Diyarbakırspor'dan Bir Efsane Geçti:Abdullah Gegiç

Diyarbakırspor’un 52 yıllık şanlı mazisinde bir çok yıldız futbolcu gibi efsane teknik adamlar da görev yapmıştır. Bunlardan biri Yugoslavya ve Türkiye milli takımlarının hocalığını yapmış olan Abdullah Gegiç. Efsane teknik adam yönetimindeki Diyarbakırspor, o zaman adı Türkiye 1.Ligi (Şimdiki Süper Lig) ligde fırtına gibi eserek 4 büyük takım olarak kabul edilen Galatasaray,Fenerbahçe,Galatasaray ve Trabzonspor’u bir sezonda yenen ilk Anadolu takımı olurken uzun süre lider kaldığı sezonu ad 5.tamamlayarak tarihinin en büyük başarısına imza attı.

Diyarbakırspor'dan Bir Efsane Geçti:Abdullah Gegiç

Profesör Lakaplı Hoca

1975-76’da 3.Lig’den 2.Lig’e ve 1976-76 sezonunda da 2.Lig’den 1.Lig’e çıkarak tarih yazan Diyarbakırspor fırtınası o yıllarda 1.Lig’de de dinmeden devam etti. 1.Lig’deki ilk sezonunu 9.tamamlayan Diyarbakırspor, kadrosunu bozmadan yaptığı önemli takviyelerle başladığı 1978-79 sezonunda lige damgasını vurdu. Herkes “Trabzonspor’dan  İstanbul saltanatına son verecek yeni bir takım mı geliyor?” diyordu. Uzun süre lider kalan,4 büyük diye bilinen takımları dize getiren Diyarbakırspor’un başında efsane kadroya yakışan bir teknik adam vardı.

O efsane dönemin önemli milli takımlarından Yugoslavya’yı çalıştırmış olan sonra Türkiye milli takımı ve Beşiktaş’ın başına geçen Abdullah Gegiç idi. Köln Spor Akademisi'ni bitirdikten sonra "Futbol Profesörü" unvanını almıştı.

Dönemin Efsane Yugoslavya Milli Takımının Hocası

Teknik direktörlük hayatına 1961'de FK Bor takımı çalıştırarak başladı. İlk sezonunda takımı üçüncü lige çıkarıp, 62-63 sezonunda da ikinci lige çıkarmıştı.

FK Bor takımındaki başarılarıyla dikkat çekip önce Yugoslavya U-21 millî takımda görev almış, 1965'te kısa bir süre Yugoslavya millî futbol takımını çalıştırmıştı.

1966-67 sezonunda çalıştırdığı Partizan takımını 1966 yılında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finaline yükseltmiştir ancak ligde başarısız olmuştur. Avrupa takımlarının böylece dikkatini geçti.

Partizan takımında gösterdiği başarı ile Türkiye'de görev almıştır. 66-67 yılları arası Fenerbahçe'yi çalıştırmış, iki Yugoslav öğrencisini getirmiş ve lig ikincisi yaptı.

Tarihi Başarılara İmza Attı

1967'den 1971'e 4 sezon Eskişehirspor’un teknik direktörlüğünü yapmıştır. Eskişehirspor'u çalıştırdığı dönemde futbolda Anadolu ihtilalini başlatan hoca olmuştur. 1969-70 ve 1970-71 sezonlarında iki kere lig ikincisi olmuş, aynı sezonlar Türkiye Kupası finaline çıkmış, 1970'te alamasa da 1971'de kupayı almıştır. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı da kazanmıştır. Eskişehir'in Fuar Şehirleri Kupası'nda dönemin en güçlü takımlarından Sevilla FC'yi elediği maçta da takımın başındaydı.

1969'da kısa bir süre Türkiye millî futbol takımını da çalıştırmış. Oynattığı 6 maçta 3 galibiyet 3 mağlubiyet aldı.

Eskişehirspor'daki başarıları sayesinde üç büyüklerden Beşiktaş’a geçer. 1972-73 sezonunda ligi altıncı bitirir ama TSYD Kupası'nı kazanır. Sonraki sezon da lig ikincisi olup Başbakanlık Kupası'nı kazanır.

Daha sonra 1 sezon (1974-75) Bursaspor’u, 1 sezon (1975-76) Fenerbahçe'yi ve kısa dönemler de Samsunspor ve Adana Demirspor’u çalıştırdı.

Diyarbakırspor’a Altın Sezonunu Yaşattı

En önemli başarılarından birine Diyarbakırspor’da ulaştı. Diyarbakırspor’u uzun süre 1.Lig’de lider tuttu,sezonu 5.tamamladı ve Türkiye Kupası’nda da yarı final oynattı.

Abdulah Gegić, Türkiye'de en uzun süre görev alan yabancı teknik direktördür. Daha sonra 1979'da Türk vatandaşlığına da geçmiştir ve Abdullah Gegiç adını almıştır. Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş'e birçok dönemlerde rehberlik etti. Köln Spor Akademisini bitirmiş, sonraki yıllarında bazı takımlar için danışmanlık yapmıştır. Eskişehir Atatürk stadının V.I.P girişine ismi verildi. 21 Haziran 2008'de vefat edip , memleketi olan Sırbistan’ın  Yeni Pazar kentinde toprağa verildi.

 İşte 1978-79  Sezonu Efsane Diyarbakırspor’u

Soldan sağa

Ayaktakiler: Vehbi Günay, Faruk Karakurum, Cihat Saral, Sedat Gezer, Mustafa Akülke, Ergün Baydar.

Oturanlar: Nurettin Koç, Recai Çiçek, Mustafa Dolma, Reşit Kaynak, Ayhan Doğu.

HABERYİRMİBİR ÖZEL HABERİDİR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER