SAFFET AZBAY YAZDI. TURGUT ÖZAL,NURETTİN DİLEK VE DİYARBAKIRSPOR

Bugün merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ebediyete intikalının 27.yılıydı. Dün Diyarbakırspor başkanlığı,Diyarbakır Belediye Başkanlığı ve iki dönem milletvekiliği yapmış olan Nurettin Dilek’i kaybettik. Hayat böyle işte. Doğuyorsun,büyüyorsun ve ölüyorsun. Bu kadar kısa bir özetten oluşuyor. En üst makama da gelsen döneceğin yer belli.Esas olan ise giderken geride eserler ve güzel hatıralar bırakmaktır.

SAFFET AZBAY YAZDI. TURGUT ÖZAL,NURETTİN DİLEK VE DİYARBAKIRSPOR

Bugün merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ebediyete intikalının 27.yılıydı.

Dün Diyarbakırspor başkanlığı,Diyarbakır Belediye Başkanlığı ve iki dönem milletvekiliği yapmış olan Nurettin Dilek’i kaybettik. Hayat böyle işte. Doğuyorsun,büyüyorsun ve ölüyorsun. Bu kadar kısa bir özetten oluşuyor. En üst makama da gelsen döneceğin yer belli.Esas olan ise giderken geride eserler ve güzel hatıralar bırakmaktır.

Yazımın başlığı dikkatinizi çekmiştir. Şimdi “Turgut Özal,Nurettin ve Diyarbakırspor ne alaka?” diyenler olabilir. Okuyunca birbirleriyle olan ilginç alakayı anlayacaksınız.

1984 yılı. Ülke büyük bir darbe yaşamış ve hayat yeni yeni normale dönüyor. Kapatılan siyasi partiler ve sonrasında yeni kurulan Anavatan Partisi. Ülkede Turgut Özal rüzgarı esiyor.

Ülke futbolu ise en dip dönemlerinden birini yaşıyor. Bilhassa şehir kulüpleri ayakta durmakta zorlanıyor. Bunlardan biri de Diyarbakırspor. Kulüp küme düşmek üzeredir ve uzanacak yardım elini bekliyor. Şehrin ileri gelenleri duyarsız,bir avuç spor adamı,gazateci ve eski futbolcu çareler arıyor.

Turgut Özal’ın Diyarbakır’a geldiğini haber alınca toplanıp ziyarete giderler. Diyarbakırspor’un durumunu anlatarak destek isterler. Sonrasında bir kıvılcımlar yakılır,takıma sahip çıkılır ve küme düşmek üzere olan takım toparlanarak şampiyonluğu az farkla Rizespor’a kaptırır. 1-0 önde olduğu Rizespor maçında son dakikalarda Hüsnü’nün attığı golle 1-1 berabere kalır ve hafızalardan halen bile silinmeyen bu maçla beraber şampiyonluğu kaybeder.

Ama yönetim kadroyu bozmazü,teknik direktör Fevzi Zemzem ile devam kararı alır. Bir sonraki sezon 1985-86 sezonunda Adana Demirspor ile girdiği amansız şampiyonluk yarışını kazanarak şampiyon olur ve yıllar sonra yeniden Süper Lige yükselir.

Lastik Ali Lakaplı Ali Tekiner O Hikayeyi Anlatıyor

O şampiyonluğun mimarlarından olan  yöneticilerden Başkan Nurettin Dilek ve Hacı Kenan Özbek artık aramızda değil. O kıvılcımı yakan merhum Turgut Özal’ın etkisinin ne k anlama geldiğini anlamak istiyorsanız o dönemin önemli yöneticilerinden Ali Tekiner’e kulak verelim. Diyarbakırspor’un kurucu futbolcularından,efsane eğitimci ve Diyarbakırspor’un emektar yöneticilerinden “Lastik Ali “ lakaplı Ali Tekiner büyüğümüz İzmir’de yaşıyor.

Tarihi dönemin mimarlarından ve şahitlerinden biri olarak anlatıyor;”
Diyarbakırspor sahipsiz kalmıştı. Tarihinde ilk kez 3.Lige düşecekti. Buna gönlümüz razı olmuyordu. Merhum Hacı Kenan Özbek ve bu işte emek veren bazı yönetici arkadaşlarla beraber çareler arıyorduk. Son çare olarak Başbakan Turgut Özal’a ulaştık,randevu verdi. Kendisini ziyaret ettik. Çok yakın ilgi gösterdi. Diyarbakır’a ve Diyarbakırspor’a önem veriyordu.”Bu kadar önemli bir şehrin önemli bir markası nasıl sahipsiz kalır?.Buna gönlümüz razı olmaz” dedi. Rahmetli iş adamı Mehmet İçkale’yi aradı. “Diyarbakırspor’un bu halde Diyarbakırlı iş adamlarına yakışmıyor” dedi. Mehmet İçkale’yi ziyaret ettik. Mehmet İçkale,her zaman Diyarbakırspor’a destek olmuştur. Gerekli parayı temin ederek o dönem zorunlu olan futbolcuların bonservis bedellerini yatırdık. Nurettin Dilek yeni belediye başkanı olmuştu. O zaman yasaya göre belediye başkanları kulüplere başkanlık yapabiliyordu. Nurettin bey Diyarbakırspor’a çok sıcak bakıyor ve memleket meselesi olarak görüyordu. Rahmetli Özal’ında onayı ile Diyarbakırspor’a başkan oldu. Belediye destekli,maddi açıdan katkı sunan isimlerin ve sporun

İçinden gelen isimlerin yer aldığı bir yönetim oluşturduk. Fevzi Zemzem hocamızla beraber çok bir transfer politikası ile güçlü bir kadro kurduk.

2.Lig’in en güçlü grubunda mücadele ettik. Konyaspor,Gaziantepspor ve Adana Demirspor gibi bu işe büyük yatırım yapan takımlar vardı. Hele Adana Demirspor kadro olarak çok çok güçlüydü. Rahmetli Metin Türel çalıştırıyordu.

Türk futbol tarihinin en unutulmaz ve çekişmeli şampiyonluk yarışında son haftalara Adana Demirspor ile baş başa girdik. 60 dakika 10 kişi oynamamıza rağmen onları 2-1 yenip lider olduk. Son haftaya kadar nefes nefese devam  yarışta biz hedefe ulaştık.

O yıl hepimiz çok emek verdik. Yöneticiden teknik adam,futbolcudan taraftara kadar herkes kenetlendi. Nurettin Dilek başkanımızın çok emeği oldu Maddi ve manevi olarak çok destek verdi. Nurettin Dilek başkanım ve can kardeşim Kenan Özbek artık aramızda değil.Her  ikisinin de mekanı  cennet olsun. Hayatta olan yöneticilerimize ,futbolcularımıza ve teknik adamlarımıza da sağlıklı bir yaşam diliyorum.”

HABERYİRMİBİR ÖZEL HABERİDİR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER