Sapan'dan Unesco'ya Çağrı: Sur'da Kültür Mirası Zarar Görüyor

Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır birinci sıra milletvekili adayı gazeteci Naci Sapan, sürekli çatışmaların yaşandığı Sur ilçesinde bulunan ve bir süre önce Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen tarihi yapı ve surların zarar gördüğünü belirtti.

Sapan'dan Unesco'ya Çağrı: Sur'da Kültür Mirası Zarar Görüyor

 Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır birinci sıra milletvekili adayı gazeteci Naci Sapan, sürekli çatışmaların yaşandığı Sur ilçesinde bulunan ve bir süre önce Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen tarihi yapı ve surların zarar gördüğünü belirtti. Sapan, dünyanın mirası olarak kabul edilen Diyarbakır surları ve o bölgede bulunan tarihi değerlerin daha fazla tahrip edilmemesi için bu bölgeyi dünya mirası olarak ilan eden UNESCO’nun bir heyet göndererek tespitler yapmasını, bölgeyi koruma altına almasını istedi. 



UNESCO ile birlikte Avrupa Birliğine de çağrı yapan CHP Diyarbakır milletvekili adayı Naci Sapan, Dünya Mirası olarak kabul edilen ve koruma altında olması gereken Diyarbakırsurları ve 5,5 kilometrelik alan içinde bulunan tarihi değerlerin (Cami, kilise, havra veDiyarbakır evleri) orada yaşanan çatışmalardan etkilendiğini belirterek, “Sur ilçesi bir aydan fazla bir zamandır ablukada ve muhasara altında. Yoğun çatışmalar yaşandı. Yoğun çatışmalar nedeniyle tarihin dokusu bozuluyor. Sahip çıkılmazsa yok olacak. Şu anda sahip çıkan da yok. O nedenle bu tarihi bölgeyi ve surları dünya kültür mirası olarak kabul eden ve ilan eden UNESCO’ya çağrıda bulunuyorum. Gelsinler, heyetler göndersinler, Dünyanın mirasına sahip çıksınlar. Uluslararası hukuku devreye sokarak bu bölgeyi koruma altına alsınlar. Bu çağrım ekolojik denge açısından Hevsel bahçeleri için de geçerlidir. Bir kez daha çatışmalara sahne olursa tarihi doku tamamen yok olabilir.Diyarbakır halkının da o bölgede yaşayanlarında geleceği bu tarihtir, yurt içinde ve yurt dışındaki tüm duyarlı kesimleri 10 bin yıllık tarihe sahip çıkmaya çağırıyorum.” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2015, 14:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER