmak istediler. Bunu kapatıyoruz' dedi. Sayın Öcalan, 'gelin hep birlikte Ortadoğu'da halkların eşitliğini kuralım' dedi. Sizler bu çağrıya yanıt veriyor musunuz? Birileri saltanın keyfini nasıl çıkartacağını düşünerek bu çağrıyı görmemezlikten gelebilir. Birileri halklarımızın savaşından medet umabilir. Biz halklarımızın barışını özgürlüğünü inşa edeceğiz" diye konuştu. 

'O saraydaki değerli yalnızlığın sana hayırlı olsun'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kürt sorunu yoktur" sözlerini hatırlatan Kışanak, "Çünkü kendisi için sadece sarayı var. O saraydaki değerli yalnızlığın sana hayırlı olsun. 7 Haziran halklarımızın zaferi olacaktır. 7 Haziran özgürlüğün zaferin ve barışın zaferi olacaktır. Ortadoğu'da yaptıkları şeyin aynısını Türkiye'de yapmak istiyorlar. Sayın Öcalan en güçlü barış çağrısı yaparken onlar kışkırtıcı açıklama yapıyor. Bizler meydanlarda milyonlarla bululacağız. Bizler, kadınlarla emekçilerle bir araya geleceğiz demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz" ifadesinde bulundu. 

'Bu meydanda zafer halayları çekeceğiz'

CHP'nin bir statüko örneği sergilediğini söyleyen Kışanak, İzmir'in özellikle CHP'lilerin kalesi olarak bilindiğini hatırlattı. Kışanak, "İzmir artık bu deli gömleğini çıkarmalı. Biz İzmir'i bu ulusalcı yapıdan kurtarmak için yola çıktık. İzmir'de demokratik cumhuriyeti kuracağız. İzmir artık halkların demokratik çizgisinde olacak. Bizler, 7 Haziran'da yine bu meydanda zafer halayları çekeceğiz inanıyorum. Şimdiden tebrikler" dedi. 

'Yan yana yaşayacağız'

İzmir'de yaşayan Aleviler'e de çağrı yapan Kışanak, sözlerini şöyle tamamladı: "HDP, Aleviler için bir özgürlük partisidir. Demokrasi isteyenler için partidir. Gençlerin özgürlüğü için vardır bu partidir. Bu partiye gözümüz gibi bakacağız. Herkes kendi kimliği ile gurur duyacak, yan yana ortak vatanda özgürce yaşayacağız."

Kışanak'ın ardından sanatçı Selim Günay'ın şarkıları ile Newroz kutlaması devam etti. Kutlama şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

Kaynak: 
Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2015, 17:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER