Yeni Seçim Sisteminde BDP Hazine Yardımı Alacak

Hazine yardımı için seçim barajının yüzde 3'e çekilmesi, BDP'ye Hazine yardımının önündeki engeli kaldırdı.

Yeni Seçim Sisteminde BDP Hazine Yardımı Alacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinde yer alan Hazine yardımı için seçim barajının yüzde 3'e çekilmesi eğer uygulanıyor olsaydı ve BDP parti olarak seçimlere girseydi 9 milyon 975 bin liralık yardım yapılması gerekecekti. Yüzde 3'e oy alan siyasi partiye Hazine yardımı yapılması uygulaması hayat geçirildiği durumda dördüncü bir parti de Hazine yardımından pay alacağı için AKP, CHP ve MHP'nin de aldığı Hazine yardımı azalacaktı.

BDP'NİN PARTİ OLARAK GİRMESİ LAZIM

Radikal'in haberine göre; Başbakan Erdoğan paketi açıklarken, devlet yardımı için yüzde 7 oy oranı şartının yüzde 3'e indirileceğini söyledi. Partilere Hazine yardımı Siyasi Partiler Yasası'nın Ek 1'nci maddesinde düzenleniyor. Yasada, 'genel barajı aşmış siyasi partilere Hazine'den ödenmek üzere...' ibaresi yer alıyor. Bu nedenle Hazine yardımı almak için öncelikle 'parti' olarak seçime girilmesi şartı aranıyor.

BDP YÜZDE 6.58 OY ALMIŞTI

Yine yasada, "Yüksek seçim Kurulu'nca son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan..." ifadesi yer alıyor. Son genel seçimler 2011 yılında yapıldı. Bu seçimlere BDP parti olarak değil 'bağımsız adaylarla' katıldı. Bunun için de demokratikleşme paketiyle açıklanan yüzde 7 şartı yüzde 3'e hemen indirilse bile öncelikle BDP'nin genel seçimlere girmesi şartı aranacak. En erken genel seçim de 2015 yılında. BDP 2015 yılında yapılacak genel seçimlere katılırsa ve yardım için yüzde 3 oy şartı yasalaşırsa 2016 yılındaki bütçeden aktarılacak Hazine yardımından yararlanabilecek. 2011 yılındaki seçimlerde AK Parti yüzde 49.95, CHP 25.94, MHP 12.98, bağımsızlar 6.58 oy aldı. Bağımsızlar'ın ardından gelen SP de yüzde 1.25 oy almıştı.

AK PARTİ, CHP VE MHP'NİN PARASI DÜŞECEK

Siyasi partilere her yıl Hazine'den yardım yapılıyor. Yerel seçim yıllarında bu yardım 2 kat, genel seçimlerde 3 kat olarak veriliyor. 2013 yılı bütçesinde herhangi bir seçim olmadığı için siyasi partilere genel bütçe gelirlerine göre belirlenen yardım yapıldı. 2013 yılı için belirlenen toplam Hazine yardımı 145.1 milyon liraydı. AKP'ye 81.4 milyon lira, CHP'ye 42.4 milyon lira, MHP'ye de 21.3 milyon lira Hazine yardımı yapıldı. Ama eğer baraj yüzde 3'e inmiş olsaydı 145.1 milyon liralık toplam Hazine yardımı 4'e bölünecek ve BDP'ye de 9 milyon 975 bin liralık yardım yapılması gerekecekti. Bu durumda AKP'ye yapılacak Hazine yardımı 75.7 milyon lira, CHP'ye 39.3 milyon lira ve MHP'ye de 19.7 milyon liralık yardım yapılacaktı. AKP'nin aldığı Hazine yardımı 5.7 milyon, CHP'nin aldığı yardım 3.1 ve MHP'nin aldığı yardım da 1.6 milyon lira daha az olacaktı. 

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2013, 21:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER