DİYARBAKIR-SAKARYA DOSTLUĞUNUN BİZE ÖĞRETTİKLERİ

SAFFET AZBAY YAZDI.. SAKARYA-DİYARBAKIR DOSTLUĞUNUN BİZE ÖĞRETTİKLERİ Spor doğru kullanıldığında toplumsal barışa ve toplumsal dayanışma için en etkili,en doğru kanaldır.Bunun en güzel örneklerinden biri geleneksel hale gelen Diyarbakır-Sakarya dostluğudur. Bu tablo dün bir kez daha perçinleşti. Sakaryaspor taraftarları Diyarbakır’da dillere destan şekilde ağırlandı.

DİYARBAKIR-SAKARYA DOSTLUĞUNUN BİZE ÖĞRETTİKLERİ
 SAFFET AZBAY

SAKARYA-DİYARBAKIR DOSTLUĞUNUN BİZE ÖĞRETTİKLERİ

Spor doğru kullanıldığında toplumsal barışa ve toplumsal dayanışma için en etkili,en doğru kanaldır.Bunun en güzel örneklerinden biri geleneksel hale gelen Diyarbakır-Sakarya dostluğudur. Bu tablo dün bir kez daha perçinleşti. Sakaryaspor taraftarları Diyarbakır’da dillere destan şekilde ağırlandı. Öyle güzel ve duygu dolu hikayeler var ki hangisini anlatsak. Mesela berbere giden Sakaryalıdan ‘Siz bize Gaffar Okkan’ın mirasısınız’ denilerek para alınmaması,Ulu Cami önünde yaşlı bir amcanın Sakaryalı genci durdurarak çay ikram etmesi,bir çoğuna esnafların yemek ikram etmesi ve hediyeler vererek göndermesi. Saha içi,tribün ve maçtan sonraki dostluk yemeği,şehir içinde gezmeleri için ücretsiz araç tahsis edilmesi.Emin olun bu güzelliklerdir ülkemizin birlik ve beraberliğini,dayanışmasını ayakta tutan.Kirli siyaset ve  etnik kimlik üzerindeki ayrıştırma ötekileştirme  hesapları ortadan kaldırıldığında,  insanımızın ne kadar mert,misafirperver ve kadir şinaslık duygularının nelere yol açabileceğini göstermektedir. 80 milyon ve 780 bin metre karelik cennet vatanımızın özü aslında budur. Çanakkale ruhu budur,kurtuluş savaşını kazandıran ruh budur.Bizi yıllarca bundan uzaklaştırdılar. Farklı siyasi görüşte ve etnik kimlikte olmamız bizi düşman yaptırmamalı,aksine bütünleştirmeli. Çünkü biz mazisi 15 asra dayanan anadolu kardeşliğinden geliyoruz.Çünkü biz Diyarbakır’dan Trabzon’a,Edirne’den Ardahan’a aynı namusa ortağız. Doğu ve Güneydoğu takımlarını deplasman maçlarında dışlamak,saldırmak,hor görnek,düşman bellemek vatanseverlik olamaz.Olsa olsa provokatörlük ve milliyetçilik görünümlü terörizm olur. Bu anlayış ülkemizin iç ve dış düşmanlarına hizmet etmekten başka işe yaramaz. İşte Diyarbakır-Sakarya dostluğu,işte bölgeye gelen takımların en iyi şekilde misafir edilmesi. Demek ki neymiş öcü olan doğu ve güneydoğu halkı değil,barış ve kardeşlikten rahatsız olan kirli beyinlerdir. Ülke düşmanlarına hizmet eden sahte milliyetçilik adı altındaki ırkçı duygulardır. Milli olmak başka şey,kendi ülkesinin bir bölgesindeki insanları etnik kimlik ve farklılıklarından dolayı ötekileştirmek başka şeydir. Milli olmak kucaklayıcı olmak demek yıkmak,dağıtmak ve parçalamak değil,bütünleştirmek,kucaklamak ve dayanışmaktır.

Geçen hafta Amedspor da Trabzon deplasmanında en iyi şekilde ağırlanmıştı. Ofspor yönetimi ve Trabzon halkı olması gerekeni yapmış,Amedspor’u adeta bağrına basmıştı. Aynı şekilde Amedspor,kente gelen takımları en iyi şekilde ağırlıyor. Hakeza Diyarbekirspor,Batman Petrolspor,Cizrespor,Dersimpor,Van Büyükşehir Belediyespor ve tüm bölge takımları,bölge halkı konuklarına karşı aynı tabloyu sergiliyor. Spor sahaları siyasi hesaplaşma yeri değildir,buna batısı,doğusu,güneyi ve kuzeyi ile hep beraber geçit vermemeliyiz. Cennet vatanımızı cehenneme çevirmelerine izin vermeyelim.

Tüm Türkiye’ye örnek olan Sakarya-Diyarbakır kardeşlik tablosunda emeği geçen herkesi kutluyor ve bu işin mimarı olan merhum Ali Gaffar Okkan’ı bir kez daha rahmetle anıyorum.

Gelin hep beraber bu güzel ve anlamlı tabloyu 780 bin metre karenin tamamına ve 80 milyonun gönlüne taşıyalım. Bakın o zaman ne kadar güçlü hale geleceğiz.

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2017, 11:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER