Seçimleri bilen Adil Gür açıkladı meğer yüzde 2.1 oy

1 Kasım seçim sonuçlarını en yakın bilen A&G Araştırma’nın sahibi Adil Gür, seçime ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Seçimleri bilen Adil Gür açıkladı meğer yüzde 2.1 oy
 A&G Araştırma’nın sahibi Adil Gür, CHP'den AK Parti'ye yüzde 2.1 oy geldiğini söyledi.

AK Parti 5 ayda yaklaşık 4.8 milyon oy artışını nasıl sağladı? İktidar partisine yönelen oylar nereden geldi?  7 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye küsüp sandığa gitmeyen seçmenin dönüşü, küçük partiler ve MHP'den gelen oylarla açıklanan AK Parti'nin yükselişine farklı bir yorum geldi.

1 Kasım seçimlerini tek bilen kamuoyu araştırmacısı Adil Gür, Star gazetesine konuştu. Son seçimdeki partiler arası oy geçişkenliğine dair çarpıcı tespitlerde bulunan Gür'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

CHP SEÇMENİNİN BİR BÖLÜMÜ İLK KEZ AK PARTİ'YE OY VERDİ

-7 Haziran’da AK Partiye oy veren seçmen ile 1 Kasım’da AK Partiye oy veren seçmen arasında benzerlikler de var farklılıklar da. 7 Haziran’da AK Parti’den hem MHP’ye hem HDP’ye oylar gitti, giden oyların bir bölümü 1 Kasım’da geri geldi, ancak bugüne kadar hiç AK Partiye oy vermemiş CHP seçmeninin bir bölümü de bu seçimde AK Parti’ye oy verdi. Bizim tespitlerimize göre AK Partinin aldığı yüzde 49.5’in içinde yüzde 2.1’lik bir bölüm ilk kez AK Partiye oy veren seçmenler. Şunu demek istiyorum; 2011 seçimleri ile 1 Kasım 2015 seçimlerini kıyaslamak, birebir seçmeni karşılaştırmak doğru değil. AK Parti 2011’de yüzde 49,9 aldı ama 2015’e gelindiğinde 5 milyonun üzerinde yeni seçmen var. Yani seçmenin önemli bir bölümü değişmiş aynı seçmenler değil.

ERDOĞAN FAKTÖRÜ

 -AK Partiye oy veren her 100 kişiye “Niçin AK Partiye oy verdiniz” diye sorduğunuzda yüzde 40’a yakını “ben oyumu AK Partiye değil Recep Tayyip Erdoğan’a veriyorum” diyor. Yani Cumhurbaşkanlığı makamı ile Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ayrı tutularak, Erdoğan’ın bu partinin mutlak ve doğal lideri olduğu seçmenler tarafından kabul ediliyor. “Ben AK Parti’ye hizmetlerinden dolayı oy veriyorum” diyenler açısından bakıldığında da AK Parti’nin hizmetlerindeki büyük payın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait olduğu düşünülürse belki de AK Parti’ye oy verme nedenleri arasında Cumhurbaşkanının etkisini birinci sırada saymak, hakkın teslimi olacaktır.

MHP'DEN CHP'YE OY GİTTİ AMA

-CHP kayıp yaşamadı demek doğru değil. CHP’den AK Parti 2.1 oranında oy aldı. İlk bakışta CHP geçen seçimdeki oyu almış, kayıp yaşamamış gibi görünse de barajı geçsin diye CHP’den HDP’ye giden emanet oyların bir bölümü 1 Kasım’da geri döndü, Trakya’da Ege’de Akdeniz’de MHP’den CHP’ye giden oylar vardı. Buna rağmen CHP oyları yükselmedi. Elbette ki Sayın Kılıçdaroğlu’nun 7 Haziran’dan itibaren uzlaşmacı tavrı CHP oylarındaki gerilemeyi engellemede etkili oldu. Ama CHP’den AK Parti’ye bir geçiş olmasaydı CHP daha yukarıda olacaktı. Tüm araştırmalar böyle söylüyordu.

SEÇMEN KORKTUĞU İÇİN Mİ OY VERDİ?

-İnsanlar hangi futbol takımını tuttuğunu ne kadar rahat söylüyorsa parti tercihlerini de o rahatlıkta söyleyebiliyor. Az da olsa bazı bölgelerde çekinenler olabilir ama bunun, araştırma sonuçlarını etkileyecek büyüklükte olduğunu sanmam. İzmir’de AK Partili’yim demek ne kadar zorsa Konya’da CHP’liyim, Yozgat’ta HDP’liyim, Diyarbakır’da MHP’liyim demek de o kadar zor. Seçmen tercihini gizleseydi 7 Haziran’dan sonra artan terör ve ülkenin batısındaki tepkiler nedeniyle HDP seçmeninin gizlenmesi gerekirdi. Hâlbuki tüm araştırmalarda HDP seçim sonucundan daha yüksek çıkıyordu. Bunun tek istisnası 28 Şubat sürecinde Refah seçmeniydi.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2015, 11:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER