Leyla Zana Kürtçe konuştu Meclis karıştı

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yemin törendeki Kürtçe sözleri ve "Türk Milleti" yerine "Türkiye Milleti" demesi Meclis'i karıştırdı. Leyla Zana bugünkü ve 1991 yılında yaptığı milletvekili yemininde ne dedi?

Leyla Zana Kürtçe konuştu Meclis karıştı
 HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yemin törenine Kürtçe sözlerle başladı. Zana yemine Kürtçe olarak “Kalıcı ve onurlu bir barış umuduyla”dedi. Zana ardından yeminini tamamladı. Zana'nın metnin sonunda "Büyük Türk milleti" yerine "Büyük Türkiye Milleti" ifadesi kullanması Meclis'te tepkiye neden oldu.

1991 yılında Leyla Zana kürsüden ‘Yaşasın halkların kardeşliği’cümlesini Kürtçe olarak söylemişti. Bu kez de Zana yeminine başlamadan önce Kürtçe olarak “Kalıcı ve onurlu bir barış umuduyla”dedi.

Leyla Zana'nın ant içmesi - 17 Kasım 2015

Ancak Meclis Başkanı Deniz Baykal yemin metninin aynen okunmadığını söyleyerek itiraz etti. Baykal, “Yemini geçersizdir. Tekrar kürsüye gelip yemin etmesi gerek” dedi. Ancak Leyla Zana yemin ettikten hemen sonra Genel Kurul’dan ayrıldı. Zana’nın yeniden Genel Kurul’a gelerek yemin etmesi bekleniyor.

ERDOĞAN'DAN "LEYLA ZANA" YORUMU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Leyla Zana'nın yemini hakkında değerlendirmede bulundu. Erdoğan "Değerlendirmeyi benden almayın" dedi.

MECLİS'TE İKİNCİ LEYLA ZANA KRİZİ! LEYLA ZANA NE DEDİ?

1991 Türkiye genel seçimlerinde, bölge kadınlarının büyük desteğini aldığı bir seçim çalışması sonrasında zamanın Sosyaldemokrat Halkçı Parti listesinden Diyarbakır milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 6 Kasım 1991'de, TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde, başında sarı, kırmızı ve yeşil renkleri olan bir bantla, Türkçe başladığı yemini Kürtçe "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum" cümlesiyle tamamlaması nedeniyle meclis salonunda tepkiyle karşılaştı

LEYLA ZANA 1991 YEMİN KRİZİ

TBMM’de milletvekillerinin ettiği yemin şöyle:

”Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2015, 17:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER