Yüksekdağ: Yemini tekrar ettirme kuralından vazgeçilmeli

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Leyla Zana’nın yeminiyle ilgili, “Demokratik bir tutum olarak görüyoruz. Bu nedenle bence yemini tekrar ettirme kuralından vazgeçilmeli” dedi.

Yüksekdağ: Yemini tekrar ettirme kuralından vazgeçilmeli
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Genel Merkezi’nde kadın milletvekilleri toplantısı sonrasında HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın dün yaptığı yeminile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yüksekdağ, yeni anayasayı tartışırken bir anayasayı değiştirme gündemi ele alınmışken mevcut yemin metni üzerinden bir kriz yaratmak değişime kapalı olmak anlamına geldiğini ifade etti.

Bütün kamuoyu mecliste edilen yemin metni ve içeriğini yeni ve demokratik anayasa çerçevesinde yeniden düşünülmesi gerektiğini ve ele alınması gerektiğini belirten Yüksekdağ şunları söyledi:

“Bizler anayasayı demokratik bir şekilde anayasayı değiştirmeyi gündemimize alıyorsak Türkiye’nin böyle bir ihtiyacı varsa vekillerin ettiği yemin metni de bu demokratik tartışmalardan azade değildir, bağımsız değildir. Zana, yemini tekrar etmeyeceği konusunda açıklama yaptı. Demokratik bir tutum olarak görüyoruz.

“Aslında demokrasilerde toleransın olduğu ülkelerde bu tip zorlamaların olmaması gerekir. Bu nedenle bence yemini tekrar ettirme kuralından vazgeçilmeli. Türkiye’de bir kere iyi bir şey olsun. Türkiye’de bir kere dayatmanın dışında kapsama telore etme kapsamı sergilensin. Bizim beklentimiz budur.”

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2015, 17:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER