BİR ZAMANLAR DİYARBEKİR'DE SPOR BU ŞEKİLDE TAKİP EDİLİRDİ

(Saffet Azbay’ın Kaleminden) 1950-1980 yıllarına ait resimlerde modern giyimli taraftarlar ve kadınların aile ortamı içinde rahatlıkla maç izlediği tribünler. Kriz içindeki Fenerbahçe’ye yapılan maddi yardımdan 3 büyüklerin istedikleri parayı veremediği dönemin yıldızlarını transfer eden Diyarbakırspor’a uzanan gururlu bir mazinin nostaljisi.

BİR ZAMANLAR DİYARBEKİR'DE SPOR BU ŞEKİLDE TAKİP EDİLİRDİ
 Diyarbekir’in Mozaiğini Anlatan Resimler

Bu resimler;tarih,medeniyet ve kültürler mozaiği olan Diyarbekir’in gerçek kimliğini ve olması gereken görüntüsünü yansıtıyor aslında.
 

1951 yılında çekilen resimde, dönemin Diyarbekir futbolundaki ezeli rakipler Diclespor ve Yıldızspor arasındaki kent derbisinde çekilen maçta tribünde modern giyimli taraftarlar ve maç izleyen kadınlar var.

Eskiden Taraftar Profili Bu Şekildeydi

Diğer resimlerde ise Diclespor ve Yıldızspor’un birleşmesiyle 1968’de kurulan Diyarbakırspor’un maçlarında  yine modern ve düzgün giyimli taraftarlar, aile ortamı içinde maç izliyor. Diyarbakır’da futbol heyecanı cumhuriyetin ilk yıllarında başlamış olup 1970’li yılların sonlarına kadar gerek Diyarbakırspor’da gerekse diğer önemli kulüplerde hem sporcu hem de taraftar profili olarak kentin yerlisi sayılan bir çok etnik kimlik ve inanca mensup insanlar yer almıştır.

Maddi Kriz İçindeki Fenerbahçe’ye Yardım Eli

1973 yılında Fenerbahçe büyük bir ekonomik kriz yaşamaktadır. Diyarbakırspor ise 3.Lig’de yer alan ancak yönetimdeki varlıklı iş adamlarının oluşu nedeniyle geleceğe umutla bakan bir kulüptür. Fenerbahçe kongre üyesi olan Diyarbakırspor Başkanı Çelebi Eser,gazetelerde verdiği demeçte masraflarını karşılamak ve maddi yardımda bulunmak üzere Fenerbahçe’yi özel maç için Diyarbakır’a davet eder. Fenerbahçe teklifi kabul eder,iki takım Diyarbekir’de dostluk maçında karşılaşır ve maç 1-1 biter.

Fenerbahçe’den Diyarbakırspor’a Teşekkür Mektubu

 Çelebi Eser,sözünü yerine getirir ve Fenerbahçe’nin hem masraflarını karşılar hem de maddi yardımda bulunur. Diyarbekir’den  memnuniyetle ayrılan Fenerbahçe kulübü Genel Sekreter Kazım Bayülken imzasıyla  Diyarbakırspor’a teşekkür telgrafı çeker ve bu haber basında geniş yankı uyandırır. Diyarbakırspor,sonraki yıllarda Beşiktaş,Fenerbahçe ve Galatasaray’ın maddi sorunlar nedeniyle istedikleri parayı veremedikleri yıldız oyuncuları transfer etmesiyle de dikkat çeker.

 

Kaynak :Tigris Haber Gazetesi

HABERYİRMİBİR ÖZEL HABERİDİR

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2017, 11:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER