DİYARBAKIRSPOR'İSMİNİN GERİ ALINMASINDA ŞOK İDDİALAR

İsim hakkı geri alınan Diyarbakırspor'la ilgili skandallar zinciri. Kulübün 100 dönümlük arsası satışa çıkarıldı, 1 Milyon TL'ye yakın eşya ve malzemeleri kayıp.

DİYARBAKIRSPOR'İSMİNİN GERİ ALINMASINDA ŞOK İDDİALAR
 2013 yılında yapılan kongrede isim değişikliği ile Yeni Diyarbakırspor'a verilenDiyarbakırspor isminin önceki günlerde mahkeme kararıyla Abdulkadir Duran isimli kişi tarafından geri alınmasından sonra 47 yıllık mazisi olan kulüple ilgili skandal gelişmeler yaşanıyor. İsmin geri alınmasındaki nedenin arsa olayı olduğu ortaya çıkarken, kulübün tek gayri menkulü olan 100 dönümlük arsa internet üzerinden satışa sunuldu. Kulübün yaklaşık 1 milyon TL değerindeki malzeme ve eşyaları ise kayıp. Bu eşyaların Abdulkadir Duran'ın başkanlığı döneminde personeller tarafından satıldığı iddia ediliyor.


İsim Değişikliği Diyarbakırspor'u Yaşatmak İçin Yapıldı

24 Haziran 1968 tarihinde kurulan ve 11 sezonu Süper Lig'de olmak üzere 44 yıl boyuncaTürkiye profesyonel liglerinde mücadele eden Diyarbakırspor, 2010–2013 yılları arasında 4 sezonda Süper Lig'den Bölgesel Amatör Ligi'ne kadar düştü. 40 milyon TL'ye yakın borcu olan ve bu yüzden 2013-2014 sezonu başlamadan Bölgesel Amatör Ligi'nden de çekilen Diyarbakırspor, 2013 yılı Eylül ayında son kongresini yaparak isim değişikliğine gitti. Mevcüt kulübün adı Yıldız21 Gençlikspor olarak değiştirilirken, Diyarbakırspor ismi boşta kaldı. Yasaya göre kapanan veya feshedilen kulüpler bir daha açılamıyor. Bu yollaDiyarbakırspor adının tarihe karışması önlenmek istendi. Boşa düşen isim için Dernekler İl Müdürlüğü'ne başvurarak Diyarbakırspor ismini alan Yeni DiyarbakırsporTFF'ye başvurmak için ise Diyarbakırspor'la ilgili hukuki süreç ve davaların sonuçlanmasını bekledi.


Mahkeme 'Delege Olmayanlar Oy Kullandı' Diyerek İsmi Geri Verdi


Ancak daha önce Diyarbakırspor'da kısa süre kayyum olarak görev yapan Galatasaray'ınDiyarbakır'da açtığı spor okulunun başkanı Abdulkadir Duran, önce Yıldız 21 Gençlikspor'a mahkeme yoluyla kayyum oldu, daha sonra eski delegelerin hepsini silerek yeni delegeler yaptırdı. Yeni delegelerle kongre yapan Duran,Yıldız21 Gençlikspor'un başkanı oldu. Duran, Diyarbakırspor isminin Yeni Diyarbakırspor'dan alınarak Yıldız21 Gençlikspor'a geri verilmesi için Diyarbakır 3.Asliye Ceza Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Mahkeme, 30 Mart'ta verdiği kararla Diyarbakırspor'un Eylül 2013'te yapılan kongresinde alınan tüm kararları iptal etti. Gerekçe Yılmaz Ulu ve Servet Can'ın üye olmadıkları halde kongrede divan katipliği yapması gösterildi. Oysa bu iki isim de daha önce kulüpte aktif yönetim kurulu üyeleri olarak görev yapmıştı. İptal kararıyla kongrede yapılan isim değişikliği de iptal edildi.


Arsa Satışa Sunuldu, Arsa Sahibi ve Köylüler Tepkili


Eski yapısı ile 40 milyon TL'ye yakın borcu olan Diyarbakırspor isminin borçsuz yapısı ile 3.Lig'de yer alan Yeni Diyarbakırspor'dan geri alınmak istenmesine camianın tepkisi büyük olurken, olayın perde arkası kısa sürede aydınlatıldı. Mahkeme kararından önce 25 Şubat 2015'te internet üzerinde satış yapan Sahibinden.Com adlı internet sitesi yoluyla kulübe ait
100 dönümlük arsanın satışa sunulduğu ortaya çıktı. 2004 yılında hayırsever bir vatandaş tarafından kulübe tesis yapılmak üzere bağışlanan Şanlıurfa yolu üzerindeki 100 dönümlük arsanın 6 milyon TL değerle satışa sunulduğu belgelendi. E.Ataş isimli bir kişi tarafından satış ilanı verilen arsanın kulübün isim hakkını geri alan Abdulkadir Duran tarafından satılmak istendiğini ve bu satış ilanı vermek isteyen şahısın Duran'ın adamı olduğunu belirten alacaklı personeller, durumu devlet birimlerine şikayet etti. ArsayıDiyarbakırspor'a tesis yapılması için hibe ettiğini belirten Ahmet Koyun ve arsanın bulunduğu köyün sakinleri, duruma tepkili.


Arsadaki 'Satılamaz' Şerhi Nasıl Kalktı?


Üzerinde 17 icra ve 'satılamaz' ibaresi olan arsa nasıl satışa sunulacak hale geldi?.İddiaya göre icra listesinde 2.sırada olan Nurullah Edemen, Diyarbakırspor başkanı olduğu 2011 yılında yapılan kongrede kulübün borçlarını ödemek için arsanın satış yetkisini almak istedi. Buna karşı çıkan delegeler onay vermedi. Ancak yönetim kurulu, kongrede karşı çıkılmasına rağmen satış yetkisi almış gibi işlem yaptı ve arsa üzerinde yer alan 'satılamaz' şerhi kalktı. Bundan yararlanan Abdulkadir Duran, arsanın üzerinde yer alan ve satışta öncelik sahibi olan SGK ve vergi için devletin ilgili birimlerini ikna etti. Torba Yasa'daki vergi ve SGK yapılandırmasından yararlanılarak bu borçlar taksitlendirildi. Böylece arsanın satışındaki engeller ortadan kaldırılmış oldu. Spor adamlarının iddiasına göre yapılandırılan borçların bir-iki taksidi ödendikten sonra arsadan kalan paranın büyük kısmı zimmete geçirilecek.


Tanıklara Hazır Metin Mi İmzalatıldı?

Tarihi kulüple ilgili başka iddialar ve skandallar da dikkat çekiyor.

Abdulkadir Duran'ın ismi geri almak için kendi avukatlarına hazırlattığı ifade metnini mahkemede tanık olarak gösterdiği personellere okutmadan imzalattığı, bu durumu sonradan fark eden tanıkların savcılığa giderek Duran hakkında davacı olmaya hazırlandığı belirtildi. Bu isimlerden eski kulüp müdürü Kemal Doğan, Duran'ın kendi menfaati uğruna kendisi dahil herkesi kullandığını belirterek, kendisinin söylemediği ifadelerin kendisi söylemiş gibi gösterilerek mahkeme tutanaklarında yer aldığını söyledi. Mahkemede kullanılan tanıklardan bazıları, Duran tarafından bir avukata hazırlatılan metnin kendilerine okutulmadan imzalatıldığını ifade ederek, savcılıkta bu konu hakkında şikayette bulunacaklarını söyledi.


'Diyarbakırspor İsmini Satacaklar ' İddiası


Duran'ın amacının 100 dönümlük arsayı almak olduğunu anlatan tanıklardan bazıları, geri alınan ismin ise başka amaçlarla kullanılacağı iddiasında bulunarak ilgili makamları ve savcılığı göreve çağırdı.

Mahkeme yoluyla geri alınan Diyarbakırspor isminin para karşılığında başka kulüplere satılmaya çalışıldığı da iddia edilirken, bu kulüplerden biri de Diyarbakırspor'un eski başkanlarından Adnan Öktüren'in başkanı olduğu Bölgesel Amatör Ligi'ndeki DiyarbakırYolspor olarak gösteriliyor.


Başkan Olmadığı Dönemde Başkan İbaresi Kullandı


Diyarbakırspor isminin geri verilmesiyle ilgili mahkeme kararı 30 Mart 2015'te verilirken, Abdulkadir Duran'ın 8 Ocak 2015'te Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'a yazdığı ve yine Ocak ayı içinde kente Türkiye Kupası maçı için gelen Galatasaray'ı karşılama çağrısı yaparken, Diyarbakırspor Başkanı ibaresini kullanması dikkat çekiyor.
İsim değişikliği yapılan Eylül 2013'teki kongrede delege olarak oy kullanan bazı isimler, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ve iptal kararı veren hakim Zafer Özer'le görülerek Diyarbakırspor ismi üzerinde rant sağlamakla suçladıkları Abdulkadir Duran'ı şikayet etti.


Spor Malzemeleri Spor Mağazalarına Satıldı


47 yıllık mazisi olan Diyarbakırspor'la ilgili başka gerçekler de ortaya çıktı. Kulübe ait bir otobüs ve Seyrantepe tesislerinde kullanılan jeneratörün yanı sıra kulüp binasındaki beyaz eşyalar ve elektronik eşyaların yanı sıra yüklü miktardaki spor malzemelerinin kayıp olduğu ortaya çıktı. Otobüsün hurda pozisyonuna sokularak Kızıltepe'de bir kişiye satıldığı, jeneratörün iki yıl önce gece yarısı kamyonetle tesislerden çıkarıldığı ifade edilirken, spor malzemelerinin de spor mağazalarına satıldığı ve bu mağazaların bu malzemeleri daha sonra kulüplere sattığı belirtildi. Kulüpteki eşya ve malzemelerin kulüpten alacaklı olan esnaf ve çalışanlar tarafından hukuksuz yollarla satılarak maddi menfaat temin edildiği bildirildi. Kayıp malzemelerin satıldığı dönemlerde Abdulkadir Duran'ın kulüpte kayyum ve başkan olarak görev yaptığı belirtildi.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2015, 17:27
YORUM EKLE
YORUMLAR
fahrettin genç
fahrettin genç - 9 yıl Önce

ma bu külüp hiçmi sevilmemiş bune lan hadi beldiyeyi anladık sevmiyor ilgi güstermiyor ya bu kentin insanlarına nolmuş bunlar ne zaman bıktılar bu takımdan ya utanc verici bir durum allah bilir banların birisinden şahsi alacagı olursa ve şahıs ölürse bunlar ölüyü bile diriltirla mazallah allah bizleri bu kütü kalpli insanlardan korusun

SIRADAKİ HABER