Öcalan'dan çözüm süreci mesajı HDP gitti

Abdullah Öcalan'ın çözüm sürecine ilişkin beklenen kritik mesajı geliyor. HDP heyeti mesajı almak için İmralı'ya gitti.

Öcalan'dan çözüm süreci mesajı HDP gitti
 Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP Heyetiİmralı Adası'na hareket etti.

İmralı Cezaevi'ndeki PKK lideri Abdullah Öcalan’ın HDP heyetiyle yapacağı görüşmede “kritik, önemli” bir çağrı yapması bekleniyor.

2013 yılında başlayan Çözüm Süreci, PKKlideri Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da yaptığı geri çekilme çağrısıyla, somut olarak başlamıştı. Ancak süreç özellikle Kobani’de PYD güçleri ile IŞİD arasında yaşanan çatışmaların ardından Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşanan eylemler nedeniyle, en kritik dönüm noktalarından birine girdi.

15 EKİM TANSİYONU YÜKSELTTİ

Bu süreçte Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla gönderdiği sürecin akıbetinin 15 Ekim tarihinde belli olacağına dair mesajı ile birlikte tartışmalar iyice alevlendi. Ancak bu süreçte Hükümet'in yol haritasının hazırlıklarını tamamladığının duyulmasıyla ibre başka bir yöne döndü.

YOL HARİTASINDA MUTABAKAT TAMAM

Bayramdan önce hükümet yetkilileri, çözüm sürecinin tüm aşamalarının takvimlendirilmiş olarak yer aldığı yol haritasının özeti niteliğindeki giriş sayfasını HDPheyetiyle paylaştı. HDP yetkililerinin verdiği bilgilere göre yol haritası üzerinde İmralı’da Abdullah Öcalan ile mutabakat sağlandı.

Öcalan’ın nasıl bir çağrı yapacağı şimdilik net değil, Kandil’de yapılacak görüşmeler, KCK’dan alınacak mesaj da etkili olacak.

HEM HÜKÜMETE HEM DE ÖRGÜTE

Kulislerdeki bilgilere göre çağrı “başta örgüte" olmak üzere "devlete ve hükümete" yönelik olacak.

KOBANİ'YE SİLAH YARDIMI VE PEŞMERGE İZNİ

Kobani'ye Türkiye topraklarından peşmergelerin geçişine izin verilmesi ve ABD'nin havadan silah yardımı yapmaya başlaması da bugün yapılacak görüşmeye ayrı bir anlam katıyor. Kobani'de IŞİD ile çatışmaların başladığı günhden bu yana, "Kobani çözüm sürecinin bir parçasıdır" mesajı veren PKK çizgisindeki Kürt hareketi için, bu gelişmeler önem taşıyor.

HDP'nin yaptığı çağrı ile başlayan Kobani eylemlerinin ardından, bugün yapılacak görüşme ile Öcalan'ın bu konudaki mesajları ilk defa alınacak. Daha önce, eylemler sürerken Abdullah Öcalan, konuya ilişkin el yazısıyla HDP'ye bir mektup yazmış, bu mektup HDP'ye aynı gece iletilmişti. 

1 EYLÜL'DE BEKLENİYORDU

Abdullah Öcalan’ın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde örgüte geri çekilmenin devamı ve 'kalıcı ateşkes' niteliğinde bir mesaj vermesi bekleniyordu. Ancak, müzâkerelerin başlaması yönünde somut adım atılmadığı gerekçesiyle Öcalan, bu çağrıyı yapmamıştı. Ancak ilk maddesi “resmi müzâkerelerin başlaması” olan yol haritasının netleşmesi ve üzerinde Öcalan ile mutabakat sağlanmasının ardından geçen haftalardaKCK yönetiminden “çözüm sürecinin bitme noktasına geldiği" açıklamalarının ardından Öcalan’ın bu defa örgüte çağrı yapacağı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2014, 18:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER