‘SUR EKONOMİSİ ÖNCELİKLİ OLMALIDIR’

AHMET BEŞENK (ÖZEL HABER) Geçtiğimiz hafta karşılıklı söyleşimize bu hafta kaldığımız yerden devam ettiğimiz Anadolu Aslanlar İşadamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Altaç, Sur İhya planında Sur ekonomisinin öncelikli olması gerektiğini ifade etti İşte o söyleşinin devamı:

‘SUR EKONOMİSİ ÖNCELİKLİ OLMALIDIR’

 BEŞENK: Sayın Altaç, Sur’un ihya planını nasıl değerlendiriyorsunuz? Başbakanın Diyarbakır’da verdiği mesajı nasıl okuyorsunuz?

 

ALTAÇ: Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Sur ihya planını açıklaması, Kültürel ve Ekonomik hayatı canlandıracak adımlardır. Başbakan tarafından açıklanan Sur ihya planı herkesi heyecanlandırdı ve bu planda Sur Esnafının Ekonomisinin tekrar canlandırılması öncelikli olmalı. Sur İhya planında Vatandaşlar ve esnaf kesinlikle mağdur edilmemelidir. Bunun yanı sıra Sur esnafını tekrar canlanması için, özel çalışmalar yapılmalı, yapılacak çalışmalar Sur için bir kalkınma hamlesi olarak değerlendirmelidir.  İnşallah bu plan Surun ekonomisini yeniden ayağa kaldıracaktır.

 

BEŞENK: Sur şu anda tamamen harap bir görünüm sergiliyor. Altyapı noktasında dikkat çekilmesi gereken noktaları özetlermisiniz?

ALTAÇ:  Surun altyapısına, kentsel dönüşüme dönük örnek bir Plan, Diyarbakır için hayati öneme sahip bir plan olarak görüyoruz. Bunun yanında yeni planda eğitim, sağlık, kültür, turizm, sosyal iyileştirme ve ekonomik altyapıya dönük projeler de bulunmasına öncelik verilmelidir. Terör saldırıları ve operasyonlar sırasında sosyal yaralar oluştuğunu biliyoruz. Toplumun tüm kesimleri Surun yeniden inşası için Tam bir sosyal seferberlik ilan etmelidir. Biz Diyarbakır Askon şubesi olarak Surun yeniden ihyası için tün topluma şu çağrıda bulunuyoruz gelin hep birlikte , elimiz, taşın altına koyup,insanlık tarihi ile özdeşleşmiş Sura sahip çıkalım Sur demek insanlık tarihi demektir. Diye konuştu

BEŞENK: UNESCO Dünya miras listesine alınan Tarihi Surlar hakkındaki yorumunuz nelerdir?

ALTAÇ: Yeni plan çerçevesinde tarihi dokuyu koruyan, Sur’u tarihi özellikleriyle yeniden inşa edilip bütün insanlığın gelip ilham alabileceği bir biçime döndürtmek gerekiyor. Unesco Kültür Miras listesin yer alan Hevsel Bahçelerini ve Sur’da yer alan birçok tarihi yapılarda koruma altına alınıp yeniden tanınır hale getirilip, Doğanın en güzel örneklerinden biri olarak insanlığın hizmetine açık hale getirilmelidir. Unutmayalım ki Sur hepimizin ve bütün insanlığın ve ortak mirasıdır. Sur ihya planını gerçekleşmesine vesile olan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile diğer ilgililere canı gönülden teşekkür ediyoruz.

 Özellikle şunu belirtmeden de geçemeyeceğim. Şimdi birlik ve beraberlik içinde olma zamanıdır. Hiçbir milliyet ve köken ayırt etmeden terör eylemlerine verilecek en güzel cevap, milletimizin tek yürek olmasıdır” şer odakları, ne yaparlarsa yapsınlar milletimizin birlik ve beraberliğini bozamayacaklardır. Geçmişten beri dayanışma, birlik ve beraberlik içerisinde olan halkımız ve ülkemiz bu zor günleri el ele verip aşacaktır, Kadim Şehrimiz Diyarbakır’ın istikrarını birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya yönelik, düzenlenen bu ve benzeri saldırılar teröre karşı dimdik ayakta kalmaya devam edeceğiz. Terör hiçbir zaman hedefine ulaşamadığı gibi bundan sonrada ulaşamayacaktır. Farklılıkların yüzlerce yıldır kardeşçe hüküm sürdüğü bu coğrafyada herkese kardeş kalacaklarını bir kez daha göstereceklerdir. Sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz bu günlerde birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyacımız olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Diyarbakır ve Diyarbakır halkı teröre pirim vermemiş vermeyecektir. Bu hain saldırılar karşısında milletimiz daha çok kenetlenmeli ve sonuna kadar dirayetli olmalıdır, Diyarbakır (ASKON) şubesi olarak bu insanlık dışı saldırıyı yapanları şiddetle kınıyor; menfur saldırı dolayısıyla hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet acılı ailelerine baş sağlığı diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza ise yüce rabbimizden acil şifalar vermesini niyaz ediyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2016, 18:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER