Güneydoğu'da Bayanların Futbol Tutukusu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sosyal değişme ayak uyduran kızlar futbola da gönül vermeye başladı Bin 500'ü aşkın lisanslı kadın futbolcunun yer aldığı bölgenin 12 takımı Kadınlar 2. Ligi'nde mücadele ediyor Başta kızlarının futbol oynamasına karşı çıkan ve engellemek isteyen aileler, artık onların başarısını görmek için tribünleri dolduruyor Teknik Direktör Atay: "Önyargı kırıldı. Artık kulübe gelip 'kızım da futbolcu olsun' diye başvuru yapan aileler var" Futbolcu Mizgin Aladağ: "Servisi kaçırdığım günler antrenmana yetişmek için 8 kilometre koşuyorum" Futbolcu Zelal Baturay: "Daha önce futbol oynamama karşı çıkan ailem şimdi tribünde gol atığım zaman havalara uçuyor"

Güneydoğu'da Bayanların Futbol Tutukusu
Yaşamın her alanında büyük değişimin gözlendiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kızların futbola ilgisi her geçen gün artıyor.

Feodal gelenekler sonucu oluşan toplumsal baskı nedenle yüzyıllardır ev işleri dışındaki aktivitelerden uzak kalan ve sporun hiç bir dalına ilgi duymasına izin verilmeyen doğu kadını, artık sosyal değişimle beraber spor faaliyetlerinde de yer almaya başladı. Yaklaşık 20 yıl önce başta kamu ve özel sektör tarafından açılan birkaç salonda spor yapmaya başlayan bölgedeki kadınlar artık salonlarla yetinmeyerek, futbol dahil birçok branşta spor yapmaya başladı.

Yakın bir zamana kadar "erkek sporu" diye tabir edilen futbola Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Hakkari başta olmak üzere bölge genelinde merak saran genç kızlar, her türlü eleştiriye rağmen yeşil sahalarda çalım atıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bin 500'ü aşkın lisanslı kadın futbolcu bulunurken, Nusaybin Gençlikspor, Malatya Bayanlar Spor, Gaziantep Fıstıkspor, Hakkarigücü, Elazığ Hedefspor, Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor, Maraşgücüspor, Şanlıurfa Gençlikspor, Muş Kartalspor, Siirt Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor, Erzurum Albayraklarspor ile Ağrı Taşlıçay Kamu Genç Kızlarspor takımları Kadınlar 2. Ligi'nde mücadele ediyor.

Aileleri güçlükle ikna etti

Tff Kadınlar Futbol 2. Ligi'nde mücadele eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'un teknik direktörü Filiz Atay, 4 yıl önce takım oluşturmaya ilk karar verildiği günlerde oyuncu bulmak için mahalle ve okulları gezerek, erkek çocuklarıyla futbol oynayan ya da spora eğilimi olan kızları belirledi. Ancak kızların futbol oynamasına alışık olmayan aileler büyük tepki gösterip, kızlarının futbol oynamasına müsade etmedi. Bunun üzerine ailelerle konuşmak üzere evlerine giden Atay, bazı evlerden kovuldu hatta hakarete bile uğradı. Atay, bu tepkilere rağmen tüm sorumluluğu üzerine alıp aileleri ikna etmeyi başardı. Oyuncuların kısa sürede gösterdiği üstün performans ve bazı oyuncuların Milli Takıma seçilmesi sayesinde önyargılar kırılırken, aileler de zaman içerisinde kızlarını izlemek için tribinleri doldurmaya başladı.

"Tabuları yıktık"

Atay, daha önce Diyarbakır'da bayanların futbol maçlarını izlemek için stada gelmediğini, kurdukları kadın futbol takımı sayesinde artık çok sayıda kadının maçları izlemeye geldiğini anlatarak, kadın izleyici sayısının her geçen gün artığını söyledi.

Takım oluştururken ailelerin izin vermemesi nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını vurgulayan Atay, şöyle konuştu:

"Şimdi kızlar kulübe aileleriyle birlikte geliyor. Erkek takımların maçlarına da kadın taraftarlar gelmeye başladı. Yavaş yavaş tabuları yıktık. Artık Diyarbakır'da kadın futbolcuya, kadın taraftara ve kadın antrenöre gözler alıştı. Kulübümüzün ayrıca yıldız ve minikler olmak üzere 2 ayrı takımı daha var. 7 kişiyle başlayan kulübümüzün 100'ün üzerinde kadın futbolcusu var. 4 yılda hem Milli Takım hem de Tff 1. Lig takımlarının dikkatini çektik. Kadın futbolcularımızı birçok takım istiyor. Forvet oyuncumuz Zelal Baturay geçen sezon 17 maçta 48 tane golü atıp, rekoru kırdı. Bu başarısıyla dikkat çekiyor. Bölgedeki kadın futbol takımı sayısı her geçen gün artıyor. Federasyon da kadın futboluna büyük önem veriyor."

Atay, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla kulüpleriye iletişime geçip futbolcu olmak istediğini belirten kızların bulunduğunu vurgulayarak, "İlk göreve başladığımda futbol camiasında 'kadının futbol içersinde ne işi var' gibi önyargılarla karşılaştım. Ama o önyargıları yıktık. Şimdi herkesin gözü alıştı. Şimdi artık Ağrı, Hakkari ve Gaziantep bile birçok kadın futbol takımı kuruldu. Kadının futbolda olan yeri ve bakış açısı değişti. Önyargı kırıldı. Artık kulübe gelip kızım da futbolcu olsun diye başvuru yapan aileler var" ifadelerini kullandı.

"Hayalimin peşinde koşuyorum"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'un başarılı forveti Zelal Baturay ise sokakta erkek çocuklarıyla futbol oynarken kendisini izleyen teknik direktör Atay'ın teklifini kabul ettiğini ancak ailesinin buna şiddetle karşı çıktığını söyledi.

Daha sonra Atay'ın güçlükle ailesini ikna ettiğini kaydeden Baturay, şunları dile getirdi:

"Futbolu çok seviyorum, hayallerimin peşinden koşuyorum. İzin vermeyen ailem şimdi maçlara geliyor. Tribünde beni desteklediklerinde çok gururlanıyorum. Gol attığımda ailem havalara uçuyor. 17 maçta 45 golle gol kralı oldum ve Milli Takıma seçildim. O formayı sürekli giymek istiyorum. İstanbul'da bir hafta kampa katıldım, çok güzeldi. Diyarbakır'da kadın futboluna bakış önceden çok kötüydü. Şimdi ise ailelerimiz 'Kızlarımız spora yapsın, beden eğitimi öğretmeni olsun' diyor. Aileler artık tribünde çoğalıyor."

Gülbahar Aktepe ise Atay'ın iknası sonucu ailesinin futbol oynamasına müsade ettiğini vurgulayarak, "3 yıldır futbol oynuyorum. Ailem de gelip beni maçlarda destekliyor. Çok mutluyum. Komşularamız ve akrabalarımız futbol oynuyorum diye çok seviniyor" diye konuştu.

Mizgin Aladağ da eskiden erkek çocuklarıyla futbol oynadığı için ailesinden büyük tepki aldığını anlattı. Kadın futbol takımında olduğu için çok mutlu olduğunu işaret eden Aladağ, şunları söyledi:

"Oynuyorum ama annem hala izin vermiyor. Bu nedenle evden kaçıp, futbol oynamaya geliyordum. Filiz hoca annemle babamı ikna etti ancak hala mahalledeki dedikodular annemi etkiliyor. 'Kızın gitmesin, futbol bayanların işi değil' diyorlar. Bu nedenle annem bana tepki gösteriyor. Ama ben aldırmıyorum, komşularla tartışıyorum. Ailemin izin vermemesi nedeniyle futbol oynamak için kaçıp geliyorum. Bazen servisi kaçırdığımda antrenmana gelmek için 8 kilometre koşuyorum. Çünkü param yok. Ailem hala da izin vermiyor. Ben yine kaçıp kaçıp geliyorum, gelmeye de devam edeceğim. Çünkü futbol oynamayı çok seviyorum."

"Bizi mutlu ediyor"

Türkiye Futbol Federasyonu ( Tff) Bölge Müdürü Serkan Bayhan, son yıllarda bölge genelinde kadın futbolunun büyük ilgi gördüğünü belirterek, "TFF kadın futboluna büyük destek veriyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bin 500'ün üzerinde lisanslı kadın futbolcu var. Tff'nin kadın futbol kulüplerine katkıları sayesinde kadın futbolcu sayısı her geçen artıyor. Bu da bizi mutlu ediyor" şeklinde konuştu.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2013, 13:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER