Meclis yemin töreni neler oluyor başkan kim?

Meclis yemin töreni bugün saat 15.00'te. Yemin töreninde Meclis başkanı ise Deniz Baykal. Meclis yemin töreninde yaşanan tüm gelişmeler canlı yayınla internethaber.com'da.

Meclis yemin töreni neler oluyor başkan kim?
 Meclis bugün açılıyor. Meclis yemin töreni bugün saat 15.00'te başlayacak. Yemin töreninde Meclis Başkanı görevini parlementonun en yaşlı ismi olan Deniz Baykal yürütecek. Baykal, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan görevi devralacak.

BOMBA ARAMASI YAPILDI

Yemin töreni öncesi Meclis'te tüm hazırlıklar tamamlandı. Meclis'in bomba arama köpeği ile genel kurul salonununda bomba araması yapılması dikkat çekti.

Meclis açılıyor mecliste bomba araması

İLK TÖREN ATATÜRK ANITI ÖNÜNDE

Genel Kurul öncesi, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal ve geçici Başkanlık Divanı üyeleri, saat 14.00'de TBMM Atatürk Anıtı'na çelenk koyacak.

26. Dönem 1. Yasama Yılı'nın başlamasının ardından milletvekilleri, yemin edecek. 

MECLİS DİVAN ÜYELERİ KİMLER?

Yemin töreninde Geçici Başkan Baykal'a, en genç 6 milletvekili olarak HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran katip üye olarak eşlik edecek.

Geçici Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı seçimine kadar görev yapacak. 

ERDOĞAN'I KİM KARŞILAYACAK?

Katılması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, yemin töreninde, Meclisin ikinci en yaşlı üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman eşlik edecek. 

Geçici Meclis Başkanı Baykal'dan başlamak üzere milletvekilleri kürsüden yemin edecek.

ÖNCE BAYKAL SONRA DA DAVUTOĞLU...

Meclis teamülleri gereği Meclis'teki ilk yemini geçici Meclis Başkanı görevini yürüten Deniz Baykal edecek. Baykal'ın yemini sonrası normalde 'illerin alfabetik sırasına' göre yapılan milletvekili yemin sıralaması bu kez değişecek. İlk yemini Ahmet Davutoğlu'nun yapacağı öğrenildi. Değişikliğin nedeni ise Davutoğlu'nun yeni hükümeti kurmak görevini almak için akşam saat 17.00'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıkması. Davutoğlu yemin ederek resmen milletvekili statüsü kazanmasının hemen ardından hükümeti kurma sürecini başlatacak. 

DEMİRTAŞ YEMİN ETMEYECEK

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ameliyat olduğu için bugün düzenlenecek yemin törenine katılamayacak.

MECLİS YEMİN METNİ SÖZLERİ 

Milletvekilleri, Anayasa'da yer alan "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" şeklindeki yemini ederek görevlerine başlayacak.

MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

Yemin töreninin ardından, 26. Dönem Parlamentosunun ilk işi, Meclis Başkanı'nı seçmek olacak. Meclis'in 27. Başkanı için de takvim bugünden itibaren işlemeye başlayacak.

AK Parti'den başkanlık için Meclis'in 26. Başkanı, Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz'la devam edilebileceği yönünde haberler gelirken kulislerde iki isim daha konuşuluyor.

Meclis Başkanlığı için İsmet Yılmaz, Hayati Yazıcı ve Burhan Kuzu isimleri öne çıkıyor.

Bunlar eski bakan Hayati Yazıcı ve üç döneme takıldığı için geçen dönem aday olamayan Burhan Kuzu. Anayasa Hukukçusu Kuzu, AK Parti'nin Başkanlık sistemi önerisinin de mimarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı.

Daha önce teamül gereği, milletvekillerinin yemin etmesiyle birlikte bir milletvekiline hükümeti kurma görevi veriliyordu. 7 Haziran seçimi sonrası ise bu teamülden vazgeçildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2015, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER