Diyarbakırspor'un Alternatifi Yok / Mustafa YAŞAR

Sizlerde düşüncelerinizi yazın! Haberyirmibir.com taraftarın sesine kulak veriyor. Diyarbakır'da ki spor hakkında ki düşüncelerinizi [email protected] ' a yazın yayınlayalım.

Diyarbakırspor'un Alternatifi Yok / Mustafa YAŞAR
İnsanların alışkanlıklarını değiştirmek basite indirgenecek çıkarımların ötesinde olan bir şeydir.
Bir toplumla kemikleşmiş geleneklerin ve kimlik oluşumların o toplumun izlerini her süreçte kendisini belli ettirir. İster kamusal alanda olsun ister pratikler çerçevesinde olsun simge olmuş değerler sistemini de değiştirmek çok zor. Özellikle eski yapıyı yerine geçmiş yaşantıların farklı versiyonlarıyla yeni yapıyı inşaa etmek beklentilerin çok uzağında bir yapıyı oluşturur. Ve bununla birlikte hayalkırıklıkları ve yapısal çöküntüleride beraberinde getirir.

Diyarbakır'ın spor dünyasında bocalama evresi geçirdiği bu dönemde yeni bir arayışın yeni bir heyecanın yaratılması için verilen uğraşların beklentilerin uzağında kalması Diyarbakırdaki futbol boşluğunda oluşan kara deliğin gittikçe büyümesine yol açacaktır.
Diyarbakır, spor arenasında gün geçtikçe artan değerler sistemi yaratma çabası gizliden gizliye iki takım arasında bir çekişmenin kokularını saçmaya başladı bile. Tüm spor otoritelerinin üzerine yoğunlaştığı Diyarbakır Bşb spor, kenti kucaklaştıracak yapılanma çabası futbola olan beklentileri pekte karşılayamayacak gibi. Bunun nedenlerini analiz edildiğinde geçmişte yaşanan bazı girişimlerin benzer özellikler taşıması ile alakalı ve kentin karakterine işlemiş bir spor ruhunun mevcut takımlar ile sağlanamıyacak olması. Diyarbakır BŞB Spor isim değiştirsin veya değiştirmesin bu futbol takımı Diyarbakır halkının içine sinmeyecek. Çünkü şuan hala isim karışıklığının olması ve konulan isimlerinde siyasi msjlar içermesi, her ne kadar iyi niyetli açıklamalar yapılsada kent halkının yıllardır siyasi söylemlerden bıkması ve futbola ilişkin söz hakkı kendinde bulan kişilere karşın halkın pek itibar etmemesi Diyarbakır Bşb sporun bir alternatiften uzak bir yapı olacağının sinyalini veriyor.
Son maçlarda tribünlerin boş olması, tüm çağrılara rağmen taraftarın pek rağbet etmemesi, logo seçimi, ortaya konan isim söylemleri hem spor kamuoyu hem de taraftar arasında birer hayalkırıklığı yaratma sonucu doğuracağa benzer. Bir kulübün halkın içine sinmesi için halkın o takımla yaşantısının olması gerekir. Bu yaşantılar, kişilerde kalıcı izler bırakması gerekir ki kendisini o takım ile özdeşleştirebilsin. Bu memlekette her insanın iyi veya kötü bir anısı vardır Diyarbakırsporla. Tribünleri dolduran, deplasmanlara taraftarı peşinden sürükleyen bir yaşantının olması aynı zamanda bir futbol kişiliği oluşmasına yol açmıştı. Bu kentin, Diyarbakır Bşbspor ile hala bir yaşantısı yok, hiçbir insanda hala bir iyi veya kötü mazisi yok, yapacağı iddaalı transferler olabilecek mi, kenti ve taraftarı heyecanlandıran eylemler yapabilecekmi ya da yönetimde olan kişilere karşı veya geçmişte yaşanan olumsuzluklara çanak tutan kişilerin tekrardan zortlaması engellenebilecek mi? Belki bu nedenleri çoğaltabiliriz ama; önemli olan bu yeni yapılanma sürecinde kulübün atacağı önemli adımlar kentin özellikle taraftarın dinamiklerini de göz önüne alınması gerekir. Yoksa yeni umutlarla çıkılan bir yol hüsranla sonuçlana bilinir.

Sonuç itibariyle Diyarbakırda spor kamuoyunu meşgul eden iki cenah var(Diyarbakır Bşbspor ve Diyarbakırspor FK.) bu zihniyetle bu anlayışla kente alternatif olamayacağını, her ne kadar kentin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte bir yapıya sahip olmasa da kentin havasını değiştirecek, yeni pratiklerle hafızalarda yer edinecek sonuçlarla sporda bir kamuoyu oluşturmasını temenni etmekten başkada bir şey olmayacak.

Sizlerde düşüncelerinizi yazın! Haberyirmibir.com taraftarın sesine kulak veriyor. Diyarbakır'da ki spor hakkında ki düşüncelerinizi [email protected] ' a yazın yayınlayalım.
Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2013, 21:26
YORUM EKLE
YORUMLAR
murat kılıç
murat kılıç - 11 yıl Önce

bence bu iki takımda diyarbakırspor un yerini dolduramaz bence en iyisi bölgesel amatör ligden başlayıp diyarbakırspor un kendi külleriyle yeniden doğmasıdır

Erdal KARAMAN
Erdal KARAMAN - 11 yıl Önce

mustafa yaşar abi kalemine sağlik çok güzel bir yazi yazmişsin diyarbakırspor'un yerini kentte hiç bir takım alamaz güneş diyarbakırda kırmızı dogar yeşil batar biz futbola bu renklerle aşık olduk.

SIRADAKİ HABER